Berömda hästar

Shergar

2009-09-18 13:11 #0 av: Strumpan

Tillhör du den grupp av människor som har undrat var Shergars Cup har fått sitt namn ifrån? Vem var Shergar? Det ska jag berätta för dig. Shergar var en häst som tillhörde Irlands elit. En dimmig kväll i februari kidnappades han från sitt hem. Sex maskerade män som var hårt beväpnade tvingade Shergars skötare att lasta in hästen i deras lastbil. Man hittade aldrig honom och man vet inte med säkerhet vilka kidnapparna var, bara att hästen dödades några dagar senare.

Historia

Shergar var en brun hingst med en vacker bläs och fyra vita strumpor. Han föddes i 1978 av sin uppfödare prins Aga Kahn IV på ett stuteri i irländska Kildare. Han var efter Sire Greate Nephew och undan Dam Sharmeen.

Prins Aga Kahn IV var en andlig ledare för miljoner ismaili muslimer, främst i Pakistan men även i Afrika. Han hade en hästavelimperium och ägare till 500 hästar och var god för 2 miljarder pund.

shergar.jpg
Shergar med jockeyn Walter Swinburn på ryggen.

Under Shergars karriär startade han åtta gånger och vann sex av dem. Hans största framgång kom 1981 i Epsom Derby. Han vann loppet med otroliga tio längder, den största marginalen i löpingens historia. Det finns en historia om att jockeyn John Matthias som red hästen bakom föst trodde att han hade uppnått sitt livs ambition, att han hade vunnit. Men det var för att Shergar var så långt framför. Efter bara några veckor senare cantrade han i nästa derby, Irlands derby närmare bestämt med fyra längder.  Hans vinster fortsatte och han vann även det otroligt värdefulla löpet King George IV & Elizabeth Diamond Stakes på Ascot. Samma år blev han framröstad till European Horse of the year och senare sammma år pensionerades Shergar, i september för att bli avelshingst på Ballymany Stud. i Kildare, Irland.

Den säsongen och tyvärr den ända fick Shergar 35 avkommor, en av dem är den världskända hingsten Authaal som 1986 vann St Leger. Strax efter 8.30 8 februari 1983 inför säsong nummer två då var på ingång och 55 ston väntade på hans tjänster, rullade det in en stulen hästtrailer på gården och sex maskerade män med automatvapen tvingade Shergars skötare, James Fitzgerald att ta ut honom ur sin box och in i trailern. Fitzgerald själv tvingades i en annan bil men släpptes sju mil från gården med ett hotbrev om 2 miljoner pund för att hästen skulle återkomma levande. Männen beordrade Fitzgerald att bara gå och aldrig se bakåt, vilket han heller inte gjorde. Han fortsatte gå, glad över att fortfarande vara vid liv. Han gick till närmaste by och ringde till sin bror som kom och hämtade honom. När han väl kommit tillbaka till stallet ringde han till stuterichefen Ghslain Drion som i sin tur ringde till Stan Cosgrove, Shergars Veterinär som var en av delägarna av hästen. Cosgrove ringde vidare till sin vän och en före detta arméofficer, kapten Sean Berry.

Armén, poliser, clairvoyant, synska och spåmän och även journalister kallades in för att hjälpa till med utredningen av bortförandet. Polisen vände på varenda stock och sten för att hitta hästen. Dagen efter försvinnandet hörde kidnapparna av sig och åter krävde lösensumman, men Aga Kahn vägrade betala! Fler hot om att döda hästen kom, man han vägrade. Efter fyra dagar försvann all kontakt med kidnapparna och man befarade det värsta.

Man vet inte med säkerhet om vem det var som kidnappade Shergar men man tror att det var IRA, de behövde pengar till vapen. Detta stöds även av Sean O´Callaghan, dubbelagenten och författaren till boken Angivaren, där han dolt angivit Kevin Mallon, en dömd mördare en IRA-ledare som hade skjutit sig ut ur fängelset. Han var den som hade kommit på iden om att kidnappa Shergar. De skulle ha grävt en grop någonstans i Ballinamore, bland de ödsliga bergen och sedan lagt hans kropp däri. Men inga bevis finns och IRA har inte tagit på sig något ansvar för händelsen. Enligt O´Callaghan skulle Shergars kidnappning varit den första de genomgått. Tanken var att man sen skulle börja kidnappa förmögna människor och utkräva lösen. Man valde just Shergar på grund av hans förmögne ägare, men man räknade aldrig med att det irländska folket skulle reagera som de gjorde, det blev total kalabalik runt om i landet!

Det fanns ett stort problem för kidnapparna, de trodde att prins Aga Kahn var den enda ägaren av Shergar. Vilket inte stämde det minsta, det var 34(!) delägare av hästen. De var eniga alla att om de skulle betala kunde varenda tävlingshäst i landet bli en måltavla för kidnappning. Nästa problem var det irländska folket. Att det skulle bli ett sådant ramaskri i hela landet hade man inte räknat med. IRA´s aktiviteter stördes ordentligt. Man gjorde razzior och hittade fler av deras vapengömmor i jakten på Shergar.

Enligt O´Callaghan insåg IRA´s armé till slut att det var omöjligt att flytta på hästen. Hela Irland visste ju vem han var så de tänkte att de bara kunde släppa honom. Men istället fick de orden av Mallon att avrätta hästen. Enligt säkra källor skulle de ha lett in hästen i något utrymme och öppnat eld med maskinvapen mot hästen, det var en riktig blodig avrättning, blod överallt som Shergar halkade runt i. Det ska ha tagit flera minuter innan han dog av förblödning.

Man vet fortfarande inte vart Shergars kropp är och man vet inte med säkerhet om vilka de var.

Flera år efter händelsen hittade man ett hästhuvud med två kulhål i. Man trodde att de kunde vara Shergars, men efter undersökningar tror man att huvudet tillhörde en yngre häst.

james.jpg
James Fitzgerald, Shergars skötare.

Trots att det har gått så lång tid efter Shergars död har hans idag 78 åriga skötare James Fitzgerald fortfarande svårt av prata om honom utan att tårarna börjar rinna ner för hans kinder. Shergar var den absolut snällaste häst någonsin. Att avrätta honom på ett så grymt sätt hade inte behövds, han förtjänade bättre än så. Fitzgeralds hall och vardagsrum är fortfarande prydd med inramade foton på sin sköthäst Shergar.

Efter Shergars Död

Man har döpt ett lopp till hans ära, Shergars Cup. Det invigdes 1999 på Goodwood Racecourse. Nu kör man tävlingen på Ascot mellan fyra lag - Storbritannien, Irland, Europa och resten av världen.

Shergars försvinnande blev även en Hollywoodfilm 1999, spelad av svenska Ian Holm och Mickey Rourke. Dennis Lewiston är regissören.

Dataspelet Rome: Total war: Barbarian Invasion är en hänvisning till ragrehs, en Hunnic, hästgud. Ragrehs blir Shergar baklänges, det ska vara ett nickname till kidnapparna.

Foto: Getty Images & Telegraph

Mvh JennyAnmäl
2009-09-18 20:04 #1 av: KarolinaNowak

Filmen om Shergar, från 1999.

"Irland 1983. Shergar, Irlands genom tiderna bästa kapplöpningshäst, försvinner spårlöst. Det visar sig snart att hästen kidnappats av en grupp IRA-medlemmar, och Shergars ägare befarar att hans guldklimp inte har många dagar kvar i livet om han inte går deras önskemål till mötes.

Terroristerna, under ledning av den hårdföre Gavin O'Rourke, för hästen till en avsides gård ute på landsbygden. Vad de inte vet är att den föräldralöse pojken Kevin, som rymt hemifrån och som drömmer om att en dag bli en framgångsrik jockey som hans far, gömmer sig på höskullen i stallet. Han känner genast igen Shergar, och när han får höra kidnapparnas avsikter börjar han planera fritagningen." Text från CDON.

Varma Hälsningar
Karolina - Caballos De Karo

Anmäl
2009-09-18 20:04 #2 av: KarolinaNowak

Den filmen fick jag idag, så den ska ses ikväll! Spännande.. Skrattande

Varma Hälsningar
Karolina - Caballos De Karo

Anmäl
2009-09-18 20:19 #3 av: Strumpan

Din lyckost Flört! Du får berätta om den sen. Jag hoppas att det inte finns någon scen där man får se dem skjuta hästen bara. Då kommer jag få mardrömmar om jag ser den Tyst

Mvh JennyAnmäl
2009-09-19 10:56 #4 av: Linnea

Har läst om detta innan, dock inte så här mycket. Att man bara kan döda en häst på det viset, om de nu gjorde det, det finns väl inga bevis egentligen.

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2009-09-19 16:24 #5 av: KarolinaNowak

Såg ju filmen igår, och den var helt okej.

Dock stämde inte allt med texten ovan, och det är väl för att det skulle vara mer handling i filmen, kan jag tänka mig. Men jag störde mig faktiskt lite på det ändå. Tungan ute

Men trots det så rekommenderar jag att se den!
Filmen får 7 av 10 guldskor från mig.. Flört

Varma Hälsningar
Karolina - Caballos De Karo

Anmäl
2009-09-19 22:18 #6 av: Strumpan

Hmmmm, så det stämde inte? Fick man se hästen skjutas? Förvånad

Mvh JennyAnmäl
2009-09-20 03:49 #7 av: KarolinaNowak

Nej, hästen sköts inte ens i filmen. Obestämd

Varma Hälsningar
Karolina - Caballos De Karo

Anmäl
2009-11-02 21:46 #8 av: Strumpan

Det var inte igår man såg den här artikeln Glad

Mvh JennyAnmäl
2009-11-02 22:00 #9 av: KarolinaNowak

Lite omväxling på framsidan är aldrig fel. Glad

Man blir verkligen berörd av hans historia, ett otroligt sorgligt slut.

Varma Hälsningar
Karolina - Caballos De Karo

Anmäl
2009-11-02 22:17 #10 av: Strumpan

Jag måste erkänna att det var rätt jobbigt att skriva artikeln, just för vad som hände honom. Det kändes i hjärtat... Jag kan inte för allt i världen förstå hur man kan behandla ett djur på ett så fruktansvärt sätt...

Mvh JennyAnmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.