2009-09-22 02:14 #0 av: KarolinaNowak

Mats är chefredaktör och ansvarig utgivare för Galoppmagasinet - Sveriges nya tidning om världens största hästsport. Tillsammans med sin fru driver dem även en uppfödning av Arabiska Fullblod, mer om den kan ni läsa på Genberg.se. Engelskt Fullblod iFokus har fått äran att intervjua Mats och här är svaren vi fått på våra frågor.

mats.jpgKan du berätta lite om dig själv?

Jag är 46 år gammal och bor på en gård utanför Simrishamn på Österlen med min fru Catarina som är amatörtränare och två barn som är 12 och 16.

Vi driver ett företag som arbetar med PR, marknadskommunikation och reklam. Företaget finns också här på gården.

Och så har jag blivit engagarad i galoppen på olika håll styrelser och sådant.

Varför valde du att skapa en tidning om just galopp?

Jag och Catarina har länge tyckt att galoppen syns för lite. Och att mycket av det som görs inom galoppen är till för de som redan är på "insidan". Vi kände att om galoppen bara fick visa sin rätta, färgstarka sida så kommer den att spridas och få nya människor intresserade. Vi kände att ett magasin kunde vara en bra idé.

I vanliga fall arbetar vi med uppdrag åt kunder (vi gör annonser, broschyrer, webbar mm) och där är det alltid kunden som bestämmer till slut. Med en egen tidning så skulle det vara vårt helt eget från början till slut. Det var en ganska vågad satsning....

Kan du berätta lite om tidningen?

Vi kom ut med första numret i juni 2007 och det har blivit totalt 9 nummer. Varje tidning är på 100 sidor och vi försöker ha så mycket blandad läsning som möjligt. Vi vill att tidningen ska kunna läsas även av folk som inte är häst- eller galoppintresserade.

Vi jobbar inte med tidningen varje dag utan det blir koncentrerat arbete under ca 1 månad innan varje nummer ska i tryck.

Vilka mer än du jobbar med Galoppmagasinet?

Min fru Catarina är formgivare och så har vi Inger Larsson som har hand om korrektur, prenumeranter och "pappersarbete". Det är vi tre som sitter på kontoret. Och så har vi Johanna Larsson som rider och tar hand om stallet så att vi hinner göra tidning...

Men vi har många frilansare också: Sofia Nordin skriver sportnytt varje nummer, Robert Sjöblom gör krönika och en del artiklar. Geir Stabell gör spelskola. Helena Mansén, Robert Okpu och Jörgen Nilsson skriver också regelbundet. Bilder har vi från en mängd fotografer..

Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?

Stiger upp vid halv sju, matar hästar, äter frukost och kollar mailen. Försöker vara på kontoret vid 8.30. Sedan sitter jag fastvuxen vid dator och telefon hela dagen...

Ibland måste jag hjälpa till med något hästigt. Vaccinationer, hovis, betäckningar. Och då och då åker vi och tävlar eller går jobb på Jägersro. Jobbar till fem. Ofta sätter jag mig vid datorn igen vid 22 på kvällen och skriver något eller svarar på mail eller något annat till midnatt kanske.

Vissa dagar är jag i Stockholm eller Malmö på möten. Som ett vanligt kontor - men med hästar utanför fönstret. Och inga lunchrestauranger på gångavstånd....

Jobbar du med något annat vid sidan av?

GaloppMagasinet är lite av ett "hobbyprojekt". Det är absolut inget vi kan leva på. Vårt företag Genberg & Co AB gör jobb för en massa olika företag hela dagarna. Jag sitter numera också i styrelsen för Svensk Galopp och är ordförande i den skandinaviska arabgaloppen. Och så är jag sekreterare i den internationella arabgaloppfederationen - IFAHR.

Hur kom du i kontakt med galoppsporten?

Min fru tog mig till Jägersro och satte en komb! Som många andra i Malmö trodde jag att det bara var trav - men galopp var ju mycket coolare!

När vi flyttade ihop så hade hon en häst som dog. Då köpte hon ett arabföl och jag ville ha en ridhäst, och det blev ett pensionerat fullblodssto - Sunny Too.
Med en arab och ett fullblod i stallet så snubblade vi in i arabgaloppen!

mats.jpg

Har du några egna hästar?

Vi har 20 stycken - alla är araber avlade enbart för galopp. Tre avelshingstar. Vi har nu två starthästar (Samwise och Sanovagan) och så håller vi på att sätta igång två ston. Hästarna tränas på gården.

Du kan se alla på www.genberg.se

Vad gör du på fritiden?

Se ovan.... Inte mycket annan fri tid...

Det händer att jag rider :-) Och så gillar jag att köra traktor och leka bonde!
Vi reser en del. Men hamnar alltid på en galoppbana...

Vilka är dina starka sidor?

Kan snabbt sätta mig in i nya saker. Får saker att hända. Energi. Brukar kunna få folk att tända till. Analytisk. Produktiv.

Vilka är dina svaga sidor?

Pratar mycket. Tar på mig mycket. Vill mycket. Blir irriterad när folk är långsamma...

Vad gör du om 10 år?

Då har vi hittat en finansiär och gjort galoppmagasinet internationellt och därigenom fått sporten att växa och bli populär över hela världen.

Vi har personal på gården och så åker vi runt i Europa med en stor hästbuss som också är rullande redaktion och bostad och så håller vi bara på med hästar och Galopptidning. Dessutom njuter vi av att se svensk galopp på V75 varje lördag - Med minst ett arablopp!

Något annat du vill tillägga?

Det är enormt kul för oss att göra GaloppMagasinet. När vi gör reklam för våra kunder så är det ingen som vet att det är vi som gjort det. Men med tidningen så får vi hela tiden feedback och det är ren energi för själen,

Sedan vill jag att så många som möjligt går med i de olika galoppsällskapen i Stockholm, Göteborg och Malmö. Det är helt nytt att galoppen är öppen och demokratisk. Då är det viktigt att alla som är unga och aktiva går med och visar sig på möten och röstar. Så att sporten verkligen ser alla som finns!

galoppmagasinet.jpg