Det engelska fullblodet

General Stud Book

2009-08-28 01:45 #0 av: Strumpan

Alla fullblod i världen har någonting gemensamt, de härstammar från de tre arabiska hingstarna, Goldolphin Arabian, Darley Arabian och Byerly Turk som importerades till England på 1600-talet. Dessa tre hingstar är grundare till det engelska fullblodet. För att få räknas som ett renrasigt fullblod är det hårda regler. De ska härstamma från hästar i stamboken i raka led eller så ska de kunna bevisa sina kapplöpningsprestationer på banan, minst åtta generationer bakåt.

studbook.jpg
Volym 6 av "General Stud Book" publicerades i London år 1857.
Foto: Wikipedia 2009-08-28

För att en häst ska få kallas för fullblod krävs det att den är registrerad i den officiella stamboken för engelskt fullblod, d.v.s. att både fädernet och mödernet ska stå med. Den första stamboken kom ut 1791 och det var då man ansåg att fullblodshästen kunde kallas för en ras.

De importerade de tre orientaliska hingstarna Godolphin Arabian, Darley Arabian, Byerley Turk till England på 1700-talet och dessa betraktas som rasstamfäder. Anledningen till varför man började föra dessa stamböcker var för att man ville få fram snabba hästar till kapplöpningar. Fullblodet skapades genom noggrann avel byggd på prestationer.

De som var berättigade till registreringen skulle ha raka led, redan representerade i tidigare volymer av General Stud. Book (eller GSB som den också kallades). Eller skulle man kunna bevisa att de var helt renrasiga i åtta eller nio generationer under minst 100 år tillbaka, dessutom skulle generationerna bakåt kunna bevisa att de var rent fullblod genom sina tidigare prestationer på banan.

Familjen Weatherby är de som har gett ut alla 41 volymer. En volym är ca fyra år. GSB har varit förebild för många andra rasers stamböcker och alla länder som sysslar med fullblodsavel har egna, men alla går tillbaka till The General Stud. Book. Det är inte tillåtet att betäcka med semi utan alltid naturligt. Man måste inte använda en hingst från sitt land utan man kan skicka iväg sitt sto för att gå det betäckt. Men hingsten man använder sig av måste vara registrerad i det land man skickar stoet till

Källor:
http://www.horsetrading.se/tjanster/artiklar/39.asp

http://www.mypaper.se/show/text.asp?pid=345139154464119&page=13

Mvh JennyAnmäl
2009-08-28 11:51 #1 av: Ahnna

En liten fotnot är att Godolphin Arabian ofta kallas för Godolphin Barb. Om han hette så, eller det förstnämnda, är ett ämne som många fortfarande diskuterar utan att egentligen komma fram till nåt...

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2009-08-28 13:41 #2 av: MattiasNowak

Helt sant. Och detta beror på att man inte är helt säker på om han var arabiskt fullblod eller en berberhäst.

Barb skulle i så fall ha hänvisat till berberhäst.

Därför så är badå namnen "korrekta" att använda. Glad

 

 

//Mattias - Nowakfoto.se

Sajtvärd för Motorcykel iFokus
Medarbetare på Engelskt fullblod iFokus

Anmäl
2009-08-29 12:24 #3 av: Ahnna

#2 Precis. Det går liksom inte att bevisa såhär i efterhand, om inte nåt hittills okänt dokument plötsligt dyker upp som styrker att han var det ena eller det andra. Jag tycker att det är skit samma egentligen, eftersom dåtidens araber och berberhästar troligen var väldigt nära besläktade i vilket fall som helst.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2009-11-24 10:45 #4 av: Trixx

Det står i artikeln: "...Det är inte tillåtet att betäcka med semi från ett annat land. Man måste använda hingstarna som är registrerade i respektive land."

Det är väl inte helt med sanningen överensstämmande?

Fullblod får bara använda naturlig beteckning, aldrig semin. Däremot kan du skicka ditt sto till vilken hingst som helst i världen.

Anmäl
2009-11-24 12:49 #5 av: Strumpan

#4 Det har du absolut rätt i. Jag har ändrat det nu Glad

Mvh JennyAnmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.