Intervjuer

Inez Karlsson - Galoppstjärnan

2009-12-04 22:58 #0 av: KarolinaNowak

Vem är Inez Karlsson? Hon beskriver sig själv som en glad positiv, orädd, målinriktad och envis tjej. Hon är en professionell jockey som gör sitt namn allt mer känt på galoppbanorna. Sveriges stolthet. Vi har skickat henne ett antal frågor som hon tagit sig tid att besvara - läs intervjun här.

inez2.jpgKan du berätta lite om dig själv?

Jag är en helt vanlig svensk tjej på 26 år. Glad, positiv, orädd, målinriktad, envis och vet vad jag vill. Jag är en väldigt självständig person och har jag bestämt mig för att göra något så kommer jag lista ut ett sätt att göra det. Jag oroar mig inte så mycket för saker och ting utan jag tar det som det kommer och lever en dag i taget även om jag planerar för framtiden.

Hur kom du i kontakt med galoppsporten?

Jag växte upp i Bollebygd, utanför Borås. Har alltid älskat hästar. Mamma tog mig till Bollebygds Ridklubb när jag var 6 år gammal och sedan dess har det varit en av mina största passioner. Jobbade med travhästar från att jag var 13 hos Lars Åke Bengtsson och sedan hos Jon Walter Pedersen, proffstränare utanför Skene. Tog ett break från travet och hade en kort boxningskarriär innan jag bestämde mig att jag skulle resa till Kanada 2005. Jag skulle stanna i 6 månader, lära mig språket och åka hem men istället träffade jag människor som hade galopphästar på en gård utanför Toronto och de kände hästfolk på Woodbine, den största galoppbanan i Kanada. Istället för att åka hem till Sverige fixade jag arbetsvisum och flyttade ner till New York och Belmont Park.

Hur är det att arbeta bland manliga jockeys?

Mentaliteten man/kvinna, likvärdhet m.m. är lite annorlunda i USA än i Sverige. Det finns forfarande en mentalitet som lever kvar där man ser kvinnan som någon som tar hand om hemmet, barn osv. Jag tror inte jag har sett sa många kvinnor som är hemmafruar här någonsin i mitt liv. Galoppsporten i USA är mansdominerad. Jag har ridit proffesionellt sedan 2007 och jag var den enda kvinnliga jockeyn i Chicago under de åren. Vissa tävlingsbanor i USA har en högre acceptans för kvinnor medan andra banor har lägre acceptans när det kommer till att låta tjejer rida. Chicago är inte ett tjejvänligt ställe medan stater som Maryland tex. (Laurel, Pimlico etc) är kända för att ha mycket kvinnliga jockeys.

Att rida med män är väl som i alla andra situationer. Det finns män som är lätta att ha att göra med och det finns män som är svåra att ha att göra med, för olika orsaker. Vissa män ser ner på kvinnor. Det bästa man kan kan göra är att ignorera den typen av män och sedan slå dem i löp för det kommer göra de ännu mer upprörda. Vissa män har mindervärdeskomplex och de vill alltid visa upp sig, prata om vad de har gjort osv osv. Det finns män som har mentaliteten att: - jag ska allt visa dig lilla gumman och de får man se upp för, för de är själviska och bryr sig inte om någon annan ute i ett löp än sig själva. De skulle inte blinka om de orsakade en olycka utan de skulle tänka för sig själva att - hon får väl skylla sig själv.

Det värsta man kan göra som kvinnlig jockey i ett jockey rum är att starta bråk osv. När man är i minoritet är det bättre att vara tyst och smart och ge igen vid ett bättre tillfälle än att börja något man inte kan avsluta. Det ända det kommer att leda till är att du får trettio killar emot dig och du har ingen som backar upp dig. Om jag har någon som har behandlat mig på ett dåligt sätt eller gjort något i ett löp mot mig kan du skriva upp att jag kommer att komma ihåg det och vid nästa tillfälle jag får för "payback" är det bättre att den personen som har gjort mig förbannad inte gör det igen. Ibland måste man använda hårt mot hårt.

Vad anser du krävs för att bli en framgångsrik jockey?

Jag läste någonstans att jockeys är en av de mest vältränade atleter som finns.

Att väga 50kg och kunna kontrollera ett djur som väger 500kg säger sig självt. Du måste vara otroligt stark fysiskt sett.

Du måste vara otroligt stark mentalt. Att vakna 5 varje morgon och rida löp till 7 på kvällen fem dagar i veckan, att rida upp till 15 hästar p en dag, att rida i ösregn, snö, vind, åskstormar. Att vara fokuserad, att ha hunger för att vinna (vinnarinstinkt).

Att ge 100% vilket innebär många gånger att ge upp relationer till vänner och kärleksrelationer, att vara beredd att flytta och byta riktnummer 2 ggr om året, att vara borta från sin familj.

Jobba stenhårt och aldrig ta något för givet. Det är en otroligt lång väg till toppen men det är ännu svårare att stanna där.

För att kunna bli en bra jockey krävs intelligens på många olika plan. Hästintelligens är otroligt viktigt men även vanlig intelligens är viktig.

Vara envis och aldrig ge upp!!

Själklart är talang och gener viktiga pusselbitar för att kunna bli en riktigt bra jockey men om personen inte jobbar tillräckligt hårt för att nå toppen kommer resultatet inte bli sa bra som det kunde ha blivit.

Kan du berätta om ditt största & bästa minne inom galoppen?

Mitt bästa minne är nog när jag vann mitt första lopp. Death Valley i Arlington Park 2007. Hästen jag red ville inte vinna och när jag började träningsrida honom klickade det emellan oss. Av 7 löp som hästen har vunnit till denna dag har jag varit i vinnarcirkeln 6 av dem. Det var helt fantastiskt. När jag känner mig nere tittar jag alltid på det löpet och det får mig att inse hur långt jag har kommit och hur otroligt lyckligt lottad jag är som gör det jag gör.

Hur många olyckor har du varit med om på banan?

Jag har varit med om otaliga olyckor. Hästar som har brutit benen i 70 km/h, hästar som har fallit ur startboxarna, hästar som har sprungit över mig efter de slängt av mig. Jag har varit lyckligt lottad hittills. Det värsta fallet jag haft var i Arlington i maj i år. Hästen låg trea på upploppet och bröt båda frambenen. När jag slog i marken landade jag på axeln som slogs ur led. Jag blev översprungen av en annan häst som kom bakifrån men som tur var blev jag inte träffad av hovarna. Jag hade änglavakt. Vänner som har gått ner har inte haft samma tur.

Hur håller du din vikt?

Jag äter en strikt diet. En normal dag är det gröt till frukost med fettfri mjölk och pecannötter. Till lunch är det normalt fisk eller kyckling med en sallad eller någon form av grönsaker och/eller frukt. Mellan lunch och middag äter jag normalt något snacks som en frukt eller nötter. Middag blir antingen kyckling eller fisk med ris, fullkornspasta, potatis/grönsaker. Jag dricker endast vatten, green tea eller pedialyte, vilket är gatorade för barn vilket betyder inget socker bara electrolyte osv, beroende hur lätt jag måste vara reglerar jag intaget av vätska. Tar vitaminer och kosttillskott.

Vad är din största vinst och/eller förlust?

Jag vet inte vad min största vinst är, kanske ett Stake löp eller så. En bra jockey ar mellan 15-18% vinnare så man kommer alltså förlora 85 löp av hundra. Alla förluster där man förlorar med en nos eller så är hårda.

Vad är det bästa med galopp?

Det bästa med galopp är att det passar mig och att jag älskar sporten och sättet att leva. Det är en livsstil. Man möter otroligt många intressanta människor och människor med passion och som brinner för det dem gör. Att sitta på en häst halv 7 på morgonen och se solen gå upp över skyskraporna är en otrolig känsla som jag inte vill byta for något.

Har du några favorithästar i USA & Sverige?

Death Valley är en av mina favoriter. Alla hästar som kan vinna är mina favoriter. Jag blir aldrig fast vid en häst mycket av anledningen av vad de kallar "claimingraces" vilket betyder att hästen kan köpas till ny ägare ur ett löp. Många gånger försvinner hästar. Omsättningen av hästar på en bana är enorm.

Hur kommer det sig att du blev jockey?

Att jag blev jockey var inte planerat det var något som hände. Vad jag än gjorde i mitt liv även om det inte hade med hästar att göra tog mig alltid i den riktningen. Jag antar att det var ödet.

Har du någon förebild?

Julie Krone. Hon är världens främsta kvinnliga jockey. Jag fick möjligheten att träffa henne i Arlington i somras och jag har hennes autograf plus en signerad bok hemma. Det hon har gjort är så fantasktist.

Hur kan en vanlig dag se ut för dig?

En vanlig dag vaknar jag fem på morgonen. Morgonjobbar hästar till 10, kommer hem och vilar en stund för att sedan åka tillbaka till banan och rida löp till 7 på kvällen. Efter löpen försöker jag ha något av ett privatliv och umgås med min pojkvän och sedan runt 9 stapplar jag i säng.

Vad gör du på fritiden?

På den lilla fritid jag har försöker jag vara en vanlig person. Jag umgås med min pojkvän, mina vänner. Jag reser mycket och när jag är som nu nere i Florida försöker jag se lite av det. Ska till Disneyworld en av de här dagarna. Jag försöker ta det lugnt och slappa när jag kan. Det finns tyvärr inte mycket tid för det i mitt hektiska schema.

Vilka är dina starka sidor?

Mina starkaste sidor är nog att jag är mentalt och fysiskt stark. Jag har skinn på näsan och låter ingen köra över mig och jag säger vad jag tycker. Samtidigt är jag en väldigt vanlig, hjälpsam och ödmjuk person.

Vilka är dina svaga sidor?

Ibland pratar jag utan att tänka vilket kan leda till att någon blir förbannad. Jag kan ha ett fruktansvärt temperament. Speciellt när jag är stressad eller har mycket som jag måste göra. Jag hatar att förlora vilket kan vara pain in the ass när jag är tvungen att komma hem efter löpen och springa en timme.

Vad gör du om 10 år?

Om 10 år har jag familj och barn och är lycklig som fan.

Något annat du vill tillägga?

Sacred cows make the best hamburger! Cheers!

Löpsedelbild: Horsephotos

Varma Hälsningar
Karolina - Caballos De Karo

Anmäl
2009-12-04 23:46 #1 av: Strumpan

Superbra artikel Skrattande!! Vad snabbt hon svarade. Bra och utförliga svar.

Nu alla blivande jockeys på engelskfullblod ifokus, nu vet ni vad som krävs för att bli bäst Flört

Mvh JennyAnmäl
2009-12-05 00:44 #2 av: Ginnie

Toppenbra Karolina! Det är svårt för oss i Sverige att förstå hur stor Inez egentligen är. Hade förmånen att få henne uppsatt på min häst när hon gästade Täby i februari. Mycket trevlig tjej!

Anmäl
2009-12-05 18:09 #3 av: aracing

Jättebra artikel! Skrattande  Hon är så himla cool, ser upp till henne jättemycket!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.