2009-08-10 23:47 #0 av: KarolinaNowak

Här följer fortsättningen av "Galoppsporten - Del. 1". I denna delen kan du läsa om Galoppsporten i Sverige och de med och -motgångar den haft.

Galoppsporten i Sverige

Galoppsporten blev populär under början av 1800-talet i Sverige och de första ända löpen skedde 1810 på Exercisfältet i Göteborg, där de hade arrangerats av engelsmannen Mr Hebdon. Tävlingen anordnades främst för att fira kronprinsparets besök i Sverige och löpen skedde framför hela 10 000 åskådare. Några få tävlingar anordnades runt om i Sverige men fick aldrig den populära status som i Storbritannien.

Först 1867 bildades Allmänna svenska kapplöpningssällskapet och började regelbundet anordna tävlingar i Stockholm, Göteborg och Helsingborg. Galopptävlingarna ökade då något i popularitet och svenska kapplöpningssällskapet fick hela 300 nya medlemmar år 1867 och två år senare hade antalet stigit till 457 medlemmar.

Det första professionella träningsstallet öppnade 1870 i Helsingborg av tysken Ludwig Lienow under initiativ från greve Carl Gustaf Otto Kristian Wrangel. Greve Wrangel blev även sekreterare i kapplöpningssällskapet samma år och gav även ut en handbok om hästskötsel som han kallade "Handbok för hästvänner" och mellan 1868 och 1878 gav han ut en tidning under namnet "Tidning för hästvänner", Två stuterier för galopphästar öppnades även i Jönköping detta år.

Under 1880-talet skulle galoppsporten möta sitt första nederlag då Svenska kapplöpningssällskapet lade ner sin verksamhet på grund av för dålig ekonomi.Tävlingarna var nu inte lika organiserade men anordnades fortfarande. Intresset för sporten ökade något när Ridskolan i Strömsholm införde löpningsridning på sitt program år 1887 och började anordna tävlingar och utbilda jockeys.

Jockeyklubben startades 1890 med kronprins Gustaf V som ordförande, men man stödde då i huvudsak hinderlöpningar, så kallade steeplechase-lopp. 1893 skulle bli den vändpunkt som galoppsporten behövde för att intresset för sporten skulle öka i och med att vadslagning med totalisator blev tillåtet. Stockholms kapplöpningskommitté öppnade året efter en ny bana vid Lindarängen i Stockholm. Öppningsceremonin blev en succé med publikintäkter som lugnt täckte de utgifter man hade haft. Men redan 1896 sågs ett bortfall av intresse efter att vadslagningsspelen blev förbjudna återigen.

Under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet bestod de flesta tävlingar av hinderlöp och oftast ridna av amatörer. År 1900 bildades Stockholms kapplöpningssällskap för att främja sporten och öka intresset för den även om vadslagningen var förbjuden. De blev även tävlingsarrangörer i Stockholm. Den 14 juli 1907 öppnades Jägersrobanan efter ett initiativ av översten Bror Cederström som tillsammans med C.L. Müller stiftade "AB Skånes galopp- och travbana". Första loppet på Jägersro vanns av greven Clarence von Rosen på sin egen häst Tea Cup. Men 1916 drabbades Jägersro av ekonomiska problem och alla aktier i AB Skånes galopp- och travbana togs över av Skånska Fältrittsklubben. Året därpå höll man det första professionella loppet på Jägersro och 1918 höll man det första svenska derbyt som sedan dess anordnats varje år.

1923 upphävdes totalisatorförbudet igen och det blev tillåtet att slå vad på hästkapplöpningar igen. Detta skulle återigen leda till ett ökat intresse för sporten bland folket.

1959 bildades Svenska Galoppsportens Centralförbund och ersätter då Jockeyklubben som sportens främsta organ, och de bytte namn till Svenska Galoppförbundet år 2001. Namnet byttes sedan igen till Svensk Galopp så sent som år 2004.

galopp.jpg
Göteborgs galoppbana / Foto: Karolina Nowak

Galopp utövas i Sverige på:
* Jägersro
* Täby Galopp
* Göteborg Galopp
* Strömsholm
* Blommeröd

Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Galoppsport