Vård & Skötsel

Nya djurskyddsregler 2010

2009-11-23 18:14 #0 av: KarolinaNowak

Det finns all anledning att börja läsa in sig på de nya djurskyddsregler som träder i kraft nästa år. Redan den första januari börjar förbudet mot taggtrådsstängsel att gälla.

Från och med den 1 januari 2010 är det förbjudet att använda taggtråd till att stängsla in hästar med. Sedan två år tillbaka har det varit förbjudet att sätta upp nya taggtrådsstängsel åt hästar, och från årsskiftet skärps alltså kraven ytterligare.

Från och med den 1 augusti 2010 får du inte hålla din häst bunden i spilta mer än 16 timmar per dygn.

Från och med den 1 augusti 2010 ska du också se till att din häst dagligen har möjlighet att röra sig fritt i sina naturliga gångarter.

Från och med den 1 augusti 2010 ska du se till att boxväggar eller boxdörrar, samt skiljeväggar mellan spiltor, är utformade så att din hästs sociala behov tillgodoses. Tillverkningsmaterialet måste kunna stå emot hästsparkar.

Källa: Svenska Jordbruksverket
Artikeln är lånad från Haflinger iFokus.

Varma Hälsningar
Karolina - Caballos De Karo

Anmäl
2009-11-23 18:20 #1 av: Strumpan

Det där blir intressant när det gäller ridskolor, punkt 2. Min första ridskola hade inte en enda hage till sina hästar. Jag tror att de till och med stod inne hela sommarhalvåret... De var rädda att hästarna skulle göra sig illa i hagen + att de tyckte att de skulle göra sig av med energin på lektionerna istället Skrikandes.

Mvh JennyAnmäl
2009-11-23 20:35 #2 av: HannaT

Vad innebär den sista punkten? Jag menar: hur ska boxväggarna se ut?

Hanna Törmälä, sajtvärd för hästhoppning.iFokus.
Läs gärna min blogg: tormala.devote.se.

Anmäl
2009-11-23 20:37 #3 av: Strumpan

Antagligen att det ska vara galler och inte väggar så de kan se varandra. Så uppfattar jag det

Mvh JennyAnmäl
2009-11-23 20:52 #4 av: KarolinaNowak

#2 Jag tror att man menar att boxarna och spiltorna ska vara utformade så att skaderisken minimeras. Hästen ska inte kunna fastna med till exempel hovar eller käke, och att materialet dessutom ska stå emot sparkar.

Varma Hälsningar
Karolina - Caballos De Karo

Anmäl
2009-11-24 11:05 #5 av: Ahnna

Punkt 3, innebär den att det nu faktiskt blir lagstadgat att hästar måste få röra sig fritt varje dag? Det är ju verkligen på tiden! Skrattande

Men jag tycker att lagen i så fall ska innebära ett visst antal timmar per dygn och att det ska vara utomhus och inte i t.ex. ridhus - med den formuleringen som står i artikeln så kan man kringgå det genom att släppa hästen i 2 minuter i en stallgång, en manege eller i ett ridhus och sen ta in den i box/spilta igen utan att de facto ha brutit mot lagen. (För det står ju att hästen ska ges möjlighet att röra sig fritt, vilket den ju kan även i små utrymmen.)

Nä, hagar åt alla ska det vara! Glad

Mina grannar kommer få problem med punkt 1, för övrigt. De har haft sina hästar i hagar med taggtråd i "alla år", så nu blir det till att stängsla om!

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2009-11-27 14:48 #6 av: Linnea

Ja taggtråden känns rättså självklar att ta bort.

Innan har det stått att hästar BÖR få möjlighet till daglig utavistelse. Detta borde ändrats till SKA. Utevistelse alltså, inte bara möjlighet att röra sig fritt, detta kan man som sagt göra i ridhus också och det står ingen tidsangivelse..

Boxarna sen... hos vissa tillverkare har man sk "kontaktgalller" på viss del av mellanväggen där resten är heltäckande. Att bara sätta kontakt och galler i samma mening är pinsamt och känns väldigt okunnigt. Hästar får snarare "okontakt" genom galler. De kan inte prata med varande som vi gör, de måste se hela den andra hästen och de är väldigt fysiska mot varandra ex putsar varann eller så. Hur ska dom göra det genom ett galler? Sen är det självklart bättre med galler än med hela väggar, måste ju vara värsta mardrömmen för en häst, jag jämför det med ett fängelse om ni ursäktar.

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2009-11-27 15:48 #7 av: Ahnna

#6 Ja, jag håller med. Jag har inget galler alls mellan mina boxar, bara en vägg som är 145 cm hög. Shettisarna kan naturligtvis inte interagera med varandra över väggen, men de står ofta 2 i samma box istället och mitt fullblod kan nå ponnyerna över väggen. Det tycker jag känns mer schysst, eftersom ingen är instängd i en liten låda på samma sätt som det blir om väggen är hel eller gallertäckt.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2009-11-30 07:03 #8 av: cina65

Men det här med taggtråd, det har ju varit lag på att man inte får sätta upp ny taggtråd till hästhagar i 2 år nu, men vad gäller egentligen om du redan har hagen men ingen häst och köper ny unghäst och placerar den i taggtrådshage?

Känner nämligen folk som gjort detta nyligen och jag tyckte det var fel så vi blev oense om detta och vad lagen säger.

Jag tyckte att eftersom man inte fick sätta upp ny taggtråd så borde man ju inte få skaffa en ny häst och sätta i taggtrådshage heller, eller vad gäller där?

Mvh Carina

Sajtvärd på Arabiska fullblod iFokus och Irish Cob

Medarbetare på Tonåringar iFokus

Anmäl
2009-11-30 10:10 #9 av: Ahnna

#8 Det är inte förrän efter nyår som det blir olagligt att använda taggtråd till hästhagar, så det dina bekanta har gjort är inte olagligt ännu, men snart. Jag kan hålla med om att det borde ha varit olagligt att göra som de har gjort, men förut var det ju bara lag på att ingen ny taggtråd får komma upp.

Jag satt och diskuterade några av de nya reglerna med några grannar igår. Det är lite skrämmande, tycker jag, att samtliga var rörande överrens om att "det är bara att byta hage den dagen inspektören från kommunen kommer" och så vidare, för att få behålla taggtrådshagarna och allt annat som är olagligt. En granne (som jag knappt känner, ska väl tilläggas) har tydligen en unghingst ensam på sin gård, vilket jag upplyste om att det är olagligt, men då hette det att det är skit samma för det vet inte kommunen om. Jag blev lite ställd - tänker inte folk på hästarna i första hand, utan på vad kommunen känner till?!

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2009-11-30 10:15 #10 av: Linnea

#9 Man slutar aldrig förundras.. Istället för att göra det så bra som möjligt för hästarna så kommer man på sätt för att komma undan med fusk..

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2009-11-30 13:45 #11 av: Fidelia

Jag vet en gammal fjordhingst som inte går att ha på annat än taggtråd. Han kan heller inte stå på stall och mår skitdåligt av att ha andra hästar inom en kilometers håll från gården. När de försökt med annat sällskap, tex får, har det slutat med att han försökt döda dem.

Han är helt underbar att rida och köra samt mår toppen så länge han får gå i sin hage 4km från närmsta granne och har ligghallen att gå in i. Dock med taggtråd runt hagen.

Men med lagar och reglers hjälp kommer denna herre få avsluta sina dagar i mellandagarna. Tråkigt tycker jag. Ingen har frågat honom vad han tycker.

Anmäl
2009-11-30 13:52 #12 av: Strumpan

#11 Ja du, alla hästar mår inte bra av att ha sällskap. Vissa vill vara själva, det är nog invividuellt men väldigt ovanlig... Jag tycker att det är bra att det ska förbjudas. För skulle en häst fastna skulle det kunna bli ödestigra konsekvenser. Varför kan han inte ha eltråd, spränger han staketet?

Mvh JennyAnmäl
2009-11-30 14:36 #13 av: Fidelia

Han har ingen respekt för el överhuvudtaget. Går bara rätt igenom. Ägarna har även testat plank. De sätter han sig på till de knäcks Skrattande.

Han är otroligt smart. Men taggtråden sticks ju.

Jag vet inte vad jag ska tycka. Hade en ponny som fastnade i eltråden och skar av benet i våras. Har bekanta som råkat ut för samma sak. 4 hästar bara senaste året.

Anmäl
2009-11-30 14:49 #14 av: Strumpan

Jag kände ett russto som in tålde gräs, hon fick fång. Så hon hade el -och järnstaket för att hon inte skulle ta sig ut. Järnstaketet var inte elledat.

Typ såhär (jättesnygg bild Skäms):

Mvh JennyAnmäl
2009-11-30 16:29 #15 av: Ahnna

#13 Men varför kasterar de honom inte då? Det är ju allmänt känt att vissa hingstar inte funkar ihop med andra, men valacker har ju sällan det problemet.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2009-11-30 18:48 #16 av: Fidelia

#15 Han blir 18år så veterinärerna tror inte på att en kastration gör nån skillnad.

När han stod här hos mig sprängde han staketet och gav sig på ett högbrunstigt sto. Han gav henne ett 100-tal rejäla bitmärken. Jag förordade att de skulle ta bort honom redan då. Men så länge han är ensam stortrivs han och mår bra.

Anmäl
2009-11-30 18:58 #17 av: Strumpan

Jag hade inte heller kastrerat honom vid den åldern. Om han skulle kastreras så skulle det ha gjorts för länge sen. Det kan göra problemet sämre.

Mvh JennyAnmäl
2009-11-30 19:47 #18 av: Ahnna

#16 Så beter sig en hingst som aldrig har fått lära sig att interagera med ston. Min avelshingst (som tyvärr inte finns längre) betedde sig så mot vissa ston första åren han fick betäcka, men han lärde sig ju mer han fick gå med ston som hade hingstvana. Det är inte ovanligt att hingstar med mycket hormoner som de inte får utlopp för går till attack mot ett sto istället för att uppvakta henne varsamt, så dagligt sällskap är ju jätteviktigt för att hingsten ska vara harmonisk. Men jag håller med Strumpan, har han gått ensam så länge och är nära 20 år så är det ingen idé att kastrera. Problemet borde ha lösts för flera år sen men det är ju inget att orda om nu.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2009-11-30 20:36 #19 av: Strumpan

#18 Min tanke är inte att det inte skulle vara någon idé, utan mer attitydsproblemen eller annat han kan få, till exempel depressioner eller aggressioner mm, inte bara mot andra hästar utan även människor. Det i sin tur kan göra att han bli avlivad istället på grund av att han blir farlig.

Men sen finns det faktiskt de hästar som inte vill ha sällskap. De trivs helt enkelt ensamma. Russtoet som jag berättade om i inlägg #14 ville inte heller ha sällskap, hon var elak mot andra hästar, storleken på dem kvittade. Men hon var lycklig endå, skillnaden är väl kanske att det var ok om hon såg andra hästar, hon sprängde inte staketet för det, men så länge hon inte behövde dela den med någon var allt lugnt. Om fjordhingsten nu är lycklig trots att han är själv så låt honom vara själv. Verkar han inte må bra så kanske ni bör fundera ut någonting annat. Men jag anser dock fortfarande att taggtråden ska bort från hans hage. Jag skulle rekommendera eltråd och järnrör runt om istället. Eller varför inte bara järnrör, i och med att han inte är van vid el?

Mvh JennyAnmäl
2009-11-30 21:06 #20 av: Ahnna

#19 Så menar jag också, alltså att en kastraktion såhär sent i hans liv inte nödvändigtvis skulle vara nåt positivt.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.