Besöksvärda platser

Hästarnas stad - Maison-Laffitte

2009-09-17 23:48 #0 av: Strumpan

Det står "Välkommen till häststaden" på skylten när man rullar in i staden. Denna stad ligger i Frankrike ca 18 mil utanför Paris och heter Maison Laffitte. I stans centrum ligger slottet som byggdes på 1600-talet och ägdes av hästälskaren Jacques Laffitte. Tack vare denna man började staden kallas för hästarnas stad.

maisons.jpgStaden Maison-Laffitte grundades så tidigt som under Karl den stores tid (742-814), men då var det bara en liten by som kallades Maison (husen). På grund av byns storlek så dröjde det enda till 1200-talet innan en kyrka kunde byggas. När byn började växa ändrade man namnet till Maison-sur-Siene (husen vid Siene) efter floden Siene som rann förbi byn. Med hjälp av munkar från Paris byggde man upp stan så det blev ett stort centrum för jordbruk. När 1000-talet kom blev Maison-Laffitte utsatt för det feodala systemet där nästan all mark ägdes och styrdes av familjen Poissy. Enda fram till 1400-talet var marken under Poissys ägo, men två systrar köpte marken och delade den mellan dem. 1546 var stadens befolkning uppe i 13074.

maisons.jpg
Hjärtat i staden är slottet Château de Maisons-Laffitte.

Efter systrarna gått bort tog det ända fram till 1602 innan staden förenades. 1650 köpte den politiskt engagerade familjen Longueils byn och byggde då ett slott som de döpte till Maison. Slottet skulle bli stans stolthet. Till slottet byggde de även en park på 100 acres.

1777 sålde Longurils familj slottet till earlen Artois. Det var nu som stadens hästtraditioner fick sin början. Earl Artois lät bygga ett stall för sina 30 hästar.

När Franska revolutionen startade 1788-99 övertogs slottet av den franska armén. 1818 köptes slottet av bankiren Jacques Laffitte. 1833 såldes han delar av den tillhörande parken och byggde istället hus för att inbjuda folk till det lilla samhället. 1843 byggdes en järnväg mellan Paris och Rouen, den gick då genom samhället. Detta var något som Laffitte finansierade själv. Laffitte hade även en dröm om att Maison-Laffitte skulle bli ett centrum för träning av galopphästar så han byggde även en kapplöpningsbana.

En till kyrka byggdes 1872 och ett statshus 1891. Men Laffitte slutade inte där, han byggde ytterligare en kapplöpningsbana i stan.

Staden fortsatte att utvecklas under hela 1900-talet. All jordbrukslandskap som fanns där förut var som bortblåst. Mer och större lägenhetsområden utvecklades under hela 1950-60-talen. 1968 hade befolkningen ökat till 24172. Men det var inte bara befolkningen som ökade, även hästverksamheten ökade radikalt eftersom ridsporten blev större och mer populär i resten av världen.

maisons2.jpg
Den gamla kyrkan intill slottet.

Tack vare Jacques Laffitte och hans arvinge Charles Laffitte blev staden Maison-Laffitte kallad för hästarnas stad. Innan Jacques hann gå bort anlade han flera kapplöpningsbanor utmed floden Siene. Det tog inte lång tid innan detta blev galoppsportens centrum i staden. Idag har en del av slottet Maison blivit ett museum, där man bland annat kan hitta bilder på gamla legender inom den franska galoppsporten, det finns gamla träningsprogram för kapplöpningshästar, gamla sadlar och bett finns även att se på. Den gamla kapplöpningsbanan som byggdes på slottsparken finns kvar, det finns även en steeplechasebana och en 2200 m lång raksträcka och räknas som världens längsta gräsbana. Man håller fortfarande tävlingar på den banan. Under 1990-talets början hotades den av nedläggningar, men 20000 Maison-Laffitte-bor skrev protestlistor mot förslaget så den fick ligga kvar.

Stans viktigaste näringsliv är hästverksamheten. Bara galoppbanan själv innehar 800 hästar i träning och tävling, detta ger arbete till närmare 200 personer. Banan har även en jockeyskola som kallas "AFASEC". Minimiålder är 14 år. Alla grundämnen, hippologi och praktik i stallet ingår på den skolan. Trots att staden är så liten så förutom kapplöpningsbanan finns det sju ridskolor och en hippodrom och nästan varje helg är det tävlingar. Maison-Laffitte är så förälskade i hästar så de har ridvägar genom hela samhället. Hästarna har till och med företräde i biltrafiken!

Under första veckan i juni arrangeras en hästfestival. Alla ridskolorna klär ut sina hästar och ryttare i maskeradkläder och så får de delta i en parad. Man har även en tävling med ett pris för bäst klädda ekipage.

Foton: Wikipedia Commons 2009-09-17

Mvh JennyAnmäl
2009-09-18 00:37 #1 av: KarolinaNowak

Dit vill jag gärna åka någon gång i mitt liv,
kan tänka mig att det är en ganska häftig upplevelse att vara där ändå.. Glad

Har där emot varit i Paris, bara en weekend dock och hann inte se något galopprelaterat tyvärr.

Mycket bra artikel!

Varma Hälsningar
Karolina - Caballos De Karo

Anmäl
2009-09-18 01:41 #2 av: Malin-Trotsig

Väldigt bra artikel. Jag skulle vilja jobba med fullblod i Frankrike någon dag, då i Chantilly. Fast jag talar absolut noll franska Tungan ute

Anmäl
2009-09-18 01:54 #3 av: MattiasNowak

Då kan det bli jobbigt eftersom fransmän anser att franska ska vara världsspråket och att dom därför knappt talar engelska. Tungan ute

Men det skulle vara kul att åka till Maison-Laffitte och andra hästställen i Frankrike ändå. Skrattande

 

//Mattias - Nowakfoto.se

Sajtvärd för Motorcykel iFokus
Medarbetare på Engelskt fullblod iFokus

Anmäl
2009-09-18 10:31 #5 av: Linnea

Fräckt så här kunde vi ha det hemma :)

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2009-09-18 13:43 #6 av: Strumpan

Kul att ni gillade artikeln Glad

Mvh JennyAnmäl
2010-01-09 16:22 #7 av: HannaT

Jättefin artikel! Ser ut att vara en väldigt vacker stad. Skrattande

Hanna Törmälä, sajtvärd för hästhoppning.iFokus.
Läs gärna min blogg: tormala.devote.se.

Anmäl
2010-01-10 20:17 #8 av: ecliptic

Sjalv jobbar jag i Chantilly, haststaden (Cite du Cheval). Nar jag kom hit kunde jag ingen franska, men lar mig langsamt... underbart stalle o jobba pa for galoppfantaster =)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.