Vård & Skötsel

Easyboot - Reservhjul för hästar

2009-10-06 00:10 #0 av: KarolinaNowak

Easyboot är ett alternativ till järnskor. Den är tillverkad i polyuretan, ett mycket hållbart plastmaterial. Den ger utmärkt skydd för hovarna vare sig det gäller promenadridning eller krävande discipliner såsom distansritt. Den kan också användas för korrektion och läkning av dåliga och skadade hovar.

easy2.jpg
Från vänster:
Easyboot Traditional, Broddar & Easyboot Epic.
(Besök Easyboot.nu för fler modeller och tillbehör)

Vad är Easyboot?

Sulan i Easyboot är designad för att dämpa stötar och skyddar hovens sula mot t.ex. vassa stenar. Strålen vilar mot den flexibla botten och får därigenom det tryck som hjälper till med hästens blodcirkulation. Luft kan cirkulera mellan hästens sula och botten av Easybooten.

Det är lätt att sätta på och ta av Easyboot, de är lättare än vanliga järnsko och har ca tre gånger längre hållbarhet. Med rätt storlek och anpassning sitter de lika bra som en fastspikad sko. Den har en stor fördel, om den skulle lossna kan du sätta på den utan hjälp av hovslagare.

Förutom att använda Easyboot som ett alternativ till vanlig skoning kan du också använda dem på motsvarande sätt som ett reservhjul på en bil. Om du tappar en vanlig sko när du är på långritt, eller på en tävling kan du enkel sätta på en Easyboot och undvika att hoven blir skadad vilket brukar innebära att det blir svårt att få på en ny sko.

Det är viktigt att du köper Easyboots som passar just din häst. Vanligtvis krävs en större storlek för framhovarna än för bakhovarna.

Du kan få mer information om Easyboot, Easyboot Epics, Boa Boots och Easy Soaker på tillverkarens hemsida; Easycareinc.com.

Historia

År 1970 fick en kärnfysiker vid Los Alamos Scientific Laboratories i USA, Dr Neel Glass, veta att hans häst led av strålbenshälta. Han började arbeta med en lösning på problemet. Genom att utnyttja ett mycket starkt och hållbart plastmaterial, Polyurethane, utvecklade han ett alternativ till att sko hästar, Easyboot. Den ger ett mycket bra skydd för ömtåliga och skadade hovar samt skyddar hovarna mot nya skador. Den ger också mycket bra grepp på klipphällar och asfalt.

Konstruktionen förbättrades ytterligare 1994 genom att placera en platta med metallspetsar på insidan av Easybooten.

Några exempel på långritter där Easyboot har använts:

Nathan och Elly Foote gjorde en extrem långritt Från Magellans Sund i Sydamerika till Alaska. En sträcka på totalt ca 3000 mil som de red mellan 1969 och 1973. Av och till under denna ritt använde de Easyboot (som ännu inte var framtagna i början av ritten).

British Post Office sponsrade 1979 en ritt som följde det gamla Pony Express spåret. En total sträcka av över 300 mil som reds på 31 dagar. Alla deltagarna som fullföljde ritten använde Easyboot mot slutet av ritten.

Louise Brunke med en vän red under åren 1988 till 1993 från Tierra del Fuego i södra Argentina till Alaska, en sträcka på 2700 mil. De använde nästan enbart Easyboot under hela ritten.

Källa & Foton: Http://www.easyboot.nu

Varma Hälsningar
Karolina - Caballos De Karo

Anmäl
2009-10-06 00:32 #1 av: KarolinaNowak

Jag använder modellen Easyboot Epic på Ibbe vid ridning. De är helt underbara och jag är verkligen super nöjd! Ibbe går för övrigt barfota och trivs väldigt bra med det. Men vid ridning är han känsligare om framhovarna och då hjälper dessa enormt.

Man ska vara medveten om att Easyboot inte är ett "bättre" alternativ för alla hästar, men det är helt klart värt ett försök om du som ägare är sugen på att testa.

Skrattande

Varma Hälsningar
Karolina - Caballos De Karo

Anmäl
2009-10-06 09:30 #2 av: Linnea

Jag tänkte köpa såna till travaren men det har inte blivit av. Han har så dåligt horn, trampar lätt av sig skorna och då går hovarna sönder (så blir skorna svårare att få på, så går de av lättare osv osv). Han har ett långt övertramp så han trampar sig själv på framhovarna även utan skor.

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2009-10-06 09:36 #3 av: HannaT

Det är ett bra alternativ.

Kalle är dock alldeles för ömfotad och skulle avlida om han fick gå i sin buckliga vinterhage barfota. Tungan ute 

Hanna Törmälä, sajtvärd för hästhoppning.iFokus.
Läs gärna min blogg: tormala.devote.se.

Anmäl
2009-10-06 11:58 #4 av: KarolinaNowak

#2 Då tycker jag absolut du ska få "tummen ur" och testa bootsen. Flört

Om hästen ofta drabbas av tappskor, är detta också ett väldigt bra alternativ. Då kan du sätta på en boot tillfälligt och fortfarande göra allt du annars brukar göra, rida som exempel.

Varma Hälsningar
Karolina - Caballos De Karo

Anmäl
2009-10-08 15:24 #5 av: Hovgarden

vad kostar de cirkus?

Anmäl
2009-10-08 15:33 #6 av: KarolinaNowak

Priser finns på hemsidan.

Dem flesta modellerna kostar 665:- styck.
Easyboot Traditional kostar 565:- styck och
Boa Horse Boot kostar 1,475:- paret.

Varma Hälsningar
Karolina - Caballos De Karo

Anmäl
2009-10-10 00:17 #7 av: LinaN

jag ska se om jag kan prova in ett par EB på Harry nu till vintern så man kan brodda, men får se hur det blir med det. just nu finns inte pengarna till en "helskoning" med EB. dock funderar jag på att bara sätta EB på bak då det räs törre chans de fläker sig bak om de halkar på is.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2009-10-10 00:37 #8 av: KarolinaNowak

Jag ska också köpa EB med broddar för vinterbkruk, men ska nog köpa till alla fyra hovar då Ibbe är lite av en klumpeduns. Tungan ute På bakhovarna kommer det förmodligen sitta EB Traditional istället för Epic som jag har fram.

#7 Hoppas du blir nöjd med köpet! Glad Eller du kanske har testat innan.

Varma Hälsningar
Karolina - Caballos De Karo

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.