Berömda hästar

Humorist

2009-08-19 21:46 #0 av: KarolinaNowak

Humorist var en engelsk galopphäst som blev vida berömd när han dog efter att ha vunnit det stora engelska Derbyt 1921. Humorist förbryllade alla med sin ombytliga hälsa som ena dagen vacklade för att nästa dag vara på topp. Han dog en söndagseftermiddag direkt efter att konstnären Alfred Munnings hade målat hans porträtt.

humorist.jpg
Foto: The National Horseracing Museum

Humorist var en häst med stor kapacitet som förundrade sin ägare och uppfödare Jack Joel med sitt ombytliga humör. Det berättades att Humorist kunde vara glad, sprallig och jätte het en dag för att dagen efter vara slö och vägra äta. Inte ens de bästa veterinärerna i området kunde hitta något fel på Humorist. Säsongen efteråt fick Humorist en hemsk hosta som gick över lika snabbt och Humorist blev ett mysterium. Han var segertippad i flera lopp och ledde i flera varv men många av loppen slutade likadant. Sista raksträckan blev Humorist så trött att han stapplade och förlorade.

Trots alla förluster visste Jack Joel att hästen hade mer kapacitet och anmälde honom till det engelska derbyt trots att många tyckte att hästen borde tränas under en längre tid för att få upp konditionen. Under loppet visade Humorist dock prov på sina krafter och vann över den segertippade rivalhästen Craig-an-Eran. Men Humorist var så slutkörd och trött att han skakade när han stod i vinnarcirkeln.

3 veckor efter loppet anlitade Jack Joel konstnären Alfred Munnings för att rita av Humorists porträtt. Bara en halv timme efter att porträttet målats hittades Humorist död i sin box med blod rinnande ur näsborrarna. Han hade en variant av tuberkulos och dog av en massiv lungblödning. Dock finns det dom som påstår att Humorist enbart hade en lunga och att hästen hade kvävts då han inte fick nog med syre.

Humorist begravdes på gården jämte sin pappa och sin syster i Childwick Bury. Hans grav markerades med en stor sten och en urna fylld med blommor. Graven kan besökas än i dag och är oftast översållad med blommor.

Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Humorist

Varma Hälsningar
Karolina - Caballos De Karo

Anmäl
2009-08-20 18:45 #1 av: Rokkur

En lunga! ojoj, häftigt att han vann, det gör nästan den segern ännu mäktigare att han bara hade en lungaGlad Vilken superhäst!

"The animals of the world exist for their own reasons.
They were not made for humans any more than
black people were made for whites or women for men."

Alice Walker

Anmäl
2009-08-22 17:21 #2 av: Blueshift

Den här historien om Humorist och en enda lunga är vida spridd, men inte riktigt sann om man får tro mer detaljerad dokumentering. Humorist föddes med två lungor men var sjuklig under hela sin karriär. Efter hans död konstaterades det att han hade en variant av tuberkulos och dog av en massiv lungblödning. Sjukdomen satte antagligen ner hans andningskapacitet rejält så det är fantastiskt att han kunde vara så framgångsrik trots detta.

The colt suffered some bleeding from his nostrils while training for Royal Ascot and was returned home to his trainer's yard at Wantage for a rest. On a sunny Sunday afternoon, after posing for artist Alfred Munnings, Humorist was discovered dead in his box, blood flowing from under his prostrate body. Blood around the walls of the box showed how the poor colt had wheeled around desperately in search of oxygen before he collapsed with his nose at the bottom of the stall door. An autopsy revealed that the colt suffered from a tubercular lung condition and died from a massive lung hemmorrhage. Humorist was buried in the stableyard of Childwick Bury, his grave marked with a large stone marker and urn filled with geraniums. The marker can still be seen today, usually adorned with geraniums and is located near the graves of Sundridge, Sunstar, Doris, and his own dam, Jest.

Anmäl
2009-08-22 17:29 #3 av: KarolinaNowak

#2 Mycket intressant. Var hittade du denna informationen? Dock är det många som håller fast vid den faktan som jag även hittade på Wikipedia. Påstår däremot inte att det inte är rätt som du skriver, för det vet jag inte. Kan lika gärna vara så att det har efterforskats en del och att man då har kommit fram till annan fakta..

Varma Hälsningar
Karolina - Caballos De Karo

Anmäl
2009-08-22 17:48 #4 av: Blueshift

Just den texten hämtade jag på Thoroughbred Heritage

Men jag har läst detta även i mer detaljerad tappning på olika ställen i litteratur mm. Det var en hel del år sedan så jag minns inte exakt var på rak arm. På diverse utländska fullblods-sidor online har jag också läst om tuberkulos-sjukdomen.

Wikipedia innehåller som bekant mycket felaktigheter.

Jag undrar om det inte kan vara så att det sagts poplärt att hästen hade bara en (fungerande) lunga (pga sjukdomen) och så blev det till att han fötts med en lunga?

Första gången jag blev intresserad av Humorist och läste mer om saken, var jag när som liten hade läst en serie om Humorist (och hans påstådda enda lunga) i serietidningen Min Häst. Lena Furbergs dramatisering av historien, 1982. Kan nog vara att många fler läste den serien. Jag får intrycket att den här historien mest förekommer i Sverige?

Anmäl
2009-08-22 17:53 #5 av: Blueshift

Förresten, länken du angett under fotot säger samma sak, att han dog av en massiv lungblödning. Orsaken (tuberkulos sjukdom) anges dock ej.

Anmäl
2009-08-22 17:58 #6 av: KarolinaNowak

Kan ju faktiskt vara så.

Först och främst, innan jag väljer att använda en artikel från Wikipedia, så söker jag informationen någon annanstans för att få det bekräftat om den stämmer eller inte, pga det du nämnde - felaktigheter. Då kollar jag oftast utländska sidor då de är störst med information som denna.

Tror många kan ha delade åsikter om detta, och kanske kan det vara så att många hellre står fast vid gammal fakta just för att den på något sätt är mer speciell och unik, trots den nya faktan - som i sig kanske är mer korrekt.

Så det är väldigt bra att det togs upp här.

Varma Hälsningar
Karolina - Caballos De Karo

Anmäl
2009-08-22 18:00 #7 av: KarolinaNowak

#5 Det har du helt rätt i!

Nu har jag ändrat lite i artikeln om hans dödsorsak.

Varma Hälsningar
Karolina - Caballos De Karo

Anmäl
2009-08-22 18:21 #8 av: Blueshift

Det finns info om detta på många ställen online ser jag nu när jag söker lite. Det står samma sak överallt i lite olika tappning. Att Humorists ena lunga var förstörd till följd av långt gången tuberkulos. Sports Illustrated skriver detta:

Two veterinary surgeons performed an autopsy upon Humorist's body. The operation disclosed that the massive hemorrhage which killed the colt had resulted from advanced and long-standing tuberculosis. The tissue of one lung was completely degenerated and that of the other had been severely affected by the disease.

Jag tror det här med att han skulle ha fötts med en lunga är ett svenskt påhitt eller missförstånd :). Man kan vända på saken och ställa sig frågan varför han skulle dö hemma i boxen i vila bara för att han hade en lunga? Det är inte rimligt.

Anmäl
2009-08-22 18:21 #9 av: Blueshift

Har enorma problem med ifokus, får lägga in länk i efterhand :)

sports illustrated

Anmäl
2009-08-22 18:33 #10 av: KarolinaNowak

Jag har som sagt ändrat i artikeln. Jag är inte så insatt om just Humorist, så det ovanstånde stämmer förmodligen. Men jag valde att skriva med att det finns dom som påstår något annat.

Varma Hälsningar
Karolina - Caballos De Karo

Anmäl
2009-08-22 18:44 #11 av: Strumpan

Detta hittade jag i www.hastkatalogen.se

Humorists historia är en historia om en sann kämpe. Han var en mycket snäll och intelligent häst - till skillnad från sin mor. Han tävlades i steeplechaselöp med mycket varierande resultat. Han kunde börja löp i en fantastisk form och fart för att sedan totalt tappa allt och släpa sig in i mål. Han hade till och från problem med hälsan, framför allt hosta, men man hittade ingen orsak.
     Han startade Derbyt 1921 och vann det heroiskt med en halslängd framför Craig-an-Eran. Han kämpade så hårt att han utmattad knappt kunde stå på benen i vinnarcirkeln efteråt. Tre veckor senare fann man Humorist död i sin box efter tre dagars vila eftersom han blött näsblod vid en träning. Kroppen låg i en stor blodpöl och alla boxväggar var insmetade med blod. Man kunde se att Humorist stapplat runt kämpat hårt med att försöka få luft innan han till slut avled. Vid obduktionen fann man att han hade blödningar i lungorna från en tuberkulosliknande lungsjukdom. Trots detta hade han alltså vunnit Derbyt bara tre veckor tidigare...

Mvh JennyAnmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.