2009-09-08 18:27 #0 av: KarolinaNowak

Hur långt är vi villiga att gå för att bli bäst på tävlingsbanorna? Det finns många fula knep för att få hästarna att hoppa högre, och det kallas barrering. Och dessvärre är det vanligare med barrering än man tror.

barrering.jpg
Att lägga grus i benskydden är en klassik barreringsmetod.

Journalisten Elisabeth Bäck är en person som haft stor betydelse för ridsportens utveckling. Under åttio- och nittiotalet avslöjade och ifrågasatte hon elitens otillåtna medel och träningsmetoder. Hon samarbetade med de svenska veterinärerna och drev starkt frågan att hästar som tävlar ska vara friska. Förr var det till expempel tillåtet att tävla hästar som blivit behandlade med fenylbutazon, ett antiinflammatoriskt medel som också fungerar som smärtlindring, och inte heller var det förbjudet med barrering.

Barrering - vad är det?

Barrering innebär att man med mer eller mindre smärtsamma metoder får hästen att lyfta bättre på benen. Det kan till expempel vara att man använder grus eller nubbar i benskydden som gör ont då hästen slår i bommar. TR skriver såhär: "Med barrering menas att ryttaren och/eller medhjälpare med aktiv handling med eller utan tekniska hjälpmedel kan antas åstadkomma fysisk smärta hos hästen i samband med hoppning i syfte att tvinga hästen att hoppa högre eller försiktigare.".

Under Europafinalen i hoppning 1989 upptäckte Elisabeth Bäck att det såldes hemmagjorda senskydd med nubb i. 1990 blev hon ombedd av en tysk tidning att komma och hälsa på dem i Hamburg, då det hennes skriverier uppmärksammats. Tidningen hade kommit över en film på Paul Schockemöhle där han barrerade sina hästar, och filmen publicerades i samband med VM:et samma år. Plötsligt var det det hetaste samtalsämnet.

Modern barrering

Idag är det strängt förbjudet med barrering, men det görs fortfarande chockerande upptäcker. Efter OS i Hongkong blev det en livlig debatt om preparatet Equi-Block och substansen capsaicin - som är dopingklassat - då det kan användas för att "bränna" hästens ben. Det betyder med andra ord att hästens ben blir extremt känsliga. Preparaten bedöms därför som kemisk barrering, och inte "bara" som otillåten medicinering.

"En normal ryttare kan inte ana med vilka medel man vill få hästar att hoppa hus" berättade två hästskötare i internationella hoppstall för tidningen Reiters Revue. "Det är brukligt att man sätter på hästarna el-benskydd, där man sedan via fjärrkontroll utlöser en stöt vid avsprånget, för att hästarna ska trycka ifrån och lyfta ordentligt på benen". Metoden sägs vara populär då den ger omedelbar effekt, utan fysiska skador eller substanser som går att spåra vid dopingkontroller. Det skall även finnas el-sporrar, som dock används mest inom dressyren.

Hur långt är vi människor egentligen villiga att gå för att vinna?

Källa: Hippson.se
Artikel lånad från Hästhoppning iFokus