Galoppsport

Träna ett engelskt fullblod för galopp

2009-08-14 19:11 #0 av: MattiasNowak

Hästträning handlar mycket om sunt förnuft, mycket tålamod och mycket respekt gentemot hästen. Det engelska fullblodet är ett perfekt exemplar av en tävlingshäst. Om man tränar hästen på rätt sätt så är dom dessutom väldigt lättlärda.


Foto: Karolina Nowak

De olika träningsdelarna:

* Möt hästens fysiska behov.
* Möt hästens psykiska behov.
* Grundträning
* Se till att hästen är frisk
* Belöna hästen vid framsteg.

Möt hästens fysiska behov.

Foder och någonstans att bo är fysiska behov för hästen. Det engelska fullblodets diet är viktig. En veterinär kan peka ut precis vad din häst behöver för att hålla en bra form. Med rätt miljö och rätt typ av bädd så kommer hästen klara sig bra.

En tävlingshäst reser ofta från bana till bana och det som kan hålla den som lugnast kan vara bekanta lukter och att ha samma typ av bädd så hästen känner sig som hemma. En väl utvilad häst är väldigt viktigt och det engelska fullblodet måste vara avslappnad för att kunna vila.

Möt hästens psykiska behov.

Ett ungt engelskt fullblod behöver ett ställe där den kan känna sig säker, den behöver även ett område där den kan springa fritt. En häst lär känna sin kropp och upptäcker sin smidighet och stil under den här lekfulla tiden. Hästen utvecklar ett starkare självförtroende och kommer då vara mer redo när det är dags för mer allvarlig träning.

Lär dig hästens temperament och arbeta med det. Målet är inte att ändra på hästen utan att lära den de styrkor som behövs och träna fram dessa.

Grundträning.

Hästens grundträning vad gäller träning från marken är inte annorlunda jämfört med någon annan häst. Skillnaderna är när man kommer till träning inför tävling.

Börja med att rida hästen 5km per dag, var tredje dag. Det engelska fullblodet behöver bygga upp muskler och styrka. Det här når man sakta men säkert genom att följa schemat ovan. En bra träning följt av tillräcklig vila är vad som behövs. Sträckan kan sedan stegvis ökas efter hand då hästens muskler och styrka börjat byggas upp.

Vid ungefär två och ett halvt år så ska hästens ben vara fullt utvecklade och hästen ska vara redo att börja med att träna på bana. Det bästa sättet att träna på bana är att låta hästen springa korta löp i full fart. Med hjälp av dom här korta löpen så kommer den att bli snabbare och uthålligare helt naturligt.

Låt gärna andra hästar springa på banan samtidigt då detta gör att hästen i framtiden kommer vara van vid att andra hästar är med och deltar vid tävlingar.

Det är viktigt att man lär hästen att ta sig ut ur startboxen. En bra start är viktig, men träningen är även till för att man ska kunna ta sig ur boxen säkert då mängder av olyckor inträffar just där. Så när ni tränar i och runt startboxen, se till att ha folk i närheten som kan hjälpa till om nåt skulle hända.

Se till att hästen är frisk.

Hästen är en investering, att ha en veterinär som känner hästen är ett bra sätt att se till att hästen mår bra och att investeringen håller.

Hästmassage är faktiskt mer än bara lyx, massagen hjälper till att forma och utveckla hästens muskler samt att den ökar blodcirkulationen. Dessutom gör det att hästen blir van vid att hanteras och kommer drför kunna känna mer tillit till människor.

Belöna hästen vid framsteg.

Att träna en häst under press eller under våldsamma förhållanden är aldrig bra. Det kommer bara förvärra möjligheterna för hästen. Den kan då få negativa beteenden som den kommer få dras med resten av sitt liv.

Vilken jockey som helst kan intyga att det temperament och den tillit hästen fått intränad visar sig direkt när dom träffar hästen. De här magnifika hästarna svarar väldigt bra till människor om man möter deras behov. Njut av det engelska fullblodet och det kommer också njuta av upplevelserna.

Alla engelska fullblod fungerar inte som tävlingshästar. Om det nu visar sig att din häst inte gör det så se till att hitta någon annan syssla som passar hästen bättre. Många kommer att be dig följa ditt hjärta, och det är ett säkert råd.

//Mattias - Nowakfoto.se

Sajtvärd för Motorcykel iFokus
Medarbetare på Engelskt fullblod iFokus

Anmäl
2009-08-15 15:33 #1 av: exitingsvillemo

bra artikel =)

Anmäl
2009-08-27 14:03 #2 av: Ahnna

Bra! Glad Men kanske lite missvisande att det räcker att rida "5 kilometer var tredje dag". Hur man börjar träna en åring inför en galoppkarriär beror ju väldigt mycket på hästens förutsättningar, hur mogen den är, vilken distans den är avlad och byggd för, etc. Och vad man åstadkommer under dessa kilometer beror ju på hur man rider, i vilkt tempo, på vilket underlag, osv.

Vill bara förtydliga det, eftersom jag vet att många läser på om saker på internet utan att tänka själva. Man får ju ingen färdig starthäst genom att bara rida var tredje dag ett visst antal kilometer, utan träningen måste bestå av många sammansatta delar. Jag förstår att det är så artikelförfattaren menar, men det framgår inte så mycket i texten. Flört

Och det kanske bör nämnas att man måste ha gått viss utbildning som tränare för att få starta en galoppör i löp, och den lägsta tränarnivån, som alla måste passera, tillåter inte att man tränar och startar 2-åringar.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2009-08-27 14:13 #3 av: MattiasNowak

#2 Det här är inte en steg för steg-beskrivning för hur man måste göra. Det här är en mall som många följer men dock inte alla.

Det framgår även i artikeln att man stegvis ska öka och inte börja för hårt. Det är inte ett måste utan en bra grund. Glad

 

 

//Mattias - Nowakfoto.se

Sajtvärd för Motorcykel iFokus
Medarbetare på Engelskt fullblod iFokus

Anmäl
2009-08-27 14:21 #4 av: Ahnna

#3 Nej, jag ser det, men rubriken för artikeln är ju "träna ett engelskt fullblod för galopp". Jag tyckte att det bör framgå i en sån artikel att det inte räcker med det lilla du skrev om träningen. Flört Som sagt, folk läser ibland innantill men tänker inte själva och går hem och försöker återskapa det de läste på nätet...

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.