Det engelska fullblodet

Är ett engelskt fullblod en bra ridhäst?

2009-08-14 19:25 #0 av: KarolinaNowak

Det tävlas mycket med det engelska fullblodet i olika grenar, men hur lämplig är den egentligen som ridhäst? Vad för egenskaper saknar den och vad har den för bra egenskaper? Ingen ras som passar alla ryttare, men kanske passar den dig?

ridhäst.jpg
Foto: Sascha229, Flickr

Det engelska fullblodet är en av de mest hyllade hästraserna i världen. De är speciellt kända för sina framgångar inom galoppen men dom används även till andra hästsporter. Många av dom hästar som tävlar på olympisk nivå är oftast delvis Engelskt fullblod och används flitigt till hoppning, dressyr och en mängd andra typer av hästtävlingar. Mindre engelska fullblod används med fördel till hästpolo. Tyvärr så är inte det engelska fullblodet den "ultimata" ridhästen.

De egenskaper som gör det engelska fullblodet till en så bra tävlingshäst är kanske inte vad alla ryttare önskar. Hästarna har ett rykte om att vara svåra att hantera, därför bör man inte vara för oerfaren eller för ung. Dessutom kräver engelska fullblod att man arbetar mycket med dom, om man inte gör det så blir dom lätt otåliga och uttråkade. Hästarna har väldigt lätt för att skada sina långa ben, därför är det många som föredrar att ha sina hästar installade när dom inte används.

Engelska fullblodet är dessutom inte framavlat för att ha bra uthållighet, så det är ingen toppenhäst för ridturer där uthållighet krävs.

Om du är ute efter en häst av bra kvalité som åtar sig varenda utmaning du ger den så bör du definitivt fundera över på att skaffa dig ett engelskt fullblod. Det är en häst som är väldigt bra att tävla med och som dessutom alltid är lojal mot sin ryttare.

Om du vill ha en ännu högre utmaning så kan du välja att köpa en före detta galopphäst då dessa kräver ännu mer försiktig hantering och ytterligare mer tålamod.

Varma Hälsningar
Karolina - Caballos De Karo

Anmäl
2009-08-27 14:18 #1 av: Ahnna

Hmm... Jag håller inte riktigt med. Flört

Fullblod är extremt uthålliga, särskilt om de har tränats och tävlat i galopp under något eller några år i sin ungdom. (Det beror på att en häst som tränas maximalt innan 5 års ålder får en starkare kropp, vilket är bevisat genom forskning.) Jag har jobbat med fullblod i snart 15 år och har ägt mitt eget fullblod i 5 år och har sällan träffat på så uthålliga och starka hästar. Fullblodshästar är flitigt använda i t.ex. distans och fälttävlan, där lungkapacitet och uthållig kropp är ett måste.

Angående benen så håller jag inte heller med. Fullblod har väldigt starka ben, trots att de är så smala och smäckra, och de flesta skador de får på benen är små rispor och sår för att huden är så tunn. Ett infekterat sår kan förstås ställa till problem, men överlag tycker jag inte att fullblod skadar sig om de går ute utan daglig motion. Definitivt inte mer än andra ridhästraser.

Jag tycker nog att engelska fullblod är så nära fullkomlighet man kan komma vad gäller lämplig ridhäst. Men det kräver att man kan hästar och kan skola en oskolad f.d. galoppör t.ex. De har inte bara en uthållig kropp, utan ett uthålligt psyke också, så det gäller att vara vän med fullblodet för att inte få problem med kommunikationen. Men har man nått dit med sin häst så har man en riktig tiger i sitt engelska fullblod och en häst som kommer göra allt för sin ryttare/kusk.

Jag kan inte påstå att jag tycker att fullbloden är svåra att hantera, särskilt inte jämfört med andra raser. Vissa må vara nervigare än andra, men den känsligheten är oftast väldigt enkel att omvända till fokusering framåt. Och en nervig häst är oftast mycket mer användbar i fartgrenar än en lugn och sävlig individ. Så jag tror att ens uppfattning om engelska fullblod och deras lämplighet som ridhäst helt och hållet handlar om personlig preferens. För mig är de helt perfekta, jag vill inte ha någon annan ridhästras. (Och jag har provat flera!) Jag kan göra allt med mitt fullblod; tornerspel, jakt, fälttävlan, hoppning, dressyr, western, distans, bruksridning och så vidare. Egentligen det enda vi inte har provat på på någon nivå är körning, men eftersom jag har flera ponnyer till det så har jag inte känt något behov av att köra in min donna också. Men jag har träffat flera engelska fullblod som jobbar i selen med bra resultat, så bevisligen funkar de som körhästar också. Glad

Som sagt, det handlar om vad man själv vill ha och gillar!

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2009-08-27 14:33 #2 av: KarolinaNowak

Detta är en artikel baserad på vad många fullblodsägare tycker och varnar för. Inte på vad just en individ känner. Jag håller heller inte med i allt fullt ut, men och andra sidan är det punkter som är värda att tänkas på lite extra.

De fullbloden jag arbetat med skadade sina ben hela tiden i hagen. Även mitt egna gör det. Tyvärr.

Flört

Varma Hälsningar
Karolina - Caballos De Karo

Anmäl
2009-08-27 14:42 #3 av: Ahnna

#2 Vilka är det som tycker så och var någonstans varnar de för dessa saker? Jag har som sagt aldrig stött på det, varken inom galoppen eller inom ridsporten. Jag tycker att det är lite synd att man på ett sånthär bra forum ( Flört ) väljer att publicera såna negativa åsikter om rasen som om de vore självklarheter. Ingen jag känner som äger ett fullblod har sagt något liknande om rasen, att de är dåligt uthålliga och att det finns mycket bättre ridhästraser etc. Det finns säkert fullblodsägare som tycker så, men de brukar å andra sidan inte äga fullblod så länge... Så därför valde jag att svara på artikeln som ovan, för att delge mina åsikter. Glad

Att vissa hästar är oförsiktigare än andra i hagen beror nog mer på uppfostran än på rasen. (Se bara på alla dessa andra ridhästar som måste ha strykkappor och boots på alla fyra benen i hagen.) Ett fullbod som får gå i en vettig hage från början lär sig lyfta på fötterna lika bra som vilken annan ras som helst, men dessvärre har inte alla stuterier möjlighet till långvarig daglig utevistelse för föl och unghästar. Dessa kan säkert bli snubbliga och oförsiktiga i högre grad än andra fullblod, det säger jag inget om.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2009-08-27 14:52 #4 av: KarolinaNowak

Jag är en av de som äger och har arbetat med föredetta galoppörer och jag kan inte tänka mig en annan ras. Man kan dock inte utesluta det negativa. Alla har sina personliga åsikter. Artikeln är en samling av dessa. Jag har bara försökt att sammanfatta det hela, sen är det upp till var och en vad de tycker om rasen. Detta är som sagt punkter som är värda att tänka på, ingen självklarhet. Så missförstå det inte. Glad Alla hästar är individer med olika egenskaper, som hästkunnig ska DET vara en självklarhet. Flört

Varma Hälsningar
Karolina - Caballos De Karo

Anmäl
2009-08-27 14:58 #5 av: Ahnna

#4 Ja, det är klart att alla är individer med olika sidor, men i artikeln låter det som att fullblod inte alls lämpar sig till sporter där de behöver vara uthålliga och att de ofta skadar sina ben för att de är så långa. Förstår du vad jag menar? Dessa påståenden ger inte så mycket utrymme för valmöjlighet och individualism, utan låter snarare som att "så är det med fullblodsrasen". Och jag håller inte med, därför har jag svarat som jag har gjort. Flört

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2009-08-27 15:04 #6 av: KarolinaNowak

Okej, men då börjar vi förstå varandra. Skrattande

Och genom de här inläggen så har eventuella frågor besvarats ang detta. För det finns absolut inga självklarheter vad gäller någon hästras egentligen, kanske rastypiska men absolut inget som kan konstatera att så här är det. Allt har med uppfostring och träning att göra. Glad Och jag antar att vi är enade på den punkten?

Varma Hälsningar
Karolina - Caballos De Karo

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.