Nyheter & Media

Träningsmaskin för galopphästar

2009-09-26 19:07 #0 av: KarolinaNowak

Utbildningstekniken av galopphästar har tagit ett enormt kliv in i framtiden. Läs om träningsmaskinen som skapats av Roush Technologies, med funktioner som ska underlätta för galopptränarna. Men frågan är om vi verkligen behöver detta?

Roush Technologies har i samarbete med Kurt Systems introducerat ett fordon som ska hjälpa tränaren att kontrollera tävlingshästarnas hastighet upp till 60km/h.

Roush Technologies är känd för sitt tekniska arbete på bilar och har bland annat jobbat med Ford Mustang. Roush har nu utvecklat ett tresitsig fordon för hästträning, designen liknar en modernare hästtransport. När hästen galopperar ska fordonet som är monterad bakom hästen hålla jämna steg, samt samla in data och analysera hästens framsteg.

Fordonet väger ungefär 4 ton och innehåller någon typ av övervakningssystem och dator som ska stimulera närvaron av en jockey. Förutom det finns också en hydrauliskt silikon sadel och elektroniskt styrda tyglar.

Källa & Foton: Fox News

rush1.jpg

rush2.jpg

rush4.jpg-rush5.jpg

rush3.jpg

Varma Hälsningar
Karolina - Caballos De Karo

Anmäl
2009-09-26 19:27 #1 av: KarolinaNowak

Varför ska man hela tiden försöka byta ut välfungerande metoder mot maskiner, ska vi människor inte få göra något alls i framtiden? Tycker det här fordonet är rent ut sagt löjlig, men lite fräck ändå. Men inget jag personligen skulle vilja att tränarna använde på mina hästar.

Men vad vet jag, den kanske visar sig vara rena drömmen för många tränare.. Tungan ute

Varma Hälsningar
Karolina - Caballos De Karo

Anmäl
2009-09-26 23:48 #2 av: Strumpan

Jag förstår den faktiskt inte riktigt... ok att man kanske kan se "framgångar" på banan, snabbhet/uthållighet. Men man rider ju inte. Man kör ju? (om man nu kan kalla det för det...) Säkerhetsmässigt (för människan) kanske...? Skum var den iallafall Tungan ute. Människan kan verkligen hitta på vad som helst Skrattande. Det var en kul artikel.

Mvh JennyAnmäl
2009-09-27 01:39 #3 av: KarolinaNowak

Tror inte hästarna känner någon "drag känsla" i den, hur vet jag inte. Däremot så har man gjort så att hästarna får en känsla av att en jockey sitter på ryggen, därav sadeln i silikon som på något sätt är kopplad till en dator eller liknande, om jag förstått det rätt. Samt tyglar som styrs elektroniskt.

Lite knepigt, och det är mycket jag inte riktigt kan föstå.. Kanske kommer det mer specifik information om detta i framtiden.

Mattias, är du duktigare på att förstå mekaniska ting och vet hur detta fungerar på ett ungefär?

Tungan ute

Varma Hälsningar
Karolina - Caballos De Karo

Anmäl
2009-09-27 10:23 #4 av: MattiasNowak

Det är som en simulator för galopp.

Vi människor övar flygning i simulatorer, den här fungerar liknande fast för häst då.

Det sitter en motor i den så den kör och då blir det ingen belastning, hastigheten verkar vara datorstyrd på så sätt att "bilen" känner av hur fort hästen springer och baserar hastigheten på det.

I grunden så ska den få hästen att få exakt samma träning som med en jockey på ryggen, enda skillnaden är att här kan man få massa information om hästen i real-tid.

Jag anser den vara totalt mensingslös, måste ju vara minst lika bra med en jockey på ryggen. Dessutom måste det vara billigare med en jockey än med det här fordonet som lär kosta mängder.

 

//Mattias - Nowakfoto.se

Sajtvärd för Motorcykel iFokus
Medarbetare på Engelskt fullblod iFokus

Anmäl
2009-09-27 11:01 #5 av: Linnea

Otroligt löjligt! De flesta håller ju på med galopp för att det är sjukt kul att rida hästarna så jag tror inte detta blir nån hit, hela grejen med ridningen försvinner. Varför inte bara rida? Funkar inte det längre eller?

Men men.. Varför göra det lätt när man kan göra det svårt?? Haha.

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2009-09-27 15:38 #6 av: ecliptic

min gamla tranare hade en hast som tranades nastan enbart fran poolen och reds bara ett par dagar innan han sprang. tror han hade en dalig rygg eller nagot sadant. kan tanka mig att de vore kul for hasten o gora annat an bara simma, men verkar ju lite dyrt som alternativ traningsmetod...

Anmäl