Allmänt/Övrigt

Hästens sinnen - Lukt

2009-08-27 15:43 #0 av: KarolinaNowak

Hästens sinnen är väl utvecklade och generellt sett bättre än människans då hästen som flyktdjur måste vara uppmärksammad på sin omgivning hela tiden. Hästen har samma sinnen som vi människor, hörsel, syn, smak, lukt och känsel men har även en mycket starkare instinkt som inte existerar hos människan.

flemmer.jpg
När hästen flemar förbättrar den sitt luktsinne.

Hästens luktsinne är även det mer utvecklat än hos människan och används både för att känna vittring av fara och för att ta reda på information. Att vädra i luften ger hästar ungefär samma information som vi får genom att titta eller lyssna på något. Hästarna använder även luktsinnet för att upptäcka om deras mat är bra eller dålig. Hästar äter till exempel i regel inte giftiga växter eller möglig mat. Dock kan en del giftiga växter ha en kemisk uppbyggnad som gör att de verkar oemotståndliga hos hästar.

lukta.jpgLuktsinnet är det sinne som hästen har mest användning av som flyktdjur då de kan känna doften av vilda djur eller fara långt innan de ser dem. Därför blir en del hästar även extra flyktbenägna eller nervösa när det blåser eftersom de då inte kan känna vittring på samma sätt.

Hästar luktar alltid på varandra när de träffas för första gången, likadant om de träffar en ny människa eller ett annat djur som inte utgör någon fara för hästen. Genom att lukta på varandra får de information om den andra hästens status, personlighet och även humör. En häst som skiljts från sin flock kan även spåra dessa genom att känna deras lukt i gräset eller genom spillning. Hästarnas sinne är så väl utvecklat att de kan avgöra vilken häst som har lagt vilken hög med spillning.

Hästar kan även förbättra luktsinnet ytterligare genom att sträcka överläppen uppåt och utåt, så kallat flema. Detta gör de bland annat för att förstärka doftintrycket om de känner en doft som de aldrig känt förut eller om något luktar väldigt intressant.

Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Hästens_sinnen#Lukt
Foton: Karolina Nowak

Varma Hälsningar
Karolina - Caballos De Karo

Anmäl
2009-08-28 02:33 #1 av: HannaT

Bra artikel, och jättefina bilder.

Hanna Törmälä, sajtvärd för hästhoppning.iFokus.
Läs gärna min blogg: tormala.devote.se.

Anmäl
2009-08-28 03:43 #2 av: Strumpan

är det Ibbe med shettisen? Otroligt söt bild

Mvh JennyAnmäl
2009-08-28 03:45 #3 av: KarolinaNowak

Ja, det är Ibbe ponken.. Glad

Varma Hälsningar
Karolina - Caballos De Karo

Anmäl
2009-08-28 03:48 #4 av: Strumpan

Jättesöt bild! Min kompis har ett fullblod och varje gång vi red förbi en hage med shettisar flög han upp i skogen. Jag tror att han tyckte att de var läskiga för att de var så "onormalt" små Obestämd

Mvh JennyAnmäl
2009-08-28 03:52 #5 av: KarolinaNowak

Haha.. Ibbe hade aldrig träffat en shettis på nära håll förut innan han träffade shettisen på bilden. Det gick förvånansvärt bra, trode han skulle tycka hon var läskig. Men han var mest nyfiken och det slutade med att han blev helt kär.

Under vintern går han ihop med tre shettisar, dock tycker dom om att tugga på honom, och det är han inte så jätte förtjust i däremot. Tungan ute

Varma Hälsningar
Karolina - Caballos De Karo

Anmäl
2009-08-28 04:00 #6 av: Strumpan

Jag kan nog förstå honom Foten i munnen.

Mvh JennyAnmäl