Allmänt/Övrigt

Förslag på övningar - Del. I

2009-12-10 23:59 #0 av: Strumpan

För ett ungt fullblod som ska ombildas från galoppör till ridhäst sker en stor omställning. Nu ska den lära sig att lyssna på sin ryttare på ett helt annat sätt. Nu är det inte ”bara” full fart framåt utan nu är det en mer samlad form som ska intas. Men hur ska man gå till väga? Vad kan man göra för övningar som både är nyttiga, lärorika och roliga. Precis som människor behöver hästar variation. Att traggla en och samma övning dag ut och dag in roar inte någon.

Jag tänkte göra en liten serie som kommer att vara indelad, del I kommer att handla om grundövningar för hästar som precis har börjat ombildas. Del II kommer att innehålla förslag för dem som har kommit lite längre i sina övningar. Del III för dem som verkligen har börjat kommunicera och hitta varandra och dressyrarbetet blir en allt större del.

* Skritta och trava över bommar - Får hästen att tänka på vart och hur den sätter fötterna. Är ni osäkra på bredden mellan bommarna är det viktigt att ni tar hjälp av någon som vet. Så hästen inte gör sig illa genom att till exempel vricka sig.

*Rida serpentiner och volter runt koner - Att ställa hästen hjälper den att mjukgöra sig i kroppen. Den lär sig även att lyssna på dina hjälper. Detta är en väldigt viktig övning för äldre hästar som har en tendens att bli stela i kroppen.

* Bygga bana med hjälp av bommar - Lägg bommarna och bilda en stig mellan dem. I början kan det vara bra om det är ganska bred stig. När du och hästen börjar komma i kommunikation med varandra kan stigen minskas och bli smalare. Detta kan användas för att lära hästen att flytta sig undan skänkelns tryck. Övningen brukar vara populär hos westernryttare.

* Tömkörning - En övning som ofta brukar uppskattas av hästen. Här lär sig hästen att lyssna på din röst och gå efter tryck av bettet. Kan kombineras med ovanstående övningar. När man blir tillräckligt duktig kan bl. a skänkelvikningar utföras. OBS! Bör ej användas på hästar med en "osäker bakdel" d.v.s. bockar och sparkar. Säkerhetsväst rekommenderas.

* Klättring - Även detta brukar uppskattas av hästar. Bra träning för flåset och musklerna. Var dock försiktiga om hästen har stått länge på grund av till exempel skada eller sjukdom, han/hon bör vara något i kondition. Tänk även på att hästen måste vara uppvärmd ordentligt och var försiktig med mjölksyran i benen. Den kan bli farlig om det blir för mycket.

Tänk på att hästar är precis som människor, alla behöver olika lång tid på sig för att lära sig och förstå vissa saker. Stressa inte, ha roligt tillsammans!

I Del. 2 kommer jag att ta upp flera förslag för dem som har kommit lite längre i sin träning med hästen.

Mvh JennyAnmäl
2009-12-14 23:43 #1 av: Strumpan

Är det någon som har provat någon övning? Hur tyckte du i sådana fall att det gick, stötte ni på några svårigheter?

Mvh JennyAnmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.