2009-09-21 12:27 #0 av: KarolinaNowak

Stefan jobbar bland annat som fotograf, men även som skrivande journalist, tipster med mera. Det är inte ovanligt att man stöter på honom under galopptävlingar runt om i Sverige. Stefan har besvarat nio frågor som vi skickat till honom. Vi vill ge Stefan ett stort tack som tog sig tiden för intervjun.

Kan du berätta lite om dig själv?

37 år och bosatt i Lund. Har jobbat heltid med galoppsport de senaste tolv åren. Bland annat som fotograf, men även som skrivande journalist, tipster med mera.

Hur började ditt intresse för fotografering?

Svårt att säga exakt när och hur det började. Jag fick min första pocketkamera när jag var tio år. Fotograferade mycket under mina semesterresor med familjen i Europa. Köpte första systemkameran när jag var 17, började experimentera i mörkrummet. Sedan har det bara rullat på.

Hur kommer det sig att du blev fotograf?

Det var knappast något som var planerat. Jag pluggade egentligen på universitet när jobbet plötsligt tog överhanden. Tanken var att jag skulle bli ekonom eller något annat i den stilen. Men att fotografera var naturligtvis betydligt roligare än att plugga. Ganska snart visade sig att det fanns en efterfrågan på mina bilder och då tyckte jag att det var värt att satsa 100%.

Varför valde du att fotografera just galopp?

Hästintresset har jag haft sedan jag var liten. Jag hade testat att fotografera lite annan hästsport tidigare. Åkte in till Jägersro en torsdagskväll och tog lite bilder. Blev genast fascinerad av möjligheten att fånga galopperande hästar i höga farter. Det var roligare och en betydligt större utmaning jämfört med att fotografera t ex hoppning och dressyr. Jag skulle antaligen stortrivits med att fotografera extremskidåkning, bilracing eller någon annan actionsport också, men nu råkade det bli galopp.

Vad har du för kamerautrustning?

Jag arbetar alltid med två kamerahus av märket Nikon. Upploppsbilderna tar jag med en telezoom. Vid prisutdelningarna använder jag vidvinkelzoom och en upplättningsblixt. Har visserligen bytt ut flera kamerahus genom åren men själva konfigurationen har alltid varit densamma.

Vad gör du på fritiden?

Under den varma årstiden har jag inte så mycket fritid. Men under lediga stunder brukar jag göra små utflykter (inte sällan med kameran), shoppa, gå ut på restaurang med goda vänner. Jag läser en del, har ett stort musikintresse och ser en film då och då. Sedan försöker jag träna lite på gym för att hålla kroppen i någorlunda trim.

Vilka är dina starka sidor?

Eftersom jag sysslat med det här i över tio år så är det kanske min rutin. Tajming är ofta något man måste träna upp.

Vilka är dina svaga sidor?

Tveklöst det faktum att jag tycker det är tråkigt att säga nej och lätt tar på mig för mycket jobb. Jag har dessutom lite svårt att koppla bort arbetet när jag är ledig.

Vad gör du om 10 år?

Det är inte omöjligt att jag fortfarande jobbar med galopp. Trots att jag har sysslat med det här i många år är det fortfarande en utmaning och väldigt kul. Annars har jag en dröm om att bli arkitekturfotograf.

Stefan Olsson's sidor på nätet:

http://www.cavok.se, http://www.galoppbilder.se

Några bilder ur Stefan Olsson's galleri:

stefan2.jpg
Derby Jägersro

stefan3.jpg
Valley Chapel

stefan4.jpg
Klampenborg

stefan1.jpg
Kvällsgalopp