Berömda hästar

Eclipse

2009-08-13 19:15 #0 av: KarolinaNowak

Eclipse var Englands mest berömde galopphäst. Eclipse grundade den viktigaste hingstlinjen inom fullblodsaveln och blev far till 335 hästar. Han förblev obesegrad under hela sin karriär och slog ofta de andra hästarna med ibland kilometerlångt avstånd.

Historia om Eclipse

Eclipse föddes 1764 efter hingsten Marske och undan stoet Spiletta, och var dessutom ättling i rakt nedstigande led från en av fullblodshästarnas förfäder Darley Arabian. Eclipse fick sitt namn samma dag som han föddes då det var solförmörkelse den dagen. Eclipse betyder solförmörkelse på engelska. Han föddes upp av hertigen av Cumberland men såldes till kötthandlaren William Wildman för 75 guineas när hertigen dött. Kötthandlaren sålde sedan Eclipse vidare för en mycket större summa till den irländska äventyraren Major O'Kelly som skickade iväg Eclipse på proffsträning. Under den här tiden hade hästägarna valet att betala dyrt för att låta heta eller temperamentsfulla hingstar tränas av proffs som red till och tränade hästarna till lydnad, ibland med lite okonventionella metoder. Det andra alternativet var att kastrera hingstarna och hade O'Kelly gjort det så hade troligtvis det engelska fullblodet varit helt annorlunda idag. Eclipse hade nu växt till 160 hög och var överbyggd, dvs att korset var hela 2,5 cm högre än manken. Han hade ett långt avstånd mellan höftknölen och hasen och det sades ge honom ett rejält påskjut och en snabbhet som var svår att slå.

Som femåring startades Eclipse i sitt första lopp i Epsom. Där slog han hela startfältet med flera hästlängder och speakerna myntade det kända uttrycket, "Först kommer Eclipse, sedan kommer ingenting, sedan kommer resten". Eclipse skulle sedan vinna alla de 26 lopp som han startades i och var aldrig speciellt trött efter loppen, även om han sprungit så snabbt att han till och med haft en kilometer långa avstånd mellan sig och resten av de startande. Eclipse vann dessutom prestigefyllda Kings Plate hela 11 gånger.

Eclipse pensionerades så småningom och blev avelshingst. Han fick hela 335 avkommor, varav 3 av dem blev Derbyvinnare. Eclipse dog 1789 vid 25 års ålder.


Målning: George Stubbs (1724-1806)

Eclipse's arv

Än idag menar man att Eclipse är den snabbaste hästen som någonsin sprungit på en galoppbana. Med alla de avkommor han fick blev han också en av de viktigaste hingstlinjerna inom aveln av det engelska fullblodet. Eclipse skelett finns bevarat på Royal Veterinary College och i samarbete med universitetet i Cambridge började man år 2007 inleda en omfattande studie över de gener som styr hästarnas snabbhet. Till sin hjälp har man skrapat DNA ur Eclipse tänder och man studerar även nu levande berömda galopphästar. Man vet bland annat att det är arvsmassan och inte träningen som styr huruvida en häst kommer vara snabb eller inte.

Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Eclipse_(galopphhäst)

Varma Hälsningar
Karolina - Caballos De Karo

Anmäl
2009-08-15 11:02 #1 av: MattiasNowak

Om det finns möjlighet att gå in och titta på hans skelett så låter det som en framtida semestertripp. Skulle vara en upplevelse att få se en så pass känd häst även om det bara är skelettet.

 

 

//Mattias - Nowakfoto.se

Sajtvärd för Motorcykel iFokus
Medarbetare på Engelskt fullblod iFokus

Anmäl
2009-08-18 22:51 #2 av: Mellliie

Intressant :3

Anmäl
2009-08-19 00:35 #3 av: Dilizi

Mycket bra artikel, intressant :D

Anmäl
2009-08-19 01:28 #4 av: KarolinaNowak

Vad roligt att ni tycker om artikeln! Har ni några önskemål på hästar ni vill läsa om får ni gärna skicka ett pm. Glad

Varma Hälsningar
Karolina - Caballos De Karo

Anmäl
2009-08-19 12:57 #5 av: Micky

Verkligen bra artikel

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.