Galoppsport

Djurplågeri inom galoppsporten

2009-08-20 15:33 #0 av: MattiasNowak

Jag tror att dom flesta drar förhastade slutsatser angående djurplågeri inom galoppsporten, det engelska fullblodet är framavlat för att springa och tävlas med. Dom älskar det, det är en del av dom. Det här är en ras som lever för att just springa allt vad de kan. Dom måste få jobba och vid pensionering blir dom ofta väldigt rastlösa och uttråkade.

djurplågeri.jpg
Foto: Katford, Flickr

Både de fysiska och psykiska egenskaperna hos de här hästarna är vad som gör dom till mästare. Dom har lyckats bra inom olympisk hoppning, galopp och även dressyr. Om man tar hand om hästen på ett ordentligt sätt så kommer den att vara din trotjänare resten av sitt liv.

Engelska fullblod har lätt för att få frakturer eftersom dess ben är så smala och långa, detta är något man med avsikt avlat fram för att få en snabbare häst. Som hästägare så märker du förmodligen när hästen inte riktigt är på topp. Visar den något tecken på smärta? Rid den inte i så fall! Som ansvarsfull ägare så ser man till att få reda på vad som är fel och ser till att hästen får läka. Problemet är ofta att folk är giriga och hellre låter hästen avlivas än riskerar att förlora en tävling.

Några, inte alla, tränare och hästägare bryr sig bara om pengar. De vet att det går att bedöva hästen så den inte känner att den har ont medan den springer. Ännu värre är när hästarna fylls med olagliga droger och dopas, det är tur att sånt testas oftare nu för tiden.

Faktum är att om tävlande inom galoppsporten genomfördes på ett rättvist sätt så hade det inte behövt förekomma djurplågeri.

Som tur är så finns det även ansvarsfulla uppfödare, ägare och tränare inom den här sporten. Döm inte all galoppsport bara för att det finns några människor som är korrupta, missköter sina hästar och bara bryr sig om pengar. De människorna har glömt bort god sportmannaanda och framför allt glömt allt om god hästhållning. En bra hästägare sätter alltid sin häst först, inte sitt pengabegär.

//Mattias - Nowakfoto.se

Sajtvärd för Motorcykel iFokus
Medarbetare på Engelskt fullblod iFokus

Anmäl
2009-08-21 03:32 #1 av: exitingsvillemo

Bra artikel =)

Det är så mycket snack om plågeri, inom all hästsport, men om man tänker efter och jämför vilka som plågar sina djur till placering och vilka som faktiskt tar hand om sina tävlingshästar så är nog djurplågarna ganska få.

Trav är juockså en sport som varit i hetluften, och både dressyr och hoppning har varit där.

Man får försöka utgå ifrån att de flesta tävlingshästar lever bra liv, med ägare/kusk/jockey/ryttare som faktiskt tar hänsyn till sin tävlingspartner.

De få som gör sig skyldiga till plågeri, kommer förhoppningsvis att få det dom är värd i slutänden.

Djurskyddet går framåt hela tiden och inte ens den största kusk/ryttare/jockey kan bete sig hur dom vill.

Däremot kan jag ju tycka att det är fel att avla fram ett djur med veka ben i förhållande till kroppsvikten, bara för att dom ska kunna löpa fortare, ännu ett av människans försök att leka gudSkrikandes.

Anmäl
2009-08-21 12:24 #2 av: MattiasNowak

Människan har tyvärr alltid försökt leka gud vilket fått många negativa följder, inte bara inom hästsport.

Sen håller jag med om det du säger att i slutändan så slår det tillbaka, är man ond får man ont tillbaka.

 

 

//Mattias - Nowakfoto.se

Sajtvärd för Motorcykel iFokus
Medarbetare på Engelskt fullblod iFokus

Anmäl
2009-08-21 14:22 #3 av: MalinB

Självklart förekommer det djurplågeri inom galoppsporten precis som i alla andra sammanhang där djur är inblandade.

Men att säga att sporten i sig är djurplågeri är bara löjligt!

Alla som har suttit på ett fullblod som bara VILL iväg och sedan fått släppa på i 50/60 kontrollerade km i timman vet att de här hästarna springer för att de älskar att springa!

Ser den här ut som att han inte vill springa? Detta är sista metrarna av ett 2400m lopp!

Anmäl
2009-08-21 17:07 #4 av: MattiasNowak

Ursäkta om det lät fel. Jag försöker inte påstå att sporten i sig är "djurplågeri".

Som det står i artikeln och i ditt inlägg så älskar ju dom här hästarna att springa. Det som artikeln trycker ner på är dom som, trots att hästen är skadad, ändå ska få den att springa.

Det är likadant i alla sporter, finns alltid nån som ska trycka på trots att hästen är skadad. Samma som att det finns föräldrar som i princip tvingar sina barn att till exempel tävla i löpning trots en stukad fot eller liknande.

Låt hästen vila och bli bra innan den tävlar, det är vad jag tycker att man ska göra. Inte pressa den för att "kanske" kunna tjäna lite pengar och istället kanske få avliva djuret.

 

 

//Mattias - Nowakfoto.se

Sajtvärd för Motorcykel iFokus
Medarbetare på Engelskt fullblod iFokus

Anmäl
2009-08-21 22:08 #5 av: MalinB

Nej, inte alls. jag förstog vad du menade!

Men jag har tillbringat 20 år med att fösvara sporten så jag vet ju vad den allmänna uppfattningen är.

Anmäl
2009-08-21 22:14 #6 av: MattiasNowak

Jo, förstod det.

Försökte inte uttrycka mig nedtryckande eller så på nåt sätt mot dig och ber om ursäkt om du tog illa vid dig. Glad

Jag beskrev bara den allmänna uppfattning som finns av galoppsporten.

Jag står också på den sidan som försvarar den här sporten.

 

 

//Mattias - Nowakfoto.se

Sajtvärd för Motorcykel iFokus
Medarbetare på Engelskt fullblod iFokus

Anmäl