Tävlingar

Triple Crown

2009-08-26 00:45 #0 av: Strumpan

The Triple Crown of Thoroughbred är en stor tillställning inom galoppsporten. Det är endast treåringar som springer dessa tre separata lopp. Flera länder som Storbritannien, Irland, Kanada, Hongkong, Chile och Uruguay har sina former av Triple Crown.

Det är i USA som Triple Crown är störst. Det som krävs för att bli en Triple Crown-vinnare är att man måste vinna alla tre loppen. Secretariat är en häst som har vunnit detta pris 1973.

USA

Triple Crown-titlarna i Amerika är de mest omtalade, men även hårdaste racen. Där ingår

 • 1. Kentucky Derby i Louisville i Kentucky
 • 2. Preakness Stakes i Baltimore i Maryland
 • 3. Belmont Stakes i Belmont i New York

Det första loppet, Kentucky Derby börjar första lördagen i maj. Två veckor senare går nästa lopp på Preakness Stakes, tredje loppet går tre veckor senare på Belmont Stakes.

Det var inte förrän på 30-talet som man började använda Triple Crown i USA. Det var sportskribenten Charles Hatton som kallade loppen för Triple Crown efter när hästen Gallant Fox vann alla tre löp efter varandra. Endast 11 hästar har tagit titeln på 125 år och den sista var jockeyn Steve Cauthen som satt i sadeln på hästen Affirmed, 1978.

Storbritannien

För att ära hästen West Australian som tog segern i alla de tre största loppen 1853 startade man Triple Crown i Storbritannien. I deras Triple Crown ingår:

 • 1. The 2000 Guineas Stakes. Loppet går i Newmarket i Suffolk och är 1600 m långt
 • 2. Epsom Derby går i Epsom Surrey och är 2400 m långt
 • 3. St: Leger Stakes går i Doncaster i Yourshire och är 2937 m långt

Under 150 år som Triple Crown har pågått i Storbritannien så är det bara 15 hästar som har vunnit. Den senaste var Lester Piggott i sadeln på Nijinsky II och det var 1970.

Irland

Irlands version av Triple Crown var likadant som engelskmännen.

 • 1. The Irish 2000 Guineas
 • 2. The Irish Derby
 • 3. The Irish St leger

Deras löp hålls på en bana, Curragh i Newbridge i Kildare-county. Triple Crown på Irland som startade 1921 är det endast två hästar som har vunnit.

Kanada

1959 började man med Triple Crown tävlingar i Kanada. I deras lopp ingår

 • 1. Queens Plate i Toronto, pågår i juni
 • 2. Prince of Wales Stakes i Fort Erie i Ontario, i juli
 • 3. Breeders´ Stakes i Toronto, i augusti

Man anser att Triple Crown i Kanada inte är lika krävande för hästarna eftersom det är så långt avstånd mellan loppen. De får så lång återhämtningstid och de kan förbereda sig mellan loppen.  Under 50 år har sju hästar gått som segrare i Triple Crown i Kanada. Hästen Wando var den sista år 2003.

Japan

 • 1. Loppen i Japan är Satsuki Sho i Funabashi
 • 2. Tokyo Yushun i Tokyo
 • 3. Kikuka Sho i Kyoto

Det finns två olika Triple Crown i Japan. I det ena får ettåringar vara med i. Sedan 1941 då Japan började ha Triple Crown- tävlingar har endast sex hästar vunnit.

Hongkong

På Sha Tin Racecourse i Hongkong kör man alla tre loppen, fast sträckan på dem är olika. I januari hålls Stewards Cup, det är 1600 m långt. I februari hålls Gold Cup som är på 2000 m och det sista 2400 m loppet är Champions & Chater Cup, men det är inte förrän i maj. River Verdon är den enda häst som har vunnit titeln, 1994.

Chile

Det finns ingen vinnare i Chile än. Men deras tre lopp heter Clásico El Ensayo som ligger i Santiago. Nästa löp är Clásico St Leger i Independencia och det sista är på El Derby i Valparaiso.

Uruguay

I Uruguay heter första loppet Grand Premio Polla de Potrillos. Det andra är Grand Premio Jockey Club och det sista loppet är Grand Premio Nacional. Enda gången som en häst har vunnit denna titel var 2005 och hästen hette Invasor. Den såldes senare till ett galoppstall i Dubai, en finansman vid namn Hamdan Bin Rashid Al Maktoums. Invasor skickades till USA där han blev vinnare vid flera stora lopp och klassades som topphäst.

Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Triple_Crown_(hästsport)

Mvh JennyAnmäl
2009-08-26 20:22 #2 av: HannaT

Hade varit riktigt häftigt att få se något stor lopp i USA.

Hanna Törmälä, sajtvärd för hästhoppning.iFokus.
Läs gärna min blogg: tormala.devote.se.

Anmäl
2009-08-26 20:49 #3 av: KarolinaNowak

Ja visst hade det varit häftigt. Själv är jag lite sugen på att åka till England för att se något lopp där. Har trots allt släktingar som bor precis utanför london.

Varma Hälsningar
Karolina - Caballos De Karo

Anmäl
2009-08-27 00:27 #4 av: Strumpan

Norsk derby

http://www.aftonbladet.se/trav365/article5682787.ab

Mvh JennyAnmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.