Allmänt

Långritt med övernattning?

2013-07-05 15:04 #0 av: lilltok

Hej!

Jag & några kompisar är sugna på att rida på en riktigt långritt med övernattning i tält och liknande men vet inte vilka regler som gäller osv.

Någon som ridit på en riktigt långritt som kan berätta? Hur är de allemansrätten? Får man "bygga" en tillfällig hage för hästarna under natten om man "städar" efter sig?

Vi bor i östergötland & vet inte  några "ridleder" eller liknande och vi vill inte checka in på "hästhotell" eller liknande!

Vi är ganska säkra på vad vi ska ha med oss & en av oss är utbildad hovslagare så de är framförallt regler & lite tips & ideer vi gärna hör era tankar om! 


//Issa & fyra vänner

Anmäl
2013-08-11 21:39 #1 av: LinaN

allemansrätten gäller, tälta bara på samma ställe en natt åt gången. Vita plaststolp som är sådana man bara sticker ner i marken får man sätta upp om man inte gör en permanent åverkan på marken/platsen. 

Vet dock inte hur det är i sverige när det kommer till att använda så kallade high-lines när man binder upp hästar, det används ju flitigt i usa, canada, australien mfl länder när man är på trail-rides då det anses som ett säkert sätt att vinda upp utan att behöva släpa med sig massor med stolp och tråd.

Hästskiten bör man sparka ut så den inte ligger som små pluppar utan är den utspridd så tas den lättare upp av naturen och förhoppingsvis blir ingen grinig över hästskiten.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2013-09-13 13:07 #2 av: MirakelBetty

Jag har aldrig sovit ute med hästarna, har dock tagit långa dagsturer som krävt 1-2 timmars vila innan man fortsätter. Vi gjorde så att vi hade grimmor med oss och sen band hästarna i träd, och sen flyttade dem efterhand som gräset tog slut runt trädet. Allemansrätten gäller ju för 1 natt om jag inte minns helt fel. Men var försiktig med att ställa hästarna där det är för mjukt och sumpigt så det blir väldigt upptrampat. Man vet aldrig vem som stör sig, och som LinaN sa, sparka runt skiten lite innan ni ger er iväg :) 

Förstår att du vill ha en hage till dem i ditt fall och inte som vi gjorde bara binda dem en stund, om de ska stå hela natten och få sin vila. Har sett att det finns portabla hagar man kan köpa som dessutom är ganska billigt. Kommer inte ihåg vad de heter men ska tydligen vara lätta att ta med och allt sitter ihop så man behöver inget annat än just den lådan eller vad den kan tänkas levereras i. 
Kanske värt att kolla upp? 

Lycka till, och ha så kul! :) 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.