Tävlingar

St. Moritz White Turf

2009-09-03 02:14 #0 av: Strumpan

I Schweiziska turistparadiset St. Moritz har de under tre dagar i februari månad galopptävlingar på snö. I tävlingarna ingår bland annat galopp och trav. Det visas även endel uppvisningar på platsen. På sista tävlingsdagen har de även tolkning bakom häst i finalen.

whiteturf2.jpg

I Schweiz arrangerar man varje år trav-, galopp- och tolkningstävlingar på den frusna och snötäckta St. Moritz sjön. Denna tävling har anordnats varje år sedan 1907. Höjdpunkten under helgen är The Grand Prix of St. Moritz, ett slätlöp på 2000m. En annan publikmagnet är tolkning efter häst. Ett lopp som är 2700m långt där ett antal tokiga skidåkare åker efter häst. Det gäller att samla poäng under helgen (ett poäng/dag) och vinnaren blir invigt till "Engadinernas kung".

whiteturf3.jpg

Man vet aldrig hur en tolkningstävling kommer att sluta. Har man otur kanhästen trampa på en skida och då får du avsluta racet med endast en skida. Då gäller det att ha en bra balans så man inte faller av och blir översprungen av någon annan häst.

Starten är den svåraste biten, där finns risken att tömmarna trasslar in sig och fastnar med någon annan häst. Eller så kan hästarna börja springa åt olika håll. När man är bakom hästen på ett par skidor har man inte mycket att säga till om. Hästarna sköter mer eller mindre loppet på egen hand. Dessutom går det inte att stanna hästen så man sätter målet där hästarna slutar springa eller tills de lessnar och stannar av sig själva.

whiteturf4.jpg

Det är lätt att tro att det är halt att tävla på is, men hästarna får ett väldigt bra fotfäste på underlaget. Det som är farligare är all is och snö som blir som snöbollar som hästarna sparkar iväg. Jockeyerna har därför ansiktsskydd av plast, men kommer sällan undan blåmärken.

Under tävlingshelgen har de även två travtävlingar. Slädarna är vanliga sulkys bortsett ifrån att de har medar istället för hjul.

Källa: http://www.unggalopp.nu
Foton: http://www.whiteturf.ch

Mvh JennyAnmäl
2009-09-03 12:23 #1 av: MattiasNowak

Ett litet reklam-klipp om White Turf.

 

//Mattias - Nowakfoto.se

Sajtvärd för Motorcykel iFokus
Medarbetare på Engelskt fullblod iFokus

Anmäl
2009-09-05 08:45 #2 av: Linnea

hade velat se det här på riktigt, har sett det på tv innan verkar sjukt kul.

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2010-01-13 13:03 #3 av: Elshira

Vi har ju isracin med motor cross här omkring stup i ett... Hade varit roligt att ha löp med :D

Anmäl
2010-01-13 21:44 #4 av: Fiona

Haha vad häftigt, men att tolka bakom två gallopörer i full fart hade jag nog inte vågat! :O

Jenny

Medarbetare på Mode & Skönhet iFokus - sajten om mode, skönhet, smink, glitter & glamour!

Kika gärna in på min blogg

Anmäl
2010-01-14 09:39 #5 av: Elshira

#4 vad jag vet så är det bara en häst/person. Jag tror bara det är bilden som är missvisande =)

Anmäl
2010-01-15 22:58 #6 av: Mellliie

Vad coolt! Dit vill jag åka. ;P

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.