2009-12-02 15:54 #0 av: KarolinaNowak

En sammanställning över segrarna i de klassiska löpningarna i Sverige 2009 - vet du vilka hästar som tog hem löpningarna? Artikeln är skriven av Helena Mansén, och är lånad från Skandinavisk Galopp.

Svenskt Derby

2400 m dt, Jägersro
» HANDSOME HAWK (IRE)
Brun, valack
Hawk Wing (USA) - She Is Zen (FR) / Zieten (USA)
Ägare: Stall Perlen
Uppfödare: Ferrand B o N o Dorise J
Tränare: Wido Neuroth
Jockey: Fredrik Johansson

- Det är en väldigt fin häst som hade visat sin klass redan innan Derbyt och han trivs mycket bra på Jägersros dirttrackbana, säger Wido Neuroth.

- 2010 kommer vi nog att försöka hitta större lopp på Jägersro för honom, speciellt är det Pramms Memorial vi har i tankarna. Även Stockholms Stora Pris kan komma i fråga. Han har visat att han hör hemma på distanser från 1600 dt (även om det är minimum) - 2400 meter. Eventuellt kan det bli någon resa till Tyskland för honom, avslutar Wido Neuroth.

Dianalöpning

1600 m gräs, Täby Galopp
» LA ZONA (IRE)
Brun, sto
Singspiel (IRE) - Reine de Neige (GB) / Kris (GB)
Ägare: Stall Perlen
Uppfödare: Century Farms
Tränare: Wido Neuroth
Jockey: Fredrik Johansson

- La Zona kom bakifrån, spurtade fint och vann klart. Hon trivdes mycket bra på Täbys dirttracksoval, säger Wido Neuroth.

- 2010 kommer hon att prövas i några av de störra stolöpningarna, eventuellt Listed-löpningar för att erhålla ett bra avelsvärde. Det kan nog bli någon resa till Tyskland för hennes del, avslutar Wido.

Jockeyklubbens Jubileumslöpning

1600 m gräs, Täby Galopp
» ERROLL (SWE)
Fux, hingst
Ägare: Racemusic HB
Uppfödare: Bo Helander
Tränare: Patrick Wahl
Jockey: Jacob Johansen

- Vi hade höga förväntningar på Erroll inför Jockeyklubbens och han infriade dem. Ett orosmoment var att många hästar i stallet var sjuka, av ett virus som sedan höll sig fast i stallet nästan hela säsongen, men han höll sig i form för att vinna, berättar Patrick Wahl.

- 2010 tror vi blir tuffare för honom då han får möta den äldre eliten. Han tacklade dem dock bra i Ulriksdals Minneslöpning den 29 november med en imponerande seger. Eventuellt kanske vi siktar på Pramms, i övrigt kommer vi att försöka hålla honom i "skyddade" löpningar med SM Classic som huvuduppgift, avslutar Patrick Wahl.

Svenskt Oaks

2400 m dt, Jägersro
» LA ZONA (IRE)
Brun, sto
Singspiel (IRE) - Reine de Neige (GB) / Kris (GB)
Ägare: Stall Perlen
Uppfödare: Century Farms
Tränare: Wido Neuroth
Jockey: Fredrik Johansson

- La Zona trivdes inte lika bra på Jägersro som på Täby och löpte under sin förmåga, men vann ändå på sin klass, förklarar Wido.

Om 2010 - se kommentar under Dianalöpning.

Svenskt St Leger

2800 m gräs, Täby Galopp
» EL MARATI (DEN)
Brun, valack
Final Appearance (IRE) - Elms Schooldays (GB) / Emarati (USA)
Ägare: S Roséns Trädgård
Uppfödare: Stutteri Hjortebo
Tränare: Patrick Wahl
Jockey: Per-Anders Gråberg

- Att El Marati vann St Leger var otroligt roligt. Det trodde vi aldrig i början av säsongen då han nästan var uträknad p g a en svår muskelbristning i länden. Det var först jättekul att han blev frisk och kom tillbaka, sedan blev han bara bättre och bättre. Nu är han mycket stark och en riktigt bra stayer, vilket han inte minst visade efter St Leger då han slog både derbyettan- och tvåan i Hurricanelöpning över 2650 m på Jägersro.

- 2010 kommer vi att rikta in oss på stayerlöpningar, med honom 2400 m och uppåt. Eventuellt Tre Kilometer och kanske något större lopp, beroende på hur han artar sig, avslutar Patrick Wahl.

Skrivet av Helena Mansén
Källa:
Skandinavisk Galopp