Allmänt/Övrigt

Stretcha din häst

2009-12-07 02:19 #0 av: Strumpan

Det är inte bara människor som behöver stretcha när de har gått genom ett träningspass, det gör även hästar. Träningen gör att musklerna drar ihop sig på grund av bristningar i muskelfibrerna. Musklerna förblir gärna ihopdragna, men sen när man behöver använda dem till exempel i en rörelse så gör det väldigt ont. Det är därför man ska stretcha, dvs. förlänga musklerna igen. Det gör att man blir mer smidig och man minskar träningsvärken.

Stretching, vad är det?

Stretching innebär att man "drar ut", förlänger en muskel eller grupp muskler, men även mjukvävnader och leder. Man vill dra ut dem så långt som möjligt. När musklerna har tränat hårt drar de ihop sig och hästens rörelser blir påverkade. Om hästen stretchas efter arbetet blir kroppen mer smidig, flexibel och den får en ökad rörlighet. En muskel som är kort och stum drabbas lättare av svårläkta bristningar och andra skador, dessutom har de svårare att transportera bort slaggprodukterna som mjölksyra än en vältränad och elastisk muskel. När man stretchar minskas träningsvärken och andra muskelsmärtor.

Anledningen till varför man får träningsvärk är för att det uppstår små bristningar i muskelfibrerna. Dessa bristningar läker fortare om man stretchar efteråt ordentligt. Det är vanligt att hästen blir lite ovillig i början, men när den har fått in vanan brukar de tycka att det är väldigt skönt. Precis som med allt annat blir det som en övning och med mycket uppmuntran börjar de själva hjälpa till. För att det ska bli en trevlig upplevelse måste man ha mycket tålamod. Som med allting annat blir inte resultatet bra om man tvingar hästen

Hur gör man?

• Hästen kan reagera kraftigt i början om den är öm i musklerna så ha alltid ett öga på den.
• Den bör inte vara uppbunden de första gångerna. Ha istället en medhjälpare.
• Att stretcha en häst är tungt, så tänk på din arbetsställning. Ryggen ska vara rak och knäna ska vara böjda. Använd inte bara armstyrka, utan hela kroppsvikten.
• När manär i början av stretching ingår det sex rörelser i basprogrammet: framben och bakben sträcks framåt, bakåt, utåt. När dessa rörelser är invanda hos hästen kan du gå vidare med fler övningar
• Var medveten om att det kan ta några månader med regelbunden stretching innan hästen har nått det maximala läget för varje rörelse
• En kall häst ska inte stretchas, utan musklerna måste vara uppvärmda först, minst 20 minuters promenad. Man bör stretcha inom 30 min efter träningspasset, annars hinner musklerna kallna.
• Varje rörelse töjs i Ca 8-10 s, upprepa 2-3 gånger
• När man har avslutat en töjning får man absolut inte bara släppa benet nonchalant, utan ställ ner det försiktigt
• Håll bara emot - gunga inte

Stretchövningar

 

1..jpg
1. Håll den ena hand under hästens haka, eller ha en morot och försök få hästen att höja och sträcka ut halsen som på bilden. Musklerna på halsens undersida stretchas.

2..jpg

2. Använd en morot och håll den mellan hästens framben. Försök att få hästen att ta moroten så nära marken som den kan. Musklerna i nacken, halsen och ryggmusklerna stretchas.

 

3..jpg

3.cAnvänd en morot och håll den vid sidan av hästens armbåge. Både böjar- och sträckarmusklerna i nacke och hals stretchas. Hästen får inte hjälpa till i rörelsen genom att föra fram frambenen.

4..jpg
4. Så småningom kan du hålla moroten vid hästens höft. Inte heller här får hästen ta något steg för att nå moroten.

5..jpg

5. Lyft upp frambenet och ta tag om kotans baksida. För benet framåt - uppåt. Knät ska vara rakt. Börja med några decimeter från marken. Frambenets böjarmuskulatur och ryggmuskulatur stretchas.

6..jpg
6. Optimalläget. Benet är helt rakt i 90 graders vinkel. Vid stretching varje dag kan det ta en- tre månader att nå hit.

7..jpg

7. Lyft frambenet och håll om kotan med ena handen och ha en stödande hand runt knät. För benet bakåt. Skenbenet ska vara horisontellt. Sträva efter att kunna föra benet så långt bak som möjligt, utan att hästen tappar balansen. Bog- och mankmusklerna stretchas.

8..jpg

8. Frambenet ska vara böjt, håll om knä och kota och luta dig bakåt så förs benet ut från kroppen. Bröstmusklerna stretchas.

9..jpg

 

9. Håll om framknät med båda händerna och för det uppåt så mycket hästen kan. Bakre bröstmusklerna stretchas.

10..jpg

 

10. När hästen kan hålla balansen och är van vid stretching kan man rotera frambenet medsols.

11..jpg

11. Och motsols. Börja med små cirklar och gör dem sedan lite större. Hästen blir rörligare i bogen av denna stretch.

12..jpg

12. En kraftfull stretching av bog- och mankmusklerna. För hästens framben framåt och framför det andra frambenet och håll någon decimeter ovanför marken.

13..jpg

13. Lyft bakbenet och håll om kotan, om du vill kan du hålla en hand om hasspetsen. Benet sträcks framåt - uppåt. Så småningom kommer bakhoven att komma i höjd med framknät. Bakbenets lår- och skinkmuskler samt en del av ryggmusklerna stretchas.

14..jpg

14. Lättaste sättet att utföra denna rörelse är att lyfta bakbenet och lägga det över ditt eget ben. Lägg en hand på hasen och tryck lite nedåt och för bakbenet så långt bakåt - uppåt som möjligt. Benet ska vara sträckt. Sänk benet om hästen stretar emot. Knästräckarmusklerna stretchas. OBS! Stå inte bakom hästen, utan bredvid den!

15..jpg

15. Här är det bra att ha en medhjälpare. Lyft det motsatta bakbenet och för det in under hästens mage. Lår- och sätesmusklerna stretchas.

16..jpg

16. Håll om kotan och för benet utåt. Benet ska vara sträckt. Optimalt når man 45-60 graders vinkel från marken. Musklerna på bakbenets insida stretchas.

17.jpg

17. Stå vid sidan av hästen och placera dina fingertoppar mitt under magen på hästen. Tryck uppåt. Hästen ska höja ryggen några centimeter. Det kan vara svårt att se själv så be någon kolla om hästen höjer ryggen. Ryggmusklerna stretchas.

18..jpg

18. Ta tag om den "köttiga" delen av hästens svans. En rät linje ska bildas från korset till svansspetsen, som på bilden. Dra försiktigt och håll i ca 8 sek, släpp sedan sakta. Inga häftiga ryck! Kors-, länd- och ryggmusklerna stretchas. Ofta tycker hästen om svansstretch och håller emot och sänker ner nosen mot marken.

Källa: Cattas Hästmassage

Mvh JennyAnmäl
2009-12-09 00:11 #1 av: KarolinaNowak

Väldigt informativ artikel! Toppen. Glad

Varma Hälsningar
Karolina - Caballos De Karo

Anmäl
2009-12-22 21:04 #2 av: Micky

Superbra artikel!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.