Berömda hästar

Keymaster

2009-08-29 03:17 #0 av: Strumpan

Bara för att man är ett engelskt fullblod betyder det inte att man hör hemma på en galoppbana. Keymaster var en av dem som inte hörde hemma där, istället fick han chansen att prova på fälttävlan men det hade aldrig gått utan hjälp och tålamod från hans ryttare Magnus Gällerdal. En fälttävlansbana passade honom som handen i hansken!

1.jpg
Foto: (Dijete) Isabelle Bernhardsson

Keymaster föddes våren 1993 på en gård i Linköping, på Magnus Gällerdals föräldrars gård närmare bestämt. 1995 då magnus var 15 år tog han hjälp av sin far och red in Keymaster. Planerna var att hästen skulle göra karriär på kapplöpningsbanan. Men karriären på galoppbanan höll endast i sig tre säsonger, han placerade sig en hel del, men några vinster blev det inte.

Eftersom en karriär på banan inte direkt var någon större idé kom tankar fram om han kanske kunde passa som fälttävlanshäst, han är ju faktiskt en snygg häst, med ett bra steg, en atlet. Det finns några för - och nackdelar som man får jobba med, om man ska göra om en före detta galoppör som fälttävlanshäst. Fördelarna är ju att de kan springa fort och det är inte särskilt svårt att träna upp deras kondition. Nackdelarna är att miljön som de har blivit vana med på galoppbanan är väldigt stressig så hästarna kan vara väldigt oroliga psykiskt och eftersom de är vana med att "bara" springa rakt fram så blir de väldigt stela i sidorna. Men innan de satte igång med Keymasters träning fick han vila ordentligt och varva ner. Att han fortfarande var väldigt orolig och försiktig av sig satt kvar. Så att det som var viktigt nu var att få tillbaka hans förtroende till ryttaren, att bli glad igen och tycka att saker är roligt. Så Magnus flyttade med Keymaster till Irland under ett år och började rida "fuskjakter" som anordnades runt om i landet. Nu började livet leka igen, Keymaster började bjuda framåt och bara hade roligt! Nu var det dags att börja träna lite smått så Magnus visade Keymaster lite olika sorters hinder. Att Kyemaster växte efter varje utmaning gick inte att undvika.

Det dröjde inte så långt tid innan de började med några små tävlingar och de gjorde ganska bra ifrån sig, men eftersom Keymaster var en väldigt försiktig kille av sig var det viktigt att Magnus kände sig säker på att de höll sig på en nivå som hästen klarade, så att allt arbete de har lagt ner på förtroende mm inte skulle rasera. Det dröjde ända tills då Keymaster var 10 år som de började tävla nationellt, men och andra sidan hade hästen fått ett otroligt bra självförtroende.

Dressyren var nästa gren de var tvungna att inrikta sig på. Det var viktigt att Keymaster kunde slappna av i tävlingssammanhang. Efter hans tid som galoppör bar han på ett tungt bagage som innehöll oro vid folkmassor, viftande flaggor och skränande högtalare. Arbetet med oron förbättrades med tiden med mycket träning.

Magnus har hela tiden gjort medvetna val när det gäller tävlingar, bara några per år. Vissa tävlingar valde han då han tyckte att de passade för att rida mot klockan och träna på att rida snabbare. Andra tävlingar valde han för att kunna fokusera på hinder och träna på att rida långsammare. Genom att rida på detta sätt tror Magnus ha hjälpt till att kunna hålla hästen ifrån mer slitage än de han fick efter tiden som galoppör.

Under OS i Hongkong 2008 avslutades Keymasters karriär som elithäst tvärt, han fick en fraktur i höger framben under terrängmoment. Han skickades akut till Jockeyklubbens djursjukhus. Det var tio personer som hjälptes år under operationen, och resultatet efter var positivt. Efter tre veckor fick Keymaster åka hem till Sverige igen och fick gå i pension precis som Magnus hade bestämt sig för innan. OS var Keymasters sista stora tävling, nu ska han bara få njuta som pensionär och kanske få gå några små tävlingar med Magnus fru Holly.

2.jpg
Foto: (Dijete) Isabelle Bernhardsson

Keymasters meriter

  • 2003 9:e i World Cup final
  • 2003: 7:a i Luhmuhlen 1993
  • 2004 17:e ind., OS i Aten E: Eighty Eight Keys xx
  • 2005 14:e ind., 4:a lag, EM i Blenheim U: Stradavinskij xx
  • 2005 1:a World Cup-kval, Strezegom Uppfödare och Ägare: Filling AB
  • 2005 13:e, Badminton Ryttre: Magnus Gällerdal
  • 2006 10:e, Luhmuhlen
  • 2008 4:a OS i Hongkong i lag

Källa: http://www.teamideanovum.se/index.php/haestjakten/magnus-cv

Mvh JennyAnmäl
2009-08-29 19:13 #1 av: dijete

Den fina hästen såg jag på Falsterbo samt fotograferade. Han har en underbar utstrålning! PM;a om du behöver bilder till din artikel :)

Anmäl
2009-08-29 23:05 #2 av: dijete

Bilderna passade jätte bra! :)

Anmäl
2009-08-30 23:00 #3 av: Strumpan

Du får gärna lägga in flera bilder om du vill =)

Mvh JennyAnmäl
2009-08-30 23:05 #4 av: dijete

#3 Jag letar fortfarande lite i mitt arkiv efter fler, Ska se om jag hittar några fler :)

Anmäl
2011-01-17 01:16 #5 av: Chieko

... Jag har en kompis som bor i Linköping, och han får rida Keymaster. Jag är inte aaaaalls avundsjuk!!!

/Karin
Medarbetare på rexkanin.ifokus

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.