Vård & Skötsel

Häst Spa - Rehabilitering och träning

2009-09-14 22:14 #0 av: Strumpan

Precis som för människor behöver även hästar chansen att få koppla av och kurera sig ibland. Det kan vara så att de har överpresterat i träningen, sträckt någon led, skadat sig i hagen, bråkat med någon annan häst eller så kan det vara så att de har varit stressade under en längre tid. Men oavsett vad det kan vara så behöver även dem lite extra omvårdnad.

rehab.jpg

Alehastspa.se har man tagit fram ett löpband för hästar och sänkt ner det i vattnet och satt dit jetstrålar på sidorna. Man har även sänkt ner utrustningen i en lång och låg grop så att hästen måste gå på ramper ner och ur vattnet. Dessa ramper vardera sida är sju meter långa.

För att det ska vara mindre stress för hästen så ser man till att poolen alltid är fylld, istället för att den fylls på när hästen står i. Med ett redskap som detta, under en bevakad miljö blir behandlingen verkningsfull.

Hästen får röra sig naturligt utan att det sliter på leder, ligament, senor, kotor, knän, ryggen och musklerna, fast resultatet blir detsamma som om den skulle tränas på banan. Och eftersom hästarna älskar detta och finner det avslappnande så leds det till att stressen hålls ner.

Utrustningen och sättet som detta används ger goda framsteg inom behandlingsområden. Man kan även använda det som träning eftersom man kan öka hastigheten till snabbare trav.

Man vet sedan länge att vattengympa är en tillförlitlig träning eftersom ömma områden på kroppen inte pressas på samma sätt som med "vanlig" träning. När man simmar som vanligt påverkas inte skadan alls. Både veterinärer och tränare är överens om att detta är nyttigt både fysisk och psykiskt för hästen.

När man behandlar hästar med Hydro Horse som Ale hästspa gör kommer det skadade området att tränas med en mindre belastning, inte mer än 40-50 % av kroppsvikten. Detta resulterar i att konvalescenstiden kortas ner med 50 %, det är av den anledningen man behandlar, bygger upp och stärker kroppen på ett mjukare sätt.

För att få igång blodcirkulationen i benen använder man sig av jetstrålar som hjälper till och masserar. Man har därför placerat fyra munstycken vid varje ben. När man sen sätter igång gångbandet får hästen träna i ett mer naturligt rörelsemönster och träningen blir mer balanserad.

På stuterierna i USA används dessa flitigt. Man tränar bland annat ston och hingstar inför betäckningssäsongerna.

När man har avslutat ett träningspass får hästen ljusterapi i ett ir-solarium. Välbefinnandet hos hästen ökas med hjälp av infravärme.

Solariumet består av en stor röd lampa som sprider ett infrarött (IR) ljus med varma strålar. Ofta blandar man ihop IR med UV (ultra violett ljus). Det är UV som ger solbränna, inte IR. Med andra ord, hästen blir inte solbränd och den kan inte få färg.

Allt levande behöver både IR - och UV strålar. Vi behöver dock mer IR än UV därför att behovet av värme är viktigare för kroppen. Blodcirkulationen ökar med hjälp av infraröda strålar. Dessutom ser de till att kroppen tar upp blodsockret i snabbare takt. Återhämtningen för hästen blir mycket snabbare efter en hård träning.

Man ser goda effekter vid...

  • Uppmjukning av musklerna innan träning
  • Avslappningen kommer fortare av musklerna efter träningen
  • Hästen torkar snabbare efter träningen
  • Blodgenomströmningen blir högre som i sin tur bryter ner mjölksyran fortare. Ett bra tillvägagångssätt för att minska den skadliga effekten sommjölksyran ger

Med Hydro horse kan man behandla bland annat senskador, knäskador, hovskador, sjukdomar, kolik, fång, stress.

Det ger även bättre konditionen, muskeluppbyggnaden får hjälp, minskad mjölksyran, det ger variation i träningen och mental stimulering.

Källa & Foto: Http://www.alehastspa.se

hastspa.jpg

Mvh JennyAnmäl
2009-09-14 22:27 #1 av: KarolinaNowak

Dit hade jag gärna skickat Ibbe ponken Tungan ute

Varma Hälsningar
Karolina - Caballos De Karo

Anmäl
2009-09-14 22:31 #2 av: Strumpan

Jag tror att alla hästar skulle behöva en tid på spa

Mvh JennyAnmäl
2009-09-15 02:54 #3 av: KarolinaNowak

Här kommer ett litet filmklipp också.. Glad

Varma Hälsningar
Karolina - Caballos De Karo

Anmäl
2009-09-16 15:59 #4 av: HannaT

Kalle ska absolut få besöka ales spa. Har velat åka dit med honom länge men inte fått tummen ur. Tungan ute

Hanna Törmälä, sajtvärd för hästhoppning.iFokus.
Läs gärna min blogg: tormala.devote.se.

Anmäl
2009-09-16 18:26 #5 av: KarolinaNowak

#4 Du får gärna berätta om du blev nöjd! Glad Kanske skriva en liten recension här?

Varma Hälsningar
Karolina - Caballos De Karo

Anmäl
2009-09-16 18:29 #6 av: HannaT

#5 Absolut. Glad 

Hanna Törmälä, sajtvärd för hästhoppning.iFokus.
Läs gärna min blogg: tormala.devote.se.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.