2009-08-10 22:07 #0 av: KarolinaNowak

"Fullblodet är en lättlärd häst som har stor kapacitet. Den är rörlig, framåt och väldigt rolig att rida." Lite om det engelska fullblodets egenskaper, bra som dåliga.

Fullblodshästen är inte bara världens bästa kapplöpningshäst, utan många av världens bästa ridhästar är också fullblod eller på något sätt influerad av dessa. Idag är det vanligt med engelska fullblod som framgångsrikt tävlar i svåra klasser i såväl dressyr, banhoppning och fälttävlan. Fullbloden går alldeles utmärkt att omskola till ridhästar när deras kapplöpningskarriär är över. Oftast spelar det ingen större roll om hästen haft någon mindre skavank efter löpträningen, sådant läks fort ut när hästen inte behöver anstränga sig maximalt. Fullblodet är en lättlärd häst som har stor kapacitet. Den är rörlig, framåt och väldigt rolig att rida. Som körhäst utmärker sig fullblodet inte något speciellt, men den har använts i aveln av travhästar och andra typiska vagnsraser som t ex Hackneyhästen som även kan spåra sitt ursprung till en av stamhingstarna, Darley Arabian.


Foto: Karolina Nowak

För att undvika problem för galopptränare eller ägare så räknas hästarnas årsdag olika beroende på var hästen är född. Engelska fullblod som föds på Norra halvklotet räknas bli ett år äldre den första januari varje år, medan de som föds på Södra halvklotet blir äldre den första augusti. Dessa datum har bestämts för att kunna ha en standard på vilka lopp hästarna får ställa upp i, t ex lopp för två-åringar eller tre-åringar.

Det engelska fullblodet är dock även känt för flera olika hälsoproblem som är vanligare inom rasen än hos andra hästraser. Bland annat har en del individer små hovar mot sin kroppsmassa med tunna sulor och horn. Detta kan ge hästarna stora problem med hovarna som är den huvudsakliga anledningen till de förlamningar som kan drabba galopphästar. Fullblod som används inom galoppsporten löper också större risk att drabbas av blödningar i lungorna på grund av ansträngningen. Trots att fullblodet är en av de mest avlade raserna i världen tror man att ca 10 % av de engelska fullbloden är drabbade av låg fertilitet och ca 5 % av alla fullblod föds med ett abnormalt litet hjärta. Galoppsporten gör även att skador som aldrig år att bota helt är vanligt. Studier visar att 1,5 av 1000 startande hästar blir skadade så till den grad att deras karriärer är över. Detta innebär ca 2 hästar per dag i USA. I England och Australin är dessa siffror något lägre. Anledningen till hälsoproblemen hos rasen kan både spåras till inavel i början av rasens utveckling, samt den höga stress som rasen utsätts för i galoppsporten. Hästarna börjar oftast tävlas redan vid 2 års ålder, vilket är långt innan en häst vanligtvis har växt och mognat klart. Detta sker oftast runt 8 års ålder hos andra raser.

Det engelska fullblodet är även känt för att ha ett relativt svårhanterat och livligt temperament och är ingen häst för nybörjare eller barn. Med sin bakgrund i det arabiska fullblodet, och som galopphäst så har det engelska fullblodet en enorm uthållighet.

Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Engelskt_fullblod