Alla fullblod i världen har någonting gemensamt, de härstammar från de tre arabiska hingstarna, Goldolphin Arabian, Darley Arabian och Byerly Turk som importerades till England på 1600-talet. Dessa tre hingstar är grundare till det engelska fullblodet. För att få räknas som ett renrasigt fullblod är det hårda regler. De ska härstamma från hästar i stamboken i raka led eller så ska de kunna bevisa sina kapplöpningsprestationer på banan, minst åtta generationer bakåt.
Volym 6 av "General Stud Book" publicerades i London år 1857.
Foto: Wikipedia 2009-08-28
För att en häst ska få kallas för fullblod krävs det att den är registrerad i den officiella stamboken för engelskt fullblod, d.v.s. att både fädernet och mödernet ska stå med. Den första stamboken kom ut 1791 och det var då man ansåg att fullblodshästen kunde kallas för en ras.
De importerade de tre orientaliska hingstarna Godolphin Arabian, Darley Arabian, Byerley Turk till England på 1700-talet och dessa betraktas som rasstamfäder. Anledningen till varför man började föra dessa stamböcker var för att man ville få fram snabba hästar till kapplöpningar. Fullblodet skapades genom noggrann avel byggd på prestationer.
De som var berättigade till registreringen skulle ha raka led, redan representerade i tidigare volymer av General Stud. Book (eller GSB som den också kallades). Eller skulle man kunna bevisa att de var helt renrasiga i åtta eller nio generationer under minst 100 år tillbaka, dessutom skulle generationerna bakåt kunna bevisa att de var rent fullblod genom sina tidigare prestationer på banan.
Familjen Weatherby är de som har gett ut alla 41 volymer. En volym är ca fyra år. GSB har varit förebild för många andra rasers stamböcker och alla länder som sysslar med fullblodsavel har egna, men alla går tillbaka till The General Stud. Book. Det är inte tillåtet att betäcka med semi utan alltid naturligt. Man måste inte använda en hingst från sitt land utan man kan skicka iväg sitt sto för att gå det betäckt. Men hingsten man använder sig av måste vara registrerad i det land man skickar stoet till
Källor:
http://www.horsetrading.se/tjanster/artiklar/39.asp
http://www.mypaper.se/show/text.asp?pid=345139154464119&page=13