Annons:
Etikettdet-engelska-fullblodet
Läst 7664 ggr
KarolinaNowak
2009-08-11 11:11

Exteriör

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Det engelska fullblodet är exteriörmässigt en välproportionerlig häst, men den är ingen entypshäst utan mankhöjd och andra fysiska detaljer kan skilja sig ganska mycket från häst till häst. Det beror på att avelsurvalet grundar sig på prestationer och inte på att hästen skall se ut på något speciellt sätt.

Höjden kan därför variera mellan omkring 150 till 175 cm i mankhöjd. Vanliga färger är brun eller mörkbrun, fux, svart och i sällsynta fall olika färgvariationer av skimmel, avblekbar skimmel och flaxfux. Vita tecken är tillåtna men inte jättevanliga hos rasen. Fläckiga färger som skäck eller tigrerad framträder väldigt sällan hos rasen.

exteriör.jpg
Foto: Eoin C, Flickr

Huvudet skall vara välproportionerat och inte alltför stort. Det skall vara väl ansatt, ädelt med välproportionerade öron, stora och livliga ögon, stora näsborrar samt tunna läppar. Vad gäller profilen finns inga "regler" för om den får vara konkav, konvex eller rak, alla dessa varianter förekommer även om det är vanligast med en rak nosprofil. Halsen bör vara lång, välskapt, väl ansatt och rak eller något lätt böjd. Manken bör vara väl markerad och välformad, ryggen kan vara kort eller lång, länderna väl ansatta vid korset vilket i sin tur kan vara plant eller stupande beroende på om hästen skall användas till långa distanser eller korta distanser, svansen bör vara högt ansatt. Bröstkorgen skall vara djup och kan antingen vara bred eller hög, buken skall vara väl uppdragen. Bogarna skall vara välliggande, men kan ofta vara rakare på kortdistanshästar, långa, välformade och muskulösa ben med stora välformade leder, långa underarmar, korta och ofta något tunna skenor, starka och väl åtskilda senor.

Tyvärr har en del fullblodshästar känsliga hovar men man strävar efter små och starka hovar. Huden på ett fullblod ska vara tunn och ha synliga ytliga ådror. Det engelska fullblodet kan variera i mankhöjd mellan 150 och 170 cm men ligger oftast mellan 155 och 165 cm.

Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Engelskt_fullblod

Varma Hälsningar
Karolina - Caballos De Karo

Annons:
exitingsvillemo
2009-08-15 15:30
#1

Vill bara påpeka att rödskimmel, brunskimmel, svartskimmel hör till skimlarna med konstantskimmel-anlag, vilket inte har ngt att göra med de avblekbara anlaget, dessa är 2 helt olika anlag =)

Sen undrar jag vad som menas med gråskimmel/vitskimmel ?

Antar att det är avblekbar skimmel som menas och då är den korrekta benämningen avblekbar skimmel.

Skrattande bra sajt förövrigt, är stort fan av de engelska fullblodet =)

MattiasNowak
2009-08-15 15:56
#2

Vi har ändrat lite i artikeln nu. Har inte lagt märke till det här innan och texten var lite förvirrande. Ett lätt misstag.

Ser det bättre ut nu?

//Mattias - Nowakfoto.se

Sajtvärd för Motorcykel iFokus
Medarbetare på Engelskt fullblod iFokus

exitingsvillemo
2009-08-15 16:02
#3

#2 ser kanon utSkrattande

Linnea
2009-09-05 09:09
#4

Vad är flaxfux? Skimlar förekommer ju ganska mycket.

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

MattiasNowak
2009-09-05 11:39
#5

Flaxfux är när hästen är ljust brunröd med ljusare man och svans.

//Mattias - Nowakfoto.se

Sajtvärd för Motorcykel iFokus
Medarbetare på Engelskt fullblod iFokus

Linnea
2009-09-06 10:35
#6

alltså fux med ljus man och svans?

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

Annons:
Ahnna
2009-09-06 11:44
#7

#6 Ja, precis. Jag tycker inte att det finns någon anledning att särskilja fux från fux med flaxanlag, eftersom det är samma grundfärg.

Jag reagerar lite på att det står att skäck inte är tillåtet, för det är det ju. (Wikipedia är ingen bra källa, har jag ju sagt. Flört) Man kan naturligtvis tvista om huruvida skäckanlaget är ett "äkta" fullblodsanlag eller om det från början fuskades med papper för att smyga in skäck i rasen, men skäckiga fullblod finns bevisligen. I Sverige har vi ju t.ex. Colour Your Dash, en franskfödd hingst som delägs av och står i träning hos Catharina Vång i Uppsala. Han är så mycket skäck man kan bli och som sagt galoppör, så några tveksamheter kring hans rastillhörighet finns inte.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Linnea
2009-09-06 11:51
#8

#7 håller med om wikipedia.. jag tycker man ska skriva ut att hästen har ljus man och svans eftersom det gör ganska mycket på hästens utseende, ett tydligt kännetecken jämfört med en "vanlig" fux. flaxfux tycker jag däremot är ett dåligt namn. fux med ljus man och svans är det man brukar säga.

ang skäck.. det viktigaste med ett fullblod är väl att den är snabb inte vilken färg den har? en bra häst har ingen dålig färg.

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

Ahnna
2009-09-06 12:07
#9

#8 Mja, det viktigaste med ett fullblod som går galopp är att den är renrasig. Flört Annars får man inte kalla hästen för engelskt fullblod.

Självklart ska man skriva "fux m. ljus man och svans" om man har en sån häst eftersom det är så färgen heter. Men när man skriver vilka färger en ras får ha så behöver man ju inte precisera de olika nyansskillnaderna eller anlagen, utan det räcker att skriva "fux". Annars bör man ju i ärlighetens namn skriva "svart m. agoutianlag" istället för "brun", t.ex. Flört

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

KarolinaNowak
2009-09-06 13:12
#10

Jag brukar säga flaxfux, och att säga att det är en dålig benämning är inte rättvist. Det är en korrekt benämning. "Svart m. aogutianlag" kan inte jämföras på det viset, då "brun" är det korrekta namnet på det.

Jag tycker dessutom ni kan ha en lite trevligare ton, istället för att hela tiden hitta fel och misstolka. Hittar ni något felaktigt i artiklar så får ni gärna pma mig om detta istället för att påpeka allt i artiklarna. Disskutera går jätte bra, men man kan göra det på ett vänligt sätt.

Varma Hälsningar
Karolina - Caballos De Karo

Ahnna
2009-09-06 13:21
#11

#10 Jag tycker inte att det har varit någon otrevlig ton, vi har bara poängterat att det finns andra sätt att uttrycka sakerna på. Flört Och förstås att Wikipedia innehåller grova fel som inte alltid är så lätta att särskilja från fakta.

Läs inte in i våra inlägg att vi tycker att artikeln är dålig på något sätt, utan läs bara precis det vi har skrivit, så blir det inga missförstånd.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

KarolinaNowak
2009-09-06 13:27
#12

#11 Olika uttryck finns det om allt, därför tycker jag att man kunde låta bli den kommentaren helt om att det är en dålig benämningen och att det är mer rätt att säga på ett annat vis, för så är inte fallet.

Wikipedia är inte alltid en bra källa, håller helt och hållet med om det. Men dom har gott om information om lite allt möjligt och jag gör mitt bästa för att rätta de fel som finns men ibland råkar man missa något.

Varma Hälsningar
Karolina - Caballos De Karo

Linnea
2009-09-06 19:34
#13

#12 flaxfux används inte i hästpass ex därför anser jag att fux med ljus man och svans är mer korrekt eftersom det skrivs ner i färgbeskrivningen. vitblack är också ett dåligt namn då hästen inte är vit som exempel.

#9 jojo den måste vara renrasig men förutom det.. nej inte behöver man ta med svansfärgen i en lista över godkända färger, det var inte så jag menade.

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

Annons:
KarolinaNowak
2009-09-06 20:41
#14

Du har helt rätt ang hästpassen, där benäms det "fux med ljus man och svans". Men det innebär inte att flaxfux är inkorrekt och är ett dåligt namn, för det har samma betydelse. Det är en smaksak vad man föredrar att kalla det.

Tycker vi lämnar den här diskussionen, alla har vi ju egentligen rätt. Skrattande

Varma Hälsningar
Karolina - Caballos De Karo

Upp till toppen
Annons: