Det engelska fullblodet

Historia - Del. II

2009-08-13 20:48 #0 av: MattiasNowak

Den här artikeln berör historian om de tre stamhingstarna - Byerley Turk, Darley Arabian & Godolphin Arabian, som är förfäder till många av de engelska fullblod som finns idag.

Det engelska fullblodets viktigaste stamfäder kan spåras tillbaka till dessa tre importerade orientaliska hingstar: Byerley Turk, Darley Arabian och Godolphin Arabian. Dessa tre hästar sägs vara rasens stamfäder och skall enligt legenden vara arabiska fullblod.

Under årens lopp har det dock blivit känt att dessa hästar var både turkmenska hästar och berberhästar. Dock var dessa tre hingstar grunden i det engelska fullblodet som ras.

En genetisk studie har visat att 95% av alla engelska fullblodshingstar kan spåras via Y-kromosomen till Darley Arabian, medan studier av modernare stamtavlor med både ston och hingstar visar att enbart 6,5% av hästarna kan spåras till Darley Arabian och hela 13,8% istället kan spåras till Godolphin Arabian. Samma studie visade även att den relativt okände hingsten Curwens Bay Barb hade större inflytande med 4.2% än Byerley Turk som enbart hade 3.3% inflytande.

Den moderna fullblodshästen kan spåras till hela 27 eller 28 olika hingstar som användes i aveln under 1600- och 1700-talet. Trots detta räknas fortfarande Byerley Turk, Godolphin Arabian och Darley Arabian som det engelska fullblodets första stamfäder.

byerleyturk.jpg
Konstnär: John Wootton(1686-1765)

Byerley Turk var den första stamhingsten som togs som krigsbyte när Budapest befriades från turkarna 1686-1687. Rasen på Byerley Turk ansågs vara turkmensk eller till och med achaltekeer, och inte ett arabiskt fullblod som de flesta historier säger. Byerley turk var en mörkbrun , ganska lätt men otroligt snabb häst som blev en personlig favorit hos uppfödaren och fick delta i Slaget vid Boyne år 1690 innan den nya ägaren, överste Byerley tog tillbaka honom till sina ägor och använde honom som den främste avelshingsten på sitt stuteri. Byerley Turk blev far till många avelshästar, framförallt hingsten Jif, som i sin tur blev far till Herod, en av de absolut mest betydelsefulla hingstarna inom fullblodsaveln.

darleyarabian.jpg
Konstnär: John Wootton(1686-1765)

Den andra stamhingsten, Darley Arabian, var en ståtlig, fuxfärgad, arabisk hingst som fick namnet Darley efter sin ägare, Thomas Darley. Darley Arabian föddes i öknen i Syrien år 1700 och såldes som fyraåring av shejken Mirza till Thomas Darley. Dock hade shejken ångrat sig efter att köpet var klart och förklarade dödsstraff till alla som försökte att föra bort hästen. Thomas Darley fick ta hjälp av lejda män som rodde i land från havet under natten och som till och med fick övermanna stallvakterna för att få tag på hästen. Darley Arabian fick då komma hem till Yorkshire i England där han blev avelshingst.
Darley Arabian avlades ofta på stoet Betty Leedes och dessa två blev föräldrar till den första riktigt stora galopphästen, hingsten Flying Childers. Betty Leedes var även farmors-mor till kapplöpningshästen Eclipse som till slut skulle bli en av de mest framgångsrika galopphästarna någonsin. Darley Arabian skulle dock bli den absolut viktigaste stamfadern och ca 95% av alla dagens engelska fullblod kan spåras till Darley Arabian.

godolphinarabian.jpg
Konstnär: George Stubbs(1724-1806)

Den tredje stamfadern var hingsten Godolphin Arabian, som även kallades Godolphin Barb. Anledningen till detta var att man inte var helt säker om hingsten var ett arabiskt fullblod eller en berberhäst. Det man vet är att hingsten föddes 1724 i norra Afrika, som är Berberhästens hemland, och att han först kom till Europa som en gåva till den franska kungen Ludvig XV från sultanen i Marocko. Men kungen tyckte inte att hästen såg mycket ut för världen och hingsten såldes vidare som körhäst i Paris, ända fram till engelsmannen Lord Godolphin hittade honom och insåg att han var en felbedömd klasshingst och köpte loss honom. Han tog med Godolphin Arabian tillbaka till England där han blev avelshingst på Lord Godolphins stuteri, Gog Magog, i Cambridgeshire.
Godolphin Arabian köptes egentligen för att användas till vad som kallades för teaser, det vill säga en hingst som testar ifall stona är brunstiga innan den riktiga avelshingsten släpps in. Istället slutade det med att Godolphin Arabian utmanade den egentliga avelshingsten Hobgoblin om stoet Roxana och vann. Med henne fick han två hingstar vid namn Lath och Cade, varav Cades avkomma Matchem kom att representera den tredje linjen i fullblodet.

Dessa tre stamfäder finns med i stamboken och alla nu levande, rasrena engelska fullblod ska gå att spåra tillbaka till dessa tre stamfäder genom ättlingar till dessa. De viktigaste hingstlinjerna var Eclipse som går tillbaka till Darley Arabian, Herod som går tillbaka till Byerley Turk och Matchem som går tillbaka till Godolphin Arabian. Darley Arabian var den mest inflytelserika av dessa hingstar och hela 95% av världens engelska fullblodshingstar kan spåras till honom.

Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Engelskt_fullblod

//Mattias - Nowakfoto.se

Sajtvärd för Motorcykel iFokus
Medarbetare på Engelskt fullblod iFokus

Anmäl
2009-08-13 21:28 #1 av: KarolinaNowak

Väldigt intressant läsning! Skrattande

Varma Hälsningar
Karolina - Caballos De Karo

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.