Berömda hästar

Tam O´Rito

2009-10-04 19:12 #0 av: Strumpan

Tam O´Rito föddes undan stoet Tam O´Shanter en kall dag i mars 2002 på familjen Hanssons gård i Hjärås. De kunde direkt se att denna lilla hingst var något att räkna med. Tam O´Rito såldes på åringsauktionen till en av stallägarna på Täby Galopp, Hubert Doria för 40000 kronor...

Tyvärr gick Doria i konkurs några månader senare på grund av ekonomiska svårigheter och detta hände innan Jan Hansson hade fått betalt för hästen. Så Tam O´Rito fick komma tillbaka till familjen Hansson igen och tänkte att de själva skulle göra ett försök med hästen. De kontaktade Patrick Wahl, en man som har haft ett bra öga för Hanssons hästar tidigare.

tamorito4.jpg
Tam O´Rito som föl.

Första starten

Patrick Wahl såg att det fanns något i hästen så han köpte honom. Vad han även såg var att Tam O´Rito var en ganska lat häst som egentligen inte hade någon större lust att springa. I augusti kvalade han och de bestämde sig för att hans debut skulle ske i septembers slut. I hans start visade Tam O´Rito att han var redo att ge gärnet, han tog sig från sista plats till fjärde under de sista 800m. Hans andra start gick ännu bättre, med Manuel Santos på ryggen gav TamO´Rito sina konkurrenter en fight ut över det vanliga!

Eftersom Tam O´Rito blev ganska dyr i drift bestämde sig Patrick Wahl för att sälja en del av honom och erbjudandet gick till Jan Kleerup som såg till att Medhorse HB och Horsemån HB köpte 80 % av hästen. Wahl behöll 20 % av hästen själv. Tam O´Rito skickades som tvååring till TGAB´s auktionslöp, ett av de största löpen. Fredrik Johansson, Skandinaviens championjockey fick sitta i sadeln. Precis som alla andra gånger förlorade de längder i starten. Efter ca 100 meter låg Tam O´Rito tjugo längder bakom alla andra, men när kurvan kom tog han alla och han fortsatte ända fram till mål och vann.

När säsongen var slut fick Tam O´Rito en välförtjänt vila över vintern och när nästa säsong kom var det ett löp på 2400m. Att hästen hade varit borta länge syntes, han hade ca 50 kg övervikt, men det var inget som stoppade honom - han vann med 3,5 längd före Polar Bear.

Att Tam O´Rito skulle delta i Derby var ju något man hoppades på. Även om det hade gått bra tidigare så undrade man om Tam O´Rito verkligen hade det som krävdes för ett Derby. Man bestämde sig för att starta hästen i ett Derby Trial och bli en av tre. Då skulle man samtidigt även få testa banunderlaget. Tam O´Rito fick delta i en svenskelit på Täbys gräsbana. Detta var ett bra val, han vann lätt med jockeyn Lennart Hammer på ryggen. Även denna gång mot Polar Bear.

Svenskt Derby

Nu hade dagen D kommit. Det var Tam O´Ritos första Derby, mot importer i Malmö. Det var många som trodde på Tam honom, att han skulle kunna finnas där framme och slåss om en placering. Det skulle bli en tuff kamp på banan, motstånd som Mission Possible, en nybliven dansk Derbyvinnare, Albany Hall från Frankrike och Sands Point från Norge m.fl.

Eftersom Lennart Hammer hade kontrakt som sa att han skulle rida Sand Point stod Tam O´Rito utan jockey.  Efter lite letande hittade Patrick Wahl Kim Anderson. Loppet startade oturligt nog med att Tam O´Rito snubblade och gick ner på knä, inte alls långt ifrån att gå omkull. Kim lyckades plocka upp honom och började om. Hade detta inte hänt hade han nog fått sin första bästa start på säsongen. Tam O´Rito kämpade på och när det endast var ett halvt varv kvar började han springa förbi flera konkurrenter och slutade som en stark fyra.  När loppet var slut sa Kim Andersson "att han hade nog inte vunnit Derbyt men han hade säkert varit tvåa om han inte hade snubblat." vinnaren var trots allt oerhört bra, det var Albany Hall från Frankrike.

Breeders Trophy Classic

Tam O´Rito var en häst som många trodde på, men de närmsta runt honom tvivlade denhär gången, men endast på grund av distansen, 1950m på gräs. Men man hoppades på pengar i alla fall. Egentligen var det meningen att Kim Andersson skulle rida Blue Mary, men hon lyckades tala sig ur den ritten för att kunna rida Tam O´Rito istället.

Den bästa utgåvan på många år visade sig vara Breeders Trophy Classic 2005. Det blev lite mer dramatik under loppet än vad man hade räknat med. Sadeln hade glidigt på favoriten Novasky så jockeyn, David Delgado var tvungen att släppa stigbyglarna för att inte ramla av, detta hade stört hästen som då tappade koncentrationen.

Den här gången tog Tam O´Rito starten, men stördes dock två gånger att han var tvungen att börja om. När det var 1000 m kvar hade Tam O´Rito fått upp farten ordentligt och vid 600 m pålen var han uppe i ledningen vid Novasky och York Street. Precis vid mållinjen hinner han upp och hela Täby Galopp jublar!

tamorito2.jpg
Seeland Empire före Tam O'Rito i Svenskt St: Leger.
Foto:
Stefan Olsson

Svenskt St: Leger

Det största målet i Tam O´Ritos karriär hade mer eller mindre varit svenskt St: Leger och det var ingen som trodde att detta var något som han skulle förlora, speciellt inte efter hans prestation av Breeders Trophy Classic. Trots att det fanns rivaler som Perchanse, norsk St: Legervinnare, Seeland Empire, en dansk stjärna och Dublin Red, tvåan från jockeyklubbens jubileumslöp.

Det var meningen att Kim Andersson skulle rida Seeland Empire, men än en gång lyckades han tala sig ur ritten (vilket inte var uppskattat) för att rida Tam O´Rito.

Loppet var långt, inga problem uppkom och Tam O´Rito fick en bra start. När loppet var inne på sista kurvan låg han som 4-5a kom Perchanse med Fredrik Johansson och försökte ta sig om, och Kim hade fått orden om att om någon försöker ta sig förbi - låt dem inte, dra på! Snabbt är Tam O´Rito förbi och drar iväg. Men nu är han så slutkörd och med Seeland Empire har fått upp ångan och kommer förbi och sätter ett nytt banrekord.

Denna säsong avslutade Tam O´Rito fantastiskt. Han har under säsongen, vunnit tre löp, fått två andra platser och slutat på en fjärde plats. Den totala summan slutade på 1,1 miljoner kronor!

Nominerad till årets galoppör

Tam O´Rito hade ett fantastiskt föregående år och han tillsammans med Novasky och Jubilation som också hade haft framgångar blev han nominerad. I samband med travets tillställning "årets hästgala", som var i Göteborg, Rondo. Spända hästägare stod och väntade nervöst när Leif "Loket" Olsson räknade upp de nominerade. Tyvärr var det inte Tam O´Ritos tur, utan Jubilation den här gången att bli årets häst.

Årets treåring

Nästa nominering var årets treåring. Tillsammans med York Street och Cavorting fick Tam O´Rito en nominering. Skillnaden mellan denna nominering och den som var i Göteborg var att denna skulle avgöras genom röstning och inte av en jury. Under det gångna året hade Tam O´Rito och York Street vunnit Breeders Trophy Classic och danska 2000 guineas, den svenska motsvarigheten Jockeyklubbens jubileumslöpning. Cavorting var ett nytt stjärnskott bland treåringarna. Dock gick det inte i Tam O´Ritos väg denna gång heller, priset till Cavorting.

Tam O´Rito tog istället hem titeln som Årets treåring i Stockholmregionen som ges ut av Stockholms Kapplöpnings Sällskap.

Malmö Vårhandikapp

Tam O`Rito fick en lång skön vintervila där han kunde lata sig så mycket han ville. Man hade nu planerat in nästa säsong, största målet var Breeder´s Trophy Stayer. Egentligen var det meningen att Tam O´Rito skulle springa Breeder´s Trophy Trial först, men eftersom det inte skulle bli något lopp där så bestämde man sig för att starta honom i Malmö Vårhandikapp på Jägersro.  Den 12 maj på Jägersros prammsdag. Starten gick ganska bra och Tam O´Rito var sist i klungan med jockeyn Nicholas Cordrey  på ryggen som dundrade på banan.  På upploppet sprang han ikapp den ledande Polar Bear. Slutkampen var tuff, men Tam O´Rito slog Polar Bear med en halv längd.

Efter Tam O´Ritos lysande framgång han gjorde i Malmö Vårhandikapp var han klar för att ta emot tuffa motståndare som Halfline, First Edition, The Khamsin och Seeland Empire i Kapplöpnings Sällskapets Stora Pris.

Tam O´Rito gjorde en stark insats på banan och slutade som femma. Man ansåg att han hade blivit störd av Czardas Kadett på upploppet och att Nicholas Cordrey var tvungen börja om på Tam O´rito. Han kunde istället ha hamnat på en andra plats om inte det hade hänt. Man lämnade in en protest, men som inte godtogs. Så Tam o´Rito slutade som femma, vilket ändå inte var så illa.

Huvudmålet för Breeders Stayers

Det man hade siktat nu på var Breeders Stayer på Täby Galopp i juli. Banan var 2400 m på gräs och förstapriset var 500000 kronor.

Tam O´Rito hade gjorde utomordentligt bra träningar inför loppet. Det fanns bara ett problem, det hade inte regnat på länge så banan var alldeles för hård, vilket inte var det bästa underlaget för honom.

Tam O´Rito körde sitt race som vanligt med att börja sist i klungan och York Street hade tagit ledningen. Den här gången var ridorden annorlunda, Tam O´Rito får inte hamna för långt bak eftersom banan var snabb pga. underlaget. Nicholas Cordrey satt i sadeln, började satsa redan vid 1200m innan mål. När upploppet kom var Tam O´Rito så trött att det inte fanns mycket kvar för honom att göra. York Street tog hem denna seger och prispengar lätt och var fortfarande stark.

tamorito.jpg
Tam O'Rito en av de två gånger han startat på Jägersro.
Foto: Stefan Olsson

Jägersro Cup

Även detta storlopp hade Tam O´Rito bra hästar emot sig, Jagodin, tvåfaldigt vinnare av Jägersro Cup, Equip Hill, en kappsvinnare, Peruginos Flyers, Jägersro Cups vinnare 2003, och Seeland Empire, vinnaren av St: Leger.

Tam O´Rito hade gjort otroligt bra träningar under hela sommaren och var nu redo för ett 3200m långa Jägersro Cup.

Den här gången fick Nicholas Cordrey ridorden om att själv avgöra vad som passade sig under loppet, han fick "fria tyglar." man han skulle verkligen vara medveten om att Jagodin skulle ge ett tufft lopp.

Föga förvånande, Jagodin drog ifrån som ett lokomotiv och han blev onåbar. Men Nicholas Cordrey gjorde ett exemplariskt löp och förde Tam O´rito upp på andra plats. Jagodin vann med 10,5 längder.

När Tam O´Rito startade nästa gång råkade han ut för en skada och var tvungen att operera en allvarlig senskada. Han stod länge som konvalescent hos Bendik Öb. Under denna tid kastrerades han och sen såldes till sin skötare Camilla för det fantastiska arbete hon lagt på hästen. När han började bli på bättringsvägen var näsan riktad mot tävlingar det kommande året.

Med försiktiga träningar mot bl. a Flying Fraam började han komma till sitt gamla jag igen. Tam O´Rito startades i Guldhandikappen. Som vanligt var långt efter de andra men i sista kurvan drog han på och låg tätt bakom de två ledande, Gaston och Selstine stamp. Men på upploppet tog alla krafter han hade kvar slut och han slutade som femma, Gaston var den som tog hem spelet. Man undrade om det var något fel på honom. han såg ut som en stjärna i ledvolten, banan var det inget större fel på och han hade inga infektioner eller något. Jockeyn Kim Andersson tyckte att han var fin att rida, men av någon anledning tog krafterna bara slut i hästen. Man vet inte riktigt vad det var för fel, man bestämde sig för att låta honom vila ett tag över vintern.

Tam O´Rito fick vila under tre månader för att sen göra årsdebuten i Guldhandikapp på Täby, loppet var 2400m långt, och Kim Andersson fick rida igen. Tam O´Rito tillhörde favoritskaran med Valbonne och Polar Bear. Efter en kamp gjorde Kim Andersson sin Comeback med Tam O´Rito igen!

Tam O´Ritos kota började spöka igen så han var tvungen att stå över några lopp, bl. a SFK´s jubileumslöp. Så han fick stå och bara vila upp sig igen.

Malmö Vårhandikapp

När starten på Malmös Vårhandikapp gick var Tam O´Rito som vanligt sist och Primary Classic var i ledningen med Mr Newmarket och Polar Bear och någonstans i mitten Lavirdan. När det var ca 1000 m kvar till mållinjen sticker Primary Classic och Polar Bear. Tam O´Rito väntade tills 800m när han tog upp jakten på konkurrenterna. Han pressade Polar Bear hårt och precis vid mållinjen tog han sig förbi och hamnade på en andra placering.

Tam O´Rito har gjort en fantastisk karriär på banan. Han har haft sin egen stil genom att alltid börja sist och sen avancera sig upp och förbi sina motståndare. Han har sprungit mot flera topphästar och gjort oerhört bra ifrån sig. Han har startat 15 gånger, vunnit sex, kommit tvåa två gånger och tagit en tredjeplats en gång och har totalt sprungit in 1430235 kronor.

tamorito3.jpg
Tam tränas inför sommaren den 30 mars 2007.

Källa och Foton: Http://www.tamorito.se

Mvh JennyAnmäl
2009-10-05 00:16 #1 av: KarolinaNowak

Roligt att läsa om en svensk galopphäst också! Glad

Varma Hälsningar
Karolina - Caballos De Karo

Anmäl
2009-10-05 00:25 #2 av: MattiasNowak

Ja, det är ju kul att även vi svenskar har några fina hästar. Tungan ute

 

//Mattias - Nowakfoto.se

Sajtvärd för Motorcykel iFokus
Medarbetare på Engelskt fullblod iFokus

Anmäl
2009-10-05 02:04 #3 av: Ginnie

Tack för väldigt trevlig artikel! Glad En favorit hos mig definitivt. Snygg som attan att titta på är han också. Lyckades fånga honom på bild maj 2007 när han gästade Jägers.

Anmäl
2009-10-05 11:12 #4 av: KarolinaNowak

#3 Fin bild på en otroligt snygg häst! Skrattande Så roligt att du faktiskt fått nöjet att fotografera Tam, speciellt om det är en favorit.

Varma Hälsningar
Karolina - Caballos De Karo

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.