Berömda hästar

Aldaniti

2009-09-24 20:32 #0 av: KarolinaNowak

Aldaniti var en berömd fullblodshäst som föddes 1970. Tillsammans med jockeyn Bob Champion vann de Grand National den 4 april 1981. Medan Bob försökte återhämta sig efter sin cancer, försökte även Aldaniti återhämta sig efter att ha haft en livshotande skada. Mot alla odds, lyckades dem göra en otrolig comeback och fick publiken att häpna.

aldaniti.jpg
Aldaniti och Bob Champion vann Grand National, 1981.

Historia om Aldaniti

Aldaniti fick sitt namn ifrån sin uppfödare Tommy Barron's fyra barnbarn: Alastair, David, Nicola, Timothy.

Under sina unga år har Aldaniti aldrig visat teckan på att utvecklas till en av de största Grand National legender genom tiderna. Han avvisades av sin mor, Renardeau när han var föl och var därför under sina första månader väldigt undernärd, men han lärde sig äntligen att ta emot mjölk från en artificiell källa till slut.

Ägaren till Aldaniti hade heller inga stora förväntningar av honom, benen var väldigt svaga och beskrevs som hjortben. Och detta stämde ganska bra då Aldaniti drabbades av benskador hela hans karriär. Men han hade däremot något starkare kroppsbyggnad än många andra, som ansågs vara perfekta i kroppsbyggnad som tävlingshästar. Han hade anda, detta var något som jockeyn Bob Champion insåg när han red Aldaniti i Leicester för första gången. Bob sa också "Den här hästen kommer att vinna Grand National en dag".

Aldaniti drabbades av många allvarliga benskador under hans oansenliga karriär, bland annat ett brutet hasben och under två perioder hade han försvagade senor. Vid ett tillfälle trodde hans ägare att han var så svag att de skulle vara tvungna att avliva honom.

aldaniti3.jpgAldaniti's största ögonblick kom i slutet av 1979 då han parades ihop med Bob Champion, en jockey från Yorkshire som fått en diagnos om testikelcancer. Med både jockey och häst kämpade för att överleva, kom det här loppet att bli en av de största ögonblicken i Gran Nationals historia.

Bob Champion äterhämtade sig från cancern år 1981, och deltog tillsammans med Aldaniti i Grand National. Trots den dåliga starten var dem först i mål. Loppet hade miljontals TV tittare och Aldaniti var nu en Grand National legend.

Nästan bara över en natt blev både häst och jockey kända över hela världen. När de återvände till sin hemstad Findon möttes de av en enorm och jublande folkmassa. Inom två år efter segern spelades det in en film om Aldaniti och Bob och deras dröm om att få delta i Grand National, och alla motgångar de haft på vägen. Bob Champion spelas av John Hurt i filmen och Aldaniti spelar sig själv.

Trots att Aldaniti blivit mer starkare och självsäkrare så föll han vid första hindret i Grand National, år 1982.

Efter Grand National

Efter Grand Natinal förblev Aldaniti och Bob Champion viktiga personer, bland annat framträde och ökade de medvetenheten om cancer. Aldaniti avled fridfull 1997, han blev 27 år gammal och begravdes i hagen där han fick leva sina sista dagar.

Foton: Times Online & Virgin Media

Varma Hälsningar
Karolina - Caballos De Karo

Anmäl
2009-09-25 14:19 #1 av: MattiasNowak

Det är ju helt otroligt att båda lyckades återhämta sig så pass bra att dom kunde vinna Grand National.

Helt klart mycket imponerande. Glad

 

//Mattias - Nowakfoto.se

Sajtvärd för Motorcykel iFokus
Medarbetare på Engelskt fullblod iFokus

Anmäl
2009-09-26 01:23 #2 av: KarolinaNowak

Håller med om att det är helt otroligt hur dem tillsammans lyckades återhämta sig och vinna mot alla odds.

Jag och Mattias såg filmen härom kvällen, och det är en väldigt känslosam och fin historia. Jag kan varmt rekommendera att se den.

Varma Hälsningar
Karolina - Caballos De Karo

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.