2009-08-20 11:47 #0 av: KarolinaNowak

I Del. 2 av "Historia om det engelska fullblodet" presenterades stamhingstarna, näst på tur är stamstona. Även dessa var mycket viktiga för utvecklingen utav rasen, engelskt fullblod.

Stamstona

De första orientaliska hingstarna korsades oftast med mer primitiva ston, ofta av inhemska, brittiska raser. Bland annat använde man sig av ston som tillhörde den irländska hobbyhästen som var känd för sin snabbhet. Dessa ponnyer utvecklades på Irland under 1200-talet, troligvis med en bas av inhemska ponnyer som funnits på Irland sedan antiken och som sedan förädlats med spanska raser som Asturconponny eller den mycket legendariska spanska hästen. Den mycket snabba och primitiva Gallowayponnyn anses vara en av de raser som användes i utvecklingen av hobbyhästarna.

De snabba Gallowayponnyerna ingick även i utvecklingen av det engelska fullblodet. Dessa ponnyer hade utvecklats som vildhästar på de engelska och skotska hedarna och var mycket primitiva. Men i fångenskap tränades de hårt och tämjdes och räknades som mycket vackra och var dessutom legendariska för sin snabbhet. De orientaliska hingstarna fick korsa många ston av dessa primitiva raser men även raser av sitt eget blod som araber, berberhästar eller turkmenska ston.

Under 1800-talet studerades de engelska stonas gener av Bruce Lowe som kunde identifiera hela 50 olika linjer av ston inom rasen. Detta antal ökade sedan till 75 med senare forskning. Men ytterligare studier skulle sedan visa att dessa olika linjer hade gemensamma haplotyper och hade på sätt säkerligen enbart 15 ston som säkert även hade samma förfader.

Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Engelskt_fullblod#Stamstona