Tävlingar

Grand National

2009-08-30 23:57 #0 av: KarolinaNowak

Grand National är en kapplöpningstävling med hinder, som kallas Steeplechase. Det hålls i april varje år i Aintree, nära Liverpool i Storbritannien. Tävlingen har varit annuellt ända sedan 1839, med undantag för krigsåren 1941-1945. Grand National-meetinget är en av de största sportevenemangen i Storbritannien med cirka 150 000 besökare årligen och banan anses vara en av de tuffaste i världen. Löpningen har en svensk motsvarighet, Svenskt Grand National, som rids på Strömsholm i mitten av juni varje år.

grand.jpg
Foto: Racecource Hospitality

Banan

Löpningen rids över cirka 7200 meter (4m856y) och hästarna har 30 hinder att hoppa över. En del hinder har branta sluttningar eller valler efter hindret. Det mest berömda hindret kallas för Beechers Brook, ett vattenhinder som hoppas två gånger. Hindret har fått namn efter kaptenen Martin Beecher som stupade på hindret och föll ner i vattengraven. Många ekipage har gått omkull vid detta hinder trots att det har modifierats något sedan Martin Beechers tid.

År 1839 när det första loppet hölls var vattenhindret en stenmur som ryttarna skulle ta sig över, samt tvingades de galoppera i upp-plogad jord.

1961 såg man över alla hinder på banan eftersom uppförslutningen innan hindrena togs bort och ersattes med en svag sluttning ner mot hindrena istället.

Historia

Grand National har ridits officiellt sedan 1839, även om "Nationals" hölls de två föregående åren och officiella vanliga galopptävlingar hade hållts utan hinder sedan 1829. 1839 var det jockeyn Jem Mason på den bruna hästen Lottery som vann loppet. Jem Mason ansågs då som Englands mest förnämste ryttare. Det engelska fullblodet Red Rum är med sina tre segrar (1973,1974,1977) den mest framgångsrika hästen i löpningens historia. Före honom är det enbart 6 hästar som har vunnit loppet mer än en gång och ingen annan har lyckats tre gånger. En kvinnlig galopptränare, Jenny Pitman, har vunnit Grand National (1983, 1995) men ingen kvinnlig jockey har än så länge lyckats vinna loppet.

Under Andra världskriget bestämde man sig för att under 1941-1945 stänga tävlingarna men annars har Grand National hållts varje år ända sedan 1839 (1837). Men 1965 gick det rykten om att banan sålts till en byggmästare och de kommande åren gick alltid varningar om att det årets lopp skulle bli det allra sista. 1873 såldes Aintree till Bill Davies som lovade att hålla loppen igång men redan 1975 syntes katastrofen med det lägsta åskådarantalet någonsin efter att Davies hade tredubblat biljettpriset. Detta året slöt Bill Davies ett avtal med vadslagarna som arbetade runt banan, att de skulle ta hand om planeringen och marknadsföringen av Grand National. Beslutet möttes av stort förakt från folket som menade att vadslagarna enbart ville rädda sina egna skinn. Men vadslagarna hade en genuin kärlek för Grand National och de försökte locka folk till tävlingarna under de kommande 8 åren då Bill Davies vägrade förnya deras kontrakt och försökte sälja Aintree.

1983 köptes Aintree av Jockey-klubben som med hjälp av donationer från folket lyckades möta den enorma summa pengar som Bill Davies krävde för Aintree. Med hjälp av sponsorer höll man nu tävlingarna igång. Efter några byten av sponsorer bestämde man sig för att Aintree även skulle användas som konferenslokaler och till bröllop och man byggde även en golfbana som kunde användas under resten av året för att klara intäkterna och för att Grand National skulle hållas igång.

Grand National har dock hållts varje år sedan starten 1893. Loppet avbröts bara en gång under 1993 på grund av ett felaktigt startskott men halva fältet såg inte flaggan och fortsatte löpet ändå. Även Skottland, Irland och Wales har sina egna Grand National och European Grand National som är det tuffaste loppet utanför Storbritannien går årligen i Tjeckien där det kallas Pardubice.

Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Grand_National

Varma Hälsningar
Karolina - Caballos De Karo

Anmäl
2009-08-31 00:05 #1 av: Strumpan

Jag var på ett Grand National när "våran" häst sprang på Strömsholm. Tyvärr så stupade han efter ett hinder och ryttaren föll av, men hästen reste sig och sprang färdigt loppet Skrattande

Mvh JennyAnmäl
2009-08-31 00:33 #2 av: KarolinaNowak

Jag kan inte förstå hur man som jockey vågar ställa upp i sådana här lopp. Förvånad Främst menar jag då det som anordnas i Aintree. Jag blir mer förvånad över att se hästar som klarar sig oskadda över mållinjen än att se hästar skada sig under loppet.

Varma Hälsningar
Karolina - Caballos De Karo

Anmäl
2009-08-31 00:40 #3 av: Strumpan

Om jag inte minns helt fel så var de två hästar till som gick omkull men det var bara en av dem som fortsatte loppet (tillsammans med våran). Jag vet inte vad som hände med den tredje (jockeyn kanske fick tag på den). Det var ganska länge sen 12-13 år sen

Mvh JennyAnmäl
2009-08-31 00:48 #4 av: KarolinaNowak

#3 Sån tur att hästar och jockeys klarade sig.. Glad

Varma Hälsningar
Karolina - Caballos De Karo

Anmäl
2009-08-31 14:23 #5 av: Ahnna

Just den brittiska löpningen skulle jag aldrig utstätta varken mig själv eller mina hästar för. Runt 40 hästar på gräsbana, ofta i regnväder, stora hinder som inte har någon motsvarighet i något annat land och ett gäng ryttare som är piskade av sina tränare och hästägare att vinna... Nej, fy bövelen! Det brukar vara 2-5 hästar som dör i den löpningen varje år och flera ryttare som skadar sig. I mina ögon, som annars inte har nåt emot galopp eller steeplechase, så är det för tufft. Många hästar travar eller till och med skrittar i mål för att de är så slut...

Jag föredrar den svenska motsvarigheten, som både är kortare, har lägre och färre hinder och mycket mindre startfält. Tyvärr, får man väl lov att säga, så har startfälten i svensk hinderlöpning krympt väldigt mycket de senaste åren, och sist jag såg Grand National nere på Strömsholm var det bara 5 eller 6 hästar med. Jättetrist... Flera av dem var från andra länder också, vilket är ännu mer synd. Var är de svenska hinderförmågorna?

Jag hoppas att svensk hinderlöpning får ett uppsving snart, så att vi inte tvingas ställa in GN i framtiden på grund av för få anmälda. Flört

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2009-08-31 17:39 #6 av: KarolinaNowak

#5 Håller helt och hållet med i det du skriver! Glad

Varma Hälsningar
Karolina - Caballos De Karo

Anmäl