2009-08-19 16:54 #0 av: KarolinaNowak

Vilket underlag är det bästa för tävlingar i galopp? Det beror på vem du frågar. Det finns tre olika underlag på tävlingsbanor. Dessa är gräs, sand och syntetiskt gummi. Debatten om vad som var bäst rasade under en tid och vilken som är bäst beror då på vem du väljer att lyssna på.

Sand underlag

Sanden som ligger på tävlingsbanor är inte hårt packad, den bearbetas regelbundet för att vara klumpfri. På de flesta banor görs detta mellan varje tävling, du lär se en traktor som släpar runt på en harv runt banan för att rengöra den och för att hålla ytan jämn.

En negativ sak med sandbanor är att dom vid dåligt väder kan bli lite leriga. De flesta hästarna gillar inte att springa i leran eftersom det är kletigt. Medan andra hästar inte har något emot att springa i det men dom är inte många. Tränare har olika taktiker för att få hästarna att springa ändå.

Gräs underlag

De här banorna ser oftast finare ut och sägs vara snällare mot hästarna om man jämför med sandbanorna. Hästar ska tydligen kunna hålla uppe farten lättare på det här underlaget vilket innebär att fler hästar går över mållinjen i en mer samlad klunga. Grässort varierar beroende på vilken bana det gäller men alla använder någon sort som lätt återhämtar sig från skador och som håller sig grön året runt.

Syntetiskt underlag

De syntetiska banorna är fortfarande ett ganska nytt påfund men dom har hittills visat sig ha minskat antalet dödsfall hos hästar under tävlingar. Jämförelsen sägs vara att den syntetiska banan är som gummi och sandbanan är som asfalt.

Det här syntetiska underlaget marknadsförs under flera namn men alla är en blandning av små gummikulor, syntetiska fiber och sand som man lagt en ytbeläggning på. Det påminner om sandbanan men är mycket snällare mot hästen.