2009-08-12 08:25 #0 av: KarolinaNowak

Engelska fullblodets enastående egenskaper har gjort att den flitigt har använts för att förädla många andra hästraser.

Den främste representanten av fullblodets avkomlingar är angloaraben. Angloaraben är i korta drag en korsning mellan arabiskt och engelskt fullblod. En ädel och snygg häst som ibland kallas för "världens bästa ridhäst". Den har nedärvt arabens skönhet, uthållighet och elegans, och fullblodets linjer och kapacitet. I halvblodsaveln har fullblod använts i stor utsträckning. Många halvblodsraser har med lyckat resultat infört betydande mängder fullblod i aveln. Bland annat har det svenska varm- och halvblodet influerats av det engelska fullblodet.

Även i kallblodsaveln har det tillförts fullblod i viss utsträckning. I framavlandet av den amerikanska travaren är stamhingsten Messenger ett fullblod. Många av dagens ponnyraser innehåller även de ett visst mått av det engelska fullblodet. De bästa tävlingsponnyerna är ofta korsningar ponnyer-fullblod och idag finns till och med en omfattande avel av tävlingsponnyer för barn som innehar en stor mängd fullblod, t ex den brittiska ridponnyn eller även den svenska ridponnyn.

Det engelska fullblodet har ingått i utvecklingen av nästan alla europeiska varmblodshästar och är den största influensen i utvecklingen av renavlade sporthästar, som utvecklas till ridsport på hög nivå. Även mindre ponnyer har influerats av fullblodet och den mest häpnadsväckande är världens minsta hästras Falabellan som utvecklades med hjälp av mycket små engelska fullblod som korsades med Shetlandsponnyer.

Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Engelskt_fullblod