Etikettutbildning-yrken
Läst 15710 ggr
Strumpan
2010-03-24, 23:52

Import och export av häst

Vad krävs för att ta importera en häst till Sverige?

För hästar, åsnor, mulor och zebror gäller samma regler.

Inom EU-länderna, Norge, Andorra och Färöarna ska hästarna vara undersökta av veterinär i det land de kommer från och undersökningen måste göras inom 48h innan resan. När undersökningen är klar skriver veterinären ett intyg om att hästen är frisk enligt EU:s hälsokrav.  Intyget gäller under tio dagar och då kan hästarna resa fritt inom dessa länder. Det är viktigt att du behåller intyget i minst sex månader om en veterinär måste kontrollera det för till exempel spåra smittspridning. Ska du ta in ett föl som är under sex månader och det reser med sin mamma skrivs fölets uppgifter på samma intyg som tillhör mamman.

Hästar som reser runt i Sverige, Norge, Finland och Danmark och tävlar krävs inget hälsointyg, detta gäller alla tävlingsgrenar. De kan resa upptill fem dagar före första tävlingsdag och fem dager efter sista tävlingen utan intyg. Men du måste kunna visa upp ett bevis som till exempel en startlista på att hästen ska tävla om någon kräver det. Det gäller även resan hem igen. Om din häst däremot har ett hälsointyg som är giltigt behöver du inte visa andra handlingar.

Hästar ska ha pass

Alla hästar oavsett ras måste ha pass, som måste tas med på resor inom EU. Du ska kunna visa upp hästens identitetshandling för den veterinär som undersöker den innan resan. Passet till din häst ska alltid finnas med på resor.

När du importerar hästar från Norge, Färöarna eller Andorra måste du anmäla till det vid gränsens tullstation du passerar.

Import från länder utanför EU utom Norge, Färöarna och Andorra

Det finns olika hälsokrav som gäller om hästen som kommer till Sverige är här för att stanna, om den är här tillfälligt eller om den har varit utanför EU som längst i 30 dagar. Beroende på vilket land hästen har befunnit sig och vilka sjukdomar som finns i det landet är kraven på provtagningar och analyser olika.

Regler som alltid gäller är:

 • Att hästen ska ha blivit undersökta av en veterinär från det land den befunnit sig i. Det ska ske samma dag den lämnar landet.
 • Att ett hälsointyg ska skrivas av veterinären, där det står vilka provtagningar och analyser som ska göras innan hästen kommer till Sverige. Hälsointyget gäller i tio dagar.
 • Hästägaren måste spara intyget i minst sex månader i fall en veterinär kräver att få se det. Anledningen kan vara till exempelvis för att spåra en smittspridning

Importeras hästar från länder utanför EU förutom Norge, Färöarna och Andorra får de endast transporteras via en gränskontroll som är godkänd. Tänk på att de tar endast i hästar som flygs in. Kommer hästen med båt från exempelvis Island måste de komma till en dansk hamn för att kunna komma in i EU.

 • Ankomsten måste anmälas till veterinären vid gränskontrollen senast en arbetsdag innan.
 • Kommer hästen från ett land utanför EU via ett annat EU-land ska anmälningen ske när den kommer till EU.
 • När hästen kommer till Sveriges gräns ska du rapportera ankomsten till tullen

Vad krävs för att exportera en häst från Sverige?

För att exportera hästar från Sverige till EU-länder, Norge, Färöarna och Andorra krävs:

 • En undersökning av en veterinär inom 48h innan avresa.
 • Ett intyg från veterinären där det står att hästen är frisk enligt EU:s hälsokrav. Intyget gäller i tio dagar. Under dessa dagar kan hästen resa fritt inom EU, Norge, Färöarna och Andorra.
 • Personen som tar ut hästen ur landet måste behålla intyget i minst sex månader ifall man måste spåra smitta.
 • Om ett föl under sex månader reser med sin mamma skrivs dess uppgifter på mammans intyg.

Milda krav på hälsointyg för hästar som reser i Norden

Om hästar ska tävla i Sverige, Norge, Finland eller Danmark behövs inte hälsointyg, de kan resa i fem dagar före första tävlingen och i fem dagar efter sista tävlingsdagen.

 • Du måste kunna visa upp till exempel en startlista när ni ska ut och tävla
 • När du reser hem igen ska ett tävlingsintyg kunna visas upp
 • Om din häst däremot har ett hälsointyg behövs inget annat.

Alla hästar som är äldre än sex månader och som reser inom EU ska ha ett hästpass.

Export till länder utanför EU, Norge, Färöarna och Andorra

 • Kontakta landets ambassad eller veterinärmyndighet för att ta reda på vilka regler som krävs
 • Ta med hästens pass.

Färdplan krävs om resan tar längre än åtta timmar

Om du planerar en resa med din häst som tar längre än åtta timmar måste en resplan göras upp. Den ska sen godkännas av en veterinär.

Källa: JVS

Mvh Jennyellinorrasmusson
2010-06-11, 00:40
#1

intressant! Glad

// Ellinor Rasmusson
medarbetare på
engelskt fullblod ifokus

Linnea
2010-06-26, 13:02
#2

Tänk på att samma regler inte gäller för Åland då de har andra regler än övriga Eu.

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Glenda
2010-08-06, 12:24
#3

Glöm inte att kolla upp alla försäkringar när hästarna ska transporteras, vem ansvaret ligger på om det skulle hända något längs med vägen samt vilken försärkings som gäller! Kan bli dyrt om man glömmer detta..

Upp till toppen