Berömda hästar

Man O' War

2009-08-19 22:01 #0 av: MattiasNowak

Man O' War, också känd som Big Red var en känd amerikansk galopphäst som blev slagen endast en gång som tvååring. Skötare till Man O' War hävdar till och med att hästen hade mardrömmar om sin förlust och förlorade aldrig mer igen. Han begravdes 1947 i Kentuckt Horse Park där han även hedrades med en staty och hans begravning, med över 2000 deltagare, sändes även via radio.

manowar2.jpg
Foto: Wikipedia 2009-08-19

Historia

Man O' War föddes den 29 mars år 1917 efter hingsten Fair Play och undan stoet Mahubah. Man O' War föddes på Nursery Stud i Lexington, Kentucky och föddes upp av majoren August Belmont II. August Belmont var då mest känd som den man som byggde Belmont Park, den bana där Belmont Stakes går varje år. Belmont Stakes är ett av loppen som ingår i de tre löp som krävs för att vinna Triple Crown-titeln. August Belmonts fru Eleanor Robson Belmont döpte alltid sin makes hästar och så även det nya fölet som då döptes till Man O'War, från början My Man O'War som en ära till sin mans deltagande i första världskriget.

Man O' Wars farfar, hingsten Hastings var väl känd för att vara en av de mest svårridna och temperamentsfulla galopphästarna under sin tid och var känd för att kunna bita sina motståndare. Även Man O' War var hade ärvt lite av detta temperament men istället för att bita sina motståndare drev han sina skötare till skratt när han istället bet på sina hovar, en ovana som förbryllade många som hade hand om hingsten.

Man O' War blev även känd för att han aldrig fick uppnå sin fulla potential då han alltid hölls tillbaka något i loppet på grund av sitt temperament. Ägaren Samuel Riddle var själv så förtjust i hingsten att han tackade nej till flera erbjudanden, bland annat en check på en miljon dollar. Samuel ska då ha sagt att "många män har en miljon dollar men bara en kan äga Man O' War". Riddle blev då erbjuden en blank check men tackade nej igen med yttrandet "Åk till Frankrike och för hit Napoleons grav. Åk till Indien och köp Taj Mahal. Då sätter jag ett pris på Man O' War."

Man O' War blev även en stor turistatraktion och lockade tusentals fans till Farawy Farm i Kentucky för att de skulele få se hingsten och höra försteskötaren Will Harbut berätta historier om champion-hingsten. Will Harbut menade själv att hingsten aldrig förlorat ett lopp och påminde någon honom om förlusten mot Upset svarade han bara att han aldrig såg loppet och att det därför var en lögn.

Man O' War dog den 1 november 1947 efter en hjärtattack. Över 2000 människor deltog i hans begravning som även sändes på radion. Man O' War var den första hästen någonsin som balsamerades och han fick en specialltillverkad kista med foder i hans stallfärger svart och guld. Man O' War ligger nu begravd i den berömda hästparken Kentucky Horse Park där man även rest en staty av hingsten, gjord av konstnären Haseltine.

manowar.jpg
Foto: Wikipedia 2009-08-19

Galoppkarriär

Man O' War startades aldrig i ett lopp av sin uppfödare utan såldes som ett-åring till Samuel Doyle Riddle för ca 5000 dollar. Hingsten startades i sitt första lopp den 6 juni år 1919 på sin uppfödares bana Belmont Park och vann loppet med hela sex längder. Man O' War fortsatte vinna alla löp som han startades i, ofta med jockeyn Johnny Loftus på ryggen som var känd för att var kraftigare än många andra jockeys.

Man O' Wars första och enda förlust var den 13 augusti 1919 då han ställdes upp i Saratoga Sanford Memorial Stakes, där han fick löpa mot två av sina främsta rivaler, Payne Whitneys Stable's Upset och Golden Broom. Man O' War lämnade startboxen mycket sent och när de hann ifatt resten av hästarna gjorde jockeyn Johnny Loftus ett misstag och styrde Man O'War mot innerkanten där de blev instängda mellan resten av startfältet. Man O' War förlorade med enbart en halv längd mot Upset och med nästan 8 kilos extra vikt på ryggen.

Man O' Wars skötare hävdade att Man O' War till och med led av mardrömmar i flera veckor efter förlusten och förlorade därför aldrig ett löp igen. Han fick revansch mot Upset i Grand Union Hotel Stakes där han slog sin rival med en hel längd. 1920 byttes joceyn Johnny Loftus ut mot Clarence Kummer och han startades i det tuffa Preakness Stakes, men drogs ur Kentucky Derby då han ansågs för ung för att löpa 3-årsloppet. Därmed försvann även Man O' Wars chans till Triple Crown-titeln det året. Däremot slog Man O' War det amerikanska banrekordet det året i Withers Stakes och fortsatte slå rekord i flera lopp. Bland annat i Belmont Stakes där han vann med hela 20 längder och slog även det gamla tidsrekordet i loppet som hölls av Sir Bartons American. Under Lawrenze Realisation lovade man till och med att hålla tillbaka hingsten för att få folk att ställa upp i loppet men Man O' War segrade trots det med över hundra längder.

Man O' War startades även i Kenilworth Gold Cup som även kallades "The Race of the Century" (århundradets kapplöpning) på Kenilworth Park i Kanada den 12 oktober 1920. Detta lopp var det första loppet någonsin att bli helt filmat. Loppet filmades av Edward Mybridge, samma man som 40 år tidigare hade gjort den första filmningen av ett springande djur. Loppet hade en vinstsumma på hela 80 000 dollar och Man O' War skulle startas mot 1919 års Triple Crown-vinnare, Sir Barton. Man O' War bråkade med sin jockey i starten och hamnade därför efter Sir Barton men redan under de första metrarna galopperade han ikapp. Trots att Man O' War inte gjorde sitt bästa i loppet vann han med sju längder och slog rekordet med drygt sex sekunder.
Man O' War pensionerades sedan från galoppsporten några år innan sin död för att bli avelshingst, men hade då fortfarande inte fått löpa efter sin fulla potential.

Meriter

20 vunna lopp av 21 starter
En total vinstsumma på ca 249 465 dollar
Amerikanskt rekord på Belmont Stakes med tiden 2:14 1/5
Amerikanskt rekord för 1 1/8 mile i Aqueduct Handicap med tiden 1:49 1/5
Världsrekord för 1 5/8 mile i Lawrenze Realisation med tiden 2:28 4/5
Ytterligare 4 banrekord.

Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Man_O%27_War

//Mattias - Nowakfoto.se

Sajtvärd för Motorcykel iFokus
Medarbetare på Engelskt fullblod iFokus

Anmäl
2009-08-19 23:05 #1 av: Strumpan

Det var en intressant artikel. Kul läsning. Tänk att ha en avkomma från honom Tungan ute

Mvh JennyAnmäl
2009-08-20 18:23 #2 av: Rokkur

Bra och intressant artikel, skriv gärna en om Seabiscuit ocksåGlad min personliga favorit!Skrattande

"The animals of the world exist for their own reasons.
They were not made for humans any more than
black people were made for whites or women for men."

Alice Walker

Anmäl
2009-08-20 18:37 #3 av: KarolinaNowak

#2 Det ska komma en artikel om honom också Flört

Varma Hälsningar
Karolina - Caballos De Karo

Anmäl
2009-08-20 18:40 #4 av: Rokkur

BraSkrattande honom får ni inte missa!

"The animals of the world exist for their own reasons.
They were not made for humans any more than
black people were made for whites or women for men."

Alice Walker

Anmäl
2010-01-12 13:29 #5 av: CarCar

Min ponny härstammade från Man O'War Glad

Anmäl
2010-01-13 19:48 #6 av: Mellliie

Jag håller med #2, Seabiscuit är min favorit. :)

Intressant artikel! :D

Anmäl
2010-01-21 18:12 #7 av: Strumpan

#5 Du har inget foto på din ponny? Glad

Mvh JennyAnmäl
2010-01-21 20:06 #8 av: CarCar

#7 Jo, såhär såg hon ut

Anmäl
2010-01-21 20:48 #9 av: Strumpan

Hon var fin. Vad var det mer i henne?

Mvh JennyAnmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.