Utbildning & Yrken

Vad är en jockey?

2009-08-23 15:23 #0 av: KarolinaNowak

Jockey är en ryttare i galoppsporten som tävlar med fullblodshästar i galopplöpningar. En jockey bör inte väga mer än 50–54 kg. Kvinnor och män tävlar på lika villkor.

jockey.jpg
Foto: [ Raymond ], Flickr

Internationellt är galoppsporten mycket större än i Sverige, där travsporten lockar fler. Världens främste jockey är Lester Piggott som gjort sig odödlig genom bland annat nio segrar i The Derby Stakes samt har vid två tillfällen gästat (och vunnit) den svenska motsvarigheten. Andra engelska storheter är Fred Archer, sir Gordon Richards, Pat Eddery, Willie Carson och Walter Swinburn. I USA är Willie Shoemaker, Steve Cauthen, Angel Cordero Jr samt Laffit Pincay storheter. Ledande i dag är italienfödde Frankie Dettori.

I Sverige var flertalet jockeys under många år av engelsk härkomst, medan i dag skandinaviska och sydamerikanska dominerar. Skandinaviens mest vinnande jockey är ungerskfödde Janos Tandari, som verkade från slutet av 1960-talet till sekelskiftet. Andra framstående jockeys i Skandinavien de senaste årtiondena är Gunnar Nordling, Chris Cordrey, Ole Larsen, Fredrik Johansson, Manuel Santos, Mark, Larsen, Kim Andersen och Jacob Johansen.

Steeplechasejockeyn Dick Francis gjorde sig 1956 känd som jockeyn som inte vann Grand National när hans häst, drottningmoderns Devon Loch, i klar ledning hundratalet meter från mål oförklarligt gjorde ett krumsprång och höll på att stupa. Ekipaget blev omsprunget i denna den svåraste av alla hinderlöpningar. Dick Francis har sedermera gjort sig känd som författare av kriminalromaner i hästsportmiljö. Hans böcker uppskattas av både hästfolk och andra på båda sidor om Atlanten.

Falbrav, en berömd 2000-metersgaloppör vann den tolfte Triple Crown och är en av världens bästa 2.000-metershäst. Han rids av ryttaren Frankie Dettori från Italien och är en stor idol bland jockeys. Falbrav tränas av Luciano d'Auria och är den sjunde europeiska hästen som lyckats vinna världens högst doterade gräslöpning. Segern var värd drygt 20 miljoner kronor. Frankie Dettori vann Japan Cup med en spurt i slutet. Favoriten Symboli Kris S. fick nöja sig med en tredjeplats. Att han trivs bra på Nakayama utanför Tokyo visade Dettori redan på lördagen då han vann dirttrack-loppet Japan Cup Dirt på hästen Eagle Cafe. Detta över 1.800 meter. Förstapriset var cirka tio miljoner svenska kronor. Japan Cup var den näst sista löpningen i världsmästerskapen World Series. Det sista loppet rids i Hong Kong den 15 december. I ett sprinterlopp över 1.000 meter i anslutning till Hong Kong Cup vill Täbytränaren Diego Lowther starta sin toppsprinter Nobel Prize. Det är dock oklart om hästen kommer med i loppet.

Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Jockey

Varma Hälsningar
Karolina - Caballos De Karo

Anmäl
2009-08-23 15:33 #1 av: Malin-Trotsig

Snyggt. Ett tips är att ta upp hur man kan utbilda sig till jockey, hur typiskt kost ser ut etc så folk förstår att det inte bara handlar om glammiga storryttare Glad

Anmäl
2009-08-27 13:28 #2 av: Ahnna

#1 Hrm, "typisk jockeykost" är inget man bör skylta med bland lättpåverkade unga kvinnor... Flört

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.