Nyheter & Media

Olyckan på Jägersro 25 oktober

2009-10-27 17:25 #0 av: Strumpan

I söndags inträffade det en allvarlig olycka på Jägersro då tre hästar gick omkull. En av jockeyerna, den 17 åriga Max Friberg var tvungen att åka ambulans till sjukhus. Mirakulöst klarade sig alla ekipage. Det är inte ofta då det inträffar olyckor som dessa, man är tvungen att gå två år tillbaka för att se någon liknande på Jägersro enligt Bo Gillberg på kanal 75. Det bestämdes att man inte skulle ta om loppet, utan alla satsade pengar gavs tillbaka.

olycka.jpg
Hästarna Cuty Apache, Escapist och Carnet Apache störtade
vid första kurvan och loppet fick brytas.

Publiken fick stoppa ryttarna

Jägersros galopps varningssysten var inte tillräckligt. De ekipage som inte var inblandade i olyckan kunde inte höra någon varningssignal, utan de fortsatte att rida. Enligt Skånska var tränare, hästskötare och vissa i publiken tvungna att springa ut på banan för att ingripa och stoppa dem. Vid den tidpunkten hade omstartssignalen och saftblandarna varit igång sedan länge utan att de hade förstått att något var fel.

Det fanns inte en möjlighet för jockeyerna se eller höra signalerna. Efter en händelse i förra årets Avelslöp gjordes förbättringar med ljud och ljus tillsammans med travet och saftblandarna sattes ut. Men tydligen var inte det en tillräcklig åtgärd enligt sportchefen Bo Gillberg. Systemet ska nu ses över igen. Man har funderat på bra alternativ, bl. a på om man kan sätta ut en ljusslinga i luften eftersom ljus gör det lättare att nå ut till ryttarna än ljud

Annas Pilroths dom

18-åriga Anna Pilroth var den som orsakade olyckan efter att hon hade bytt spår under loppet. Hon har nu dömts till en månads avstängning av skiljedomstolen. Men hon tänker överklaga domen då hon befarar att pappan till den skadade jockeyn Max Friberg var med och påverkade. Enligt Anna var domstolen partisk. Hon mötte pappan i dörren utan jacka. De hade sagt att det var bättre om han inte var där. Men hon var säker på att han hade varit därinne. De bytte några ord, men Anna fick känslan av att han hade bestämt sig för att hon skulle få skulden. Eftersom detta handlade om ett lopp som hans son var med i så får han egentligen inte vistas därinne överhuvudtaget.

Skiljedomstolen har fått se löpet på film och anser att hon är den som orsakat olyckan när hon bytte spår. Anna berättar att det inte bara var hennes fel för att hästen som var på hennes utsida red in i henne och därför var hon tvungen att byta. Hade den andra jockeyn ridit i sitt spår, då hade även Anna gjort det. De andra ryttarna har inte blivit förhörda, det ansågs inte ligga någon vikt i det. Anna tänker överklaga domen och har nu begärt en kopia på filmen av loppet eftersom hon inte fick se den i söndags. Annas pappa Stig Lindroth berättar att det endast är filmat bakifrån då den andra kameran är ur funktion, detta kan vara ett problem i hennes fall.

Bo Gillberg säger att skiljedomstolens beslut är helt okej. Han säger även att Sam Friberg (den skadade jockeyns pappa) arbetade den dagen och satt med i de andra löpen, men han fick inte vara med och besluta i hennes ärende. Han hade suttit i travdomartornet och sett loppet och hade sprungit ner till sin son efter olyckan. När ambulansen var på väg till sjukhuset med Max hade han gått upp till skiljedomstolen för att hämta eller lämna något hade han mött Anna och sagt något som han kanske inte borde ha gjort. Det är beklagligt. Dessutom är det inte alltid möjligt att få ta del av filmen direkt efter ett lopp och den är inte till för alla som vill se den och man kan inte bara komma in om domstolen sitter i sammanträde. Bo gillberg säger även att de andra ryttarna inte behövdes höras denna gång. De tittar först på filmen för att se händelsen innan de fortsätter. De har tagit del av ca 5000 lopp, de kan det här.

Han klarade sig mirakulöst

Den 17-åriga Max Friberg som var tvungen att åka ambulans akut till sjukhuset efter störtningen av hästen klarade sig relativt bra, han hade tur, hjärnskakning, ryggsmärtor, ett brutet näsben och en smäll på lungorna. Trav365 träffade honom på sjukhuset och han berättar att han inte har några minnen av vad som hände, allt är bara svart. Det var riktigt obehagligt, men jag är glad att jag lever. Det kunde ha slutat mycket värre säger han. Han mår efter omständigheterna ganska bra. Han har lite ryggont eftersom det blev en förskjutning av den nionde kotan. När han får frågan om han kommer att våga tävla igen säger han "absolut, det är bara att bita ihop". Galoppsporten är oerhört kul och jag ser fram emot att komma upp på hästryggen igen. Men ryggen måste bli bra först och det kommer att ta några månader. Max tror att han kommer att få lämna sjukhuset efter röntgen. Så det kommer att vara lugnt den närmsta tiden.

Foto: ATG.se
Källor:
Här störtar tre hästarPubliken fick stoppa ryttarna, Anna Pilroth anklagar skiljedomstolen för att vara partisk, 17-åringen är glad att han lever

Mvh JennyAnmäl
2009-10-27 17:42 #1 av: KarolinaNowak

Jätte bra sammanfattning av det som hänt!

Olyckor är hemska.

Varma Hälsningar
Karolina - Caballos De Karo

Anmäl
2009-10-27 17:44 #2 av: Strumpan

Jag mår dåligt när jag ser sådant. Men det är skönt att alla klarade sig utan några större skador. Max hade en väldans tur. Jag har läst att i travet ska det vara obligatoriskt med skyddsvästar i tävlingar, är det det i galoppen också?

Mvh JennyAnmäl
2009-10-27 20:19 #3 av: privateline

Det är obligatoriskt med skyddsväst i galoppen också.

Anmäl
2009-10-28 18:43 #4 av: Strumpan

#3 Vad bra.

Såg en notis på Skandinavisk galopp att Max var tvungen att stanna kvar på sjukhuset. Han har en punkterad lunga. Han beräknades att få komma hem idag tisdag.

Mvh JennyAnmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.