Annons:
Etikettberömda-hästar
Läst 3936 ggr
KarolinaNowak
8/22/09, 10:52 PM

Phar Lap

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Phar Lap, även kallad "Wonder Horse", "Red Terror", "Bobby", "Big Red" och "Australia's Wonder Horse" var ett engelskt fullblod född 4 oktober 1926 på Nya Zeeland. Han var en fux valack, efter Night Raid och undan Entreaty. Hans namn betyder blixten på singalesiska.

Phar Lap tränades i Australien. Han vann bland annat Melbourne Cup och Agua Caliente Handicap. Phar Lap dog en mystisk död 1932, endast 6 år gammal. Han finns nu på Melbourne Museum, hans skelett finns på Te Papa Tongarewa museet i Nya Zeeland och hans stora hjärta, som vägde 6,4 kg, på Australiens nationalmuseeum i Canberra.

Phar_Lap.jpg
Foto: Wikipedia 2009-08-22

Uppväxt

Det var tränaren Harry Telford som övertalade den amerikanske affärsmannen David J. Davis att köpa hingsten eftersom han hade en sådan fin stamtavla. Phar Lap köptes in för 160 guineas. Den lilla hingsten såg dock inte ut att vara mycket för världen, han var gänglig, hans ansikte var fullt med vårtor och hans gångarter var fruktansvärda. David blev arg när han såg vad han blivit övertalad att köpa, och vägrade att betala träningen för hästen. Tränaren, som inte varit väldigt framgångsrik och som var mån om att ha kvar sitt jobb hos David, erbjöd sig då att träna hingsten utan kostnad, om han fick två tredjedelar av det hästen senare skulle springa in, och på så vis blev det.

Karriär

Phar Lap kom sist i sitt första lopp. Det första loppet vann han den 27 april 1929, the Maiden Juvenile Handicap. Sedan gick det bara bättre och bättre för Phar Lap. Det gick så bra, att han till och med försökte stoppas. Den 1 november 1930 försökte några skjuta Phar Lap för att stoppa hans framgång.

Phar Lap vann också The Agua Caliente Handicap, som hade den största prissumman någonsin i Nordamerikas historia. Han hyllades av amerikanerna som "en av de bästa hästar som någonsin levt".

Phar Lap tävlade i fyra år, och under den tiden vann han 37 av 51 lopp.

phar.jpg
Foto: Animal Planet

Död

Den 5 april 1932 hittades hästen tidigt på morgonen i svåra smärtor och med en hög feber. Inom några timmar var Phar Lap död. En obduktion visade att hans inälvor var inflammerade. 2006 bevisades det med några av Phar Laps hårstrån att hästen blev förgiftad med en stor dos arsenik en eller två dagar före hans död, och detta var anledningen till dödsfallet. Man vet dock inte om förgiftningen av Phar Lap var avsiktlig eller inte.

Det finns flera böcker om Phar Lap, och 1983 kom en film om honom, Phar Lap: Heart of a Nation. Phar Lap är så viktig att barn får lära sig om honom i skolan i Australien och på Nya Zeeland, och han finns med i Australiens medborgarskapstest. En staty av honom kommer att resas vid hans födelseort i november 2009.

Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Phar_Lap

Varma Hälsningar
Karolina - Caballos De Karo

Annons:
KarolinaNowak
8/22/09, 11:00 PM
#1

Filmen om Phar Lap, från 1983.

Varma Hälsningar
Karolina - Caballos De Karo

Strumpan
8/22/09, 11:09 PM
#2

Den var jättebra.

Mvh Jenny

[Zkold]
8/22/09, 11:44 PM
#3

Den filmen är ju bra!! likaså Seabiscuit:)

MattiasNowak
8/22/09, 11:47 PM
#4

Intressant läsning, den filmen skulle jag vilja se. Glad

//Mattias - Nowakfoto.se

Sajtvärd för Motorcykel iFokus
Medarbetare på Engelskt fullblod iFokus

KarolinaNowak
9/15/09, 1:30 AM
#5

Idag såg jag filmen om Phar Lap tillsammans med Mattias. Det är en otroligt bra film måste jag säga och den rekomenderas varmt! Älskar filmer med sann handling och historia.

Varma Hälsningar
Karolina - Caballos De Karo

Upp till toppen
Annons: