Nyheter & Media

Olyckor på Sveriges banor

2009-10-16 17:21 #0 av: Strumpan

Varje dag brukar jag gå in på bland annat Aftonbladets 365 Trav för att se om det står något om Galopp. Som vi alla vet så är travsporten större än Galoppen i Sverige så därför är det självklart att det då står mer om Trav än Galopp, vilket jag tycker är väldigt tråkigt. Men någonting som däremot alltid brukar nämnas är olyckor, skador eller dödsfall, oavsett om det är på Galopp – eller Travbanan.

Peroni.jpg
Hästen Peroni blev liggandes på Axevalla's bana.
Foto:
ALN (Aftonbladet)

Anledningen till varför jag tar upp detta är för att jag har funderat mycket på alla olyckor som sker på banorna runt om i Sverige (Ja, jag vet att det händer olyckor över hela världen, men nu är det Sverige jag inriktar mig på.), jag tycker att det sker en olycka var och varannan dag. Hästar som stupar, fastnar i varandra, halkar, blir skrämda av något, får lungblödningar, blodproppar, bryter benen, listan kan göras lång... Trots alla olyckor tycker jordbruksverkets djurskyddschef att de har koll. Har de verkligen det?

Vad är det som gör att det är så många olyckor? Vi har unga friska (hoppas jag) hästar som ska prestera på banan och tjäna pengar åt sina ägare och spelare. Känner kuskar/jockeys en så stor press på sig att de slarvar, chansar och hoppas att det ska gå bra när de ska ta sig förbi sina konkurrenter i tävlingarna? Är hästarna inte redo för att sättas ut på banan? Felaktig avel? Brist i kontrollen av hästarna innan loppen? Fel på banornas underlag? Med tanke på vår "goda" hästhållning vi har i vårt land tycker jag att det måste finnas något man kan förändra. Kan man säga att det är pengar som snackar, men borde det inte vara mer gynnsamt för plånboken om vi tar bättre hand om våra fyrbenta vänner? Skulle det finnas hårdare krav i försäkringarna kanske hästägarna skulle vara mer rädda om djuren. Dessutom, förtjänar inte våra fantastiska djur en bättre behandling än vad de får?!

curtain.jpg
Curtain Bluff gick omkull på Täby Galopp.
Foto:
Stefan Uppström

Här är några länkar som jag har hittat. Dessa är bara i Sverige under detta året, det är en ökning med tre olyckor från i fjol:

Varför tror ni att det är så mycket olyckor och vad kan man göra för att minska dödsfallen för hästarna? Var med och diskutera. Inga tankar, känslor eller frågor är dumma, se bara till att hålla god ton i diskussionerna så blir det trevligare för alla.

Mvh JennyAnmäl
2009-10-24 16:03 #1 av: [alezan]

Tyvärr är det väl så att man inte kan gömma undan olyckorna som sker inom sporten oavsett vilken gren de sker i. Det tråkiga är dock ofta rubriksättningen som gör det till en snaskig artikel istället för en informativ sådan.

De flesta dödsfall beror ju på brustna blodkärl och eller akut hjärtsvikt. Den danska fälttävlanshästen som dog på terrängbanan under ryttar-VM i Stockholm resulterade i hur många sidor bilder som helst men väldigt lite text om vad som faktiskt skett.

Anmäl
2009-10-27 23:36 #2 av: Strumpan

Jag håller med om att det är väldigt tråkigt att det istället blir en snaskig artikel.

Varför är det så många brustna blodkärl eller hjärtsvikt i hästsporten då? Om man skulle jämföra med människor sportar, är det lika vanligt där? 

#1 Kul att du vill diskutera, Fortsätt gärna Glad

Kan förövrigt säga att precis nu när jag sitter och skriver inlägget så berättade de på tv4 sport att det var en travhäst som stupade. Den bröt benet och livet gick inte att rädda.... Rynkar på näsan I Aftonbladet berättar de i en artikel att hästen Flash Light kvävde sig själv och bröt benet när den stupade i starten...

Mvh JennyAnmäl
2009-10-30 00:52 #3 av: Strumpan

 ÄNNU ett tragiskt dödsfall har drabbat hästsporten. För tre dagar sen kvävdes Flash Light och bröt benet i fallet. Hästen var tvungen att avlivas på plats. Idag var det ett ytterligare dödsfall, hästen Keep Balance kvävde sig själv när den galopperade de sista 500m på Åbytravet. Det fanns ingenting att göra. Man kommer att köra upp hästen till Uppsala där den kommer att obduceras. Keep Balance var den sjätte hästen i år som dör i tävling.

STC är fortfarande inte orolig trots att dödssiffran ökar. Enligt Stig Hägglund, biträdande överveterinär är det ännu en låg siffra om man ser till antalet starter.

 

År/antal dödsfall

 • 1994/ 1
 • 1995/ 10
 • 1996/ 4
 • 1997/ 1
 • 1998/ 1
 • 1999/ 10
 • 2000/ 6
 • 2001/ 12
 • 2002/ 2
 • 2003/ 2
 • 2004/ 7
 • 2005/ 1
 • 2006/ 4
 • 2007/ 4 
 • 2008/ 1
 • 2009/ 5 (än så länge)

Källa - Aftonbladet: Hästen kvävde sig, Låg dödssiffra

Mvh JennyAnmäl
2009-11-08 11:26 #4 av: Ahnna

Jag håller inte med om att det sker olyckor var och varannan dag. Inte ens "ofta". Flört Visst händer det grejer ibland, men oftast är det sånt som inte går att förutse, till exempel brustna blodkärl. En sån häst hade kunnat falla död ner precis närsomhelst, oavsett om den gått kvar som galoppör eller inte. Medfödda defekter som inte syns kan drabba precis vilket djurslag som helst.

Med tanke på hur många löp som rids och hur många hästar som är i träning så är det en väldigt liten del som skadar sig allvarligt. Tittar man på statistiken så är vissa år sämre än andra, vilket kan ha med t.ex. vädret och därmed banans underlag att göra. Man får också hålla i minnet att statistiken inte visar de hästar som har avlivats utanför banan efter skador som de har ådragit sig i löpen, men jag tror ändå inte att det är särskilt många per år. I många andra länder ser statistiken betydligt sämre ut och många banor har inte råd att förbättra underlaget och stallmiljöerna så att hästarna får bra förutsättningar. Våra stall är på det stora hela väldigt bra för hästarna och eftersom det blir regelbundna kontroller här, något som inte finns i så många andra länder, så finns det mindre utrymme för vanvård eller allmänt dålig miljö.

Det största problemet, förutom underlag och okunskap om t.ex. foder, tycker jag är tränare som inte ser hästarna som individer med känslor. Jag har själv hört tränare uttala saker som; "den här hästen har haft en senskada, så nu ska vi köra järnet ett helt varv och se om den håller eller tänker jävlas med oss!" Ja, det är ju en perfekt lösning! (INTE!) Tyvärr förekommer såna där totalt urbota idioter inom sporten och jag tror att de är med och försämrar statistiken avsevärt. Och kategorin som övertränar sina hästar, vilket gör deras kroppar svagare och mer utsatta för frakturer och dylikt, likaså. Okunskap och en förmåga att se hästarna som maskiner istället för djur tror jag är de största bovarna, inte sporten som sådan. Bevisligen så brukar friska och vältränade hästar springa bra utan skador!

Att fastna i någon annan, vilket är vanligare inom trav än inom galopp, är ju rena olyckstillbud som är svåra att gardera sig emot. Hästarna går ju inte alltid på ett rakt spår framåt, utan kan mycket väl vingla lite och ställa till med en olycka.

På det stora hela tror jag inte att sporterna som sådana är problemet, utan en del av folket som utövar dem. Det räcker att en banskötare inte gör sitt jobb tillräckligt minutiöst för att en grop eller sänka ska orsaka en olycka i ett löp. Eller att man, som på Täby Galopp, år efter år fortsätter ha löp på en bana som är undermålig. Det är ju bortåt 20 år sen man konstaterade att det inte funkar så bra där, ändå har det tagit ända tills nu för ledningen att komma fram till att man verkligen måste flytta. Obestämd

En del av lösningen tror jag är utbildning och fortbildning. Det skulle nog inte skada om det infördes en 5-årsregel där alla som varit aktiva i sporten under de senaste 5 åren måste sätta sig i skolbänken en helg och läsa på om nya rön för att få behålla sin licens. Kanske inte genomförbart i praktiken och det skulle säkert leda till en massa protester, men om det gick att införa ett sånt krav så tror jag att tränare och ryttare skulle få en högre kunskapsnivå och därmed skulle nog många rötägg - eller blivande rötägg - ändra uppfattning om en del saker. Vem vet?

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.