Tävlingar

Palio di Siena

2009-09-02 17:43 #0 av: MattiasNowak

Palio di Siena (lokalt känd som Il Palio) är en hästtävling som hålls två gånger om året i Siena, Italien. De två tävlingarna hålls den andra Juli och sextonde Augusti och det är tio ryttare och hästar som tävlar.

palio.jpg
Foto:
Wikipedia 2009-09-02

Hästarna rids barbacka och med utsmyckning för att visa vilken contrador de representerar, bara tio av de sammanlagt sjutton contradorerna är med under ett lopp. Det första loppet, den andra Juli, heter Palio di Provenzano. Det andra som hålls den sextonde Augusti heter Palio dell'Assunta.

I själva tävlingen springer man tre gånger runt torget "Piazza del Campo" där man lagt ett tjockt lager jord för att hästarna ska kunna springa. Det brukar normalt sett inte ta mer än 90 sekunder att slutföra en tävling.

Det är inte ovanligt att jockeys kastas av sina hästar i dom farliga kurvorna, under loppet. Det är nästan mer vanligt att se hästar utan ryttare springa över mållinjen. Tävlingen vinns inte av jockeyn utan av hästen och den contrada den representerar.

Historia

Den första kända Palio di Siena är ända från medeltiden. Stadens centrala torg var även då platsen för tävlingen. På den tiden ingick hästtävlingen i ett stort spel där bland annat även boxning och tjurfäktning ingick. Just hästtävlingarna har varit som mest populära från 1500-talet och framåt.

När greven av Toscana förbjöd tjurfäktning 1590 så började hästtävlingarna organiseras. De första organiserade tävlingarna reds dock på ryggen på tjurar, sedan på åsnor innan hästarna åter kom tillbaka i tävlingarna där.

Den första moderna Palion hölls år 1656. Först hölls dessa tävlingarna den andra Juli varje år för att senare utökas till två gånger varje år och då la man till tävlingen den sextonde Augusti.

palio2.jpg
Foto: Daylife.com

De 17 Contradorna

De 17 Contradorna är:
Oca: Gåsen (Grön/Orange)
Torre: Tornet (Röd)
Selva: Skogen
Onda: Vågen (Vit/Blå)
Bruco: Kålmasken (Grön/Gul/(Blå))
Drago: Draken (Grön/Röd/Gul)
Istrice: Piggsvinet (Röd/Svart/Vit/Blå)
Leocorno: Enhörningen
Aquila: Örnen
Civetta: Ugglan
Pantera: Pantern
ValdiMontone: Stenbocken
Tartuca: Sköldpaddan
Nicchio: Snäckan
Lupa: Vargen (Svart/Vit)
Giraffa: Giraffen (Röd/Vit)
Chiocciola: Snigeln (Gul/Röd)

Contradorna är inte bara symboler utan de är "lag" från olika stadsdelar och när man föds så ingår man automatiskt i ett medlemskap i den contrada man föds i. Om man flyttar så byts inte contradan utan man behåller den ursprungliga contrada man är medlem i.

Källa: http://en.wikipedia.org/wiki/Palio_di_Siena

//Mattias - Nowakfoto.se

Sajtvärd för Motorcykel iFokus
Medarbetare på Engelskt fullblod iFokus

Anmäl
2009-09-02 18:10 #1 av: MattiasNowak

Ett videoklipp från tävlingen, tyvärr i dålig kvalité men den visar hur det kan gå för ryttarna.

 

//Mattias - Nowakfoto.se

Sajtvärd för Motorcykel iFokus
Medarbetare på Engelskt fullblod iFokus

Anmäl
2009-09-05 08:50 #2 av: Linnea

verkar helgalet

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.