Annons:
Etikettgaloppsport
Läst 3635 ggr
KarolinaNowak
9/16/09, 7:38 PM

Galopphästens tävlingsutrustning

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Under galopptävlingar bär hästen utrustning som är anpassade för denna fartfyllda sport. All utrustning har sin speciella funktion. Den här artikel tar upp den mest vanliga galopputrustningen.

TÄVLINGSSADEL - Dessa kan väga från 350 gram upp till cirka 9 kilo (speciella sadlar med inbyggt bly i). För att, om det behövs, få sadlarna ännu tyngre används ibland en blyvojlock. I blyvojlockens sidofickor lägger man blytackor så att ryttaren och hans utrustning väger enligt hästens programvikt.

BRÖSTA - Galopphästen har ofta en brösta för att förhindra att sadeln åker bakåt.

HALSRING - Det är en läderrem som sitter runt hästens hals och används som säkerhet för ryttaren, något att hålla i sig.

BLINKERS - "Skygglappar" som används för att få hästen att koncentrera sig på sin uppgift. Kan vara större eller mindre. Det finns också varianter med hål i så att hästen kan se lite bakåt.

FLISBLINKERS/VISIR - Ser nästan ut som blinkers men ger hästen fullt synfält både framåt och bakåt. Dessa är till för att skydda ögonen på känsliga hästar. I löp kommer det mycket sand flygande och då slipper hästen att få detta i ögonen.

ÖRONPROPPAR - Används på nervösa hästar för att dämpa ljudet för dem. Ibland rycker jockeyn ur dessa när målet närmar sig, detta för att få hästen att öka farten.

NOSLUDD/JORDBLÄNDARE - Sätts på nosgrimman för att begränsa synfältet för markskygga hästar.

SIDOLUDD - Används som en enklare variant av blinkers. Dessa begränsar inte hästens synfält lika mycket som blinkers men ger ändå en liknande effekt.

TUNGBAND - Är till för att binda ner hästens tunga så att hästen inte lägger den över bettet och på så sätt blir svår att styra för jockeyn. På en del hästar behöver man fixera tungan för att de ska få fria andningsvägar.

VETRAP - En slags klisterlinda som används för att skydda hästens ben i löp. I träning används vanliga bandage men det är säkrare att använda Vetrap i löp då risken för att dessa lossnar från hästens ben är minimal.

Källa: Sida. 8-9 i "Galoppsport - En inblick i galoppens fascinerande värld!"

Varma Hälsningar
Karolina - Caballos De Karo

Annons:
Upp till toppen
Annons: