2009-11-11 01:29 #0 av: Strumpan

Uppfinnaren av hästbasket är Captain Clave. Han tjänstegjorde i den franska militären 1936. Denna hästsport är precis som vanlig basket bortsett från att man sitter på en häst och att på bollen sitter det ett handtag. Captain Clave var en känd hoppryttare från Frankrike på 1930-talet.

horseball.jpg
Foto: Wikipedia 2009-11-11

Historia

Detta var ingen idrott som blev särskilt stor, men den franska militären använde den som rid - och balansträning. Det tog drygt 30 år innan man tog upp sporten igen, fram till 70-talet eftersom flera av ridlärarna fram till dess hade arbetat inom det militära där de hade fått lära sig idrotten. Tekniken spred sig som en löpeld över de franska ridskolorna eftersom de var intresserade av att få in nytänk och teknik på lektionerna. De ville ha en träning som var billig, rolig och lätt att anordna. Tack var dem blev den tillslut blev det förklarat som en officiell sport.

1977 anordnade Jean-Claude Gast och Pascal Marry den första tävlingen i Horseball fast då var den fortfarande anpassad efter den argentinska nationalsporten Pato (betyder anka. En kombination mellan polo och basketboll, fast där använde man en levande anka istället för en boll). Det var inte förrän på 80-talet som sporten blev till det den är idag. Åtta länder har deltagit i European Horse Cup och horseball sedan 1992. Sporten utgör en del av ponny-EM varje år.

Idag

International Horseball Federation (FIHB) grundades 1999, det är ett förbund som är kopplat till Internationella Hästsportförbundet (FEI). Även om sporten fortfarande är relativt ovanlig så används den världen över, mestadels i Frankrike, men även i Tyskland och i Brasilien.

Första gången ett VM anordnades var 2008 i Ponte de Lima i Portugal. Det var då det femte EM:et för kvinnor och det femte för ungdomar under sexton år. Tolv länder deltog och segrarna av VM och EM för kvinnor blev Frankrike och Spanien blev vinnare för EM:et för ungdomarna.

horseball2.jpg
Foto: Wikipedia 2009-11-11

Spelregler

Horseball är en lagsport som spelas på en 60-75 x 20-30 m rektangulär bana. På banan finns strafflinjer, säkerhetsområde och en "avbytarbänk". På banans kortsidor finns två basketbollkorgar på ca 3.5m höga stolpar. Korgarnas omkrets är omkring 1m. Alla sitter på hästar, spelare som domare. På bollen som är något mindre än en vanlig basketboll sitter sex handtag i läder. Precis som i vanlig basket ska spelarna sätta bollarna i motståndarnas korg.

Varje lag har sex spelare, men bara fyra är ute på banan samtidigt  medan två är avbytare på "bänken". Reglerna är enkla: man får inte hålla i bollen längre än i tio sekunder och man måste ha gjort minst tre passningar mellan olika medspelare innan man får försöka sätta bollen. Bollen får inte röra marken mellan passningarna. Då måste man plocka upp den igen och påbörja nya passningar (tre stycken till tre olika medspelare). Det är förbjudet att sätta foten på marken under speltiden. Speltiden är 20 minuter uppdelat på två halvlekar på 10 minuter och tre minuters paus mellan halvlekarna.

Hästarna

Denna sport är tuff och det är mycket fart och trots tacklingar och ryttare som hänger snett i sadeln måste hästarna fortfarande kunna springa rakt fram. En regel är att hästarna måste var minst fyra år gamla och får bara delta i ett spel/dag. Fullblod är vanligast att man använder då de är snabba och smidiga.

I Sverige

2006 hade sporten en premiärvisning på Stockholm horse show. Man har förhoppningar på att det ska börjas spelas mer i Sverige och man försöker speciellt locka killar att delta.

Källa: Wikipedia 2009-11-11