Galoppsport

Steeplechase

2009-08-22 01:32 #0 av: KarolinaNowak

Steeplechase är en form av galoppsport. Hästarna rids på ovala banor av jockeys men i motsats till traditionella galopplöp hoppar man även hinder på banan, oftast breda häckar som går från kant till kant eller djupa diken. Namnet Steeplechase används dock inte i Storbritannien eller på Irland utan är vanligare företeelse i USA. I Storbritannien kallas sporten National Hunt.


Foto: Karolina Nowak

Historia

Den här formen av galoppsport utvecklades under 1700-talet på Irland då man tävlade med sina hästar i skog och över ängar från en kyrkas klockstapel till nästa klockstapel (som på engelska heter Steeple) därav namnet Steeplechase. Det sägs att det första loppet uppstod på grund av ett vad 1752 mellan Cornelius O'Callaghan och Edmund Blake på Irland. De slog vad om vem som kunde rida snabbast i besvärlig terräng över en distans på 7,2 km. Loppet skulle gå mellan klockstapeln på Buttevant Church och St Leger Church i området Cork och loppet drog stor publik. Blake vann loppet och belönades med stora mängder rom från Jamaica och även bordeaux- och portvin.

1810 hölls det första officiella loppet på en förberedd bana med hinder i Bedlam i England. I slutet av 1800-talet kom sporten till USA när en man vid namn Thomas Hitchcock, som var en stor polospelare i USA, anlade ett träningscenter och en bana för steeplechase på sin gård i Aiken, South Carolina. Han importerade galopphästar från England och tränade dem hårt innan han arrangerade privata lopp för familj, vänner och bekanta. Sporten fördes vidare med Thomas vänner och bekanta för att på så sätt spridas och sporten blev snabbt populär.

Även Australien har steeplechase som förts dit med engelska nybyggare.

steep.jpg
Foto: Daniel Coomber, Flickr

Loppen

Världens mest berömda lopp är Englands Grand National Steeplechase som rids varje år på Aintree-banan i Liverpool. Banan som är 7,22 km lång är hästskoformad och har 30 hinder.

Ibland rids loppen på långa raksträckor. De flesta hindren är buskar eller grindar med långa borst som det är meningen att man ska hoppa igenom, inte över. En förutbestämd optimal tid är satt och hästarna får pluspoäng om de rider snabbare och minuspoäng om de inte klarar den optimala tiden.

Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Steeplechase

Varma Hälsningar
Karolina - Caballos De Karo

Anmäl
2009-08-22 02:03 #1 av: Strumpan

Steeplechase är en obehaglig sport. Många hästar kommer fel och faller och får resten av gänget över sig...

Mvh JennyAnmäl
2009-08-22 12:46 #2 av: KarolinaNowak

Ja, det här är tyvärr en sport där det kan sluta riktigt illa för både hästar och ryttare.

Varma Hälsningar
Karolina - Caballos De Karo

Anmäl
2009-08-23 15:25 #3 av: Malin-Trotsig

"There are fools, damn fools and those who ride in steeplechases". Ett av mina favoritcitat.
Även om det kan gå illa i de flesta ridsporter med häst och ryttare är steeplechase något jag antagligen aldrig kommer vilja pröva på Tungan ute

Anmäl
2009-08-23 15:26 #4 av: KarolinaNowak

#3 Vilket bra citat!

Varma Hälsningar
Karolina - Caballos De Karo

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.