Intervjuer

Ginnie Palm - Galoppfantast & Fotograf

2009-12-22 16:27 #0 av: KarolinaNowak

Ginnie Palm är en glad 19-årig tjej som varit aktiv inom galoppsporten i flera år, snart upptäckte hon också charmen med att fånga dessa vackra hästar på bild. Det är ingen slump att det blev just galopp. Ginnie är också en stolt ägare till en irländare sedan 2005.

ginniepalm.jpgKan du berätta lite om dig själv?

Är en glad 19-årig tjej bosatt i Malmötrakten. Tog studenten i våras och har nu sabbatsår från pluggandet. Aktiv inom galoppsporten sedan 2003 och hästar i allmänhet sedan barnsben.

Hur började ditt intresse för fotografering?

Om jag ska vara ärlig så minns jag inte det helt riktigt. Jag har alltid varit kreativ och tyckt om att skapa, vare sig det gäller teckning, målning eller fotografering. Det är dock inte förrän på senare år som det riktiga fotointresset vaknat till liv och det har jag nog galoppsporten att tacka för. Fullblod är några av jordens mest karismatiska och fotogeniska varelser och är som skapta för att avbildas.

Varför valde du att fotografera just galopp?

Det är ingen slump att det blev just galopp. Har som sagt varit aktiv inom sporten i flera år och jag upptäckte snart charmen med att fånga dessa vackra hästar på bild. I samband med det fick jag min första systemkamera och idag är jag totalfast. Rörliga motiv är en stor utmaning att fotografera och det är en häftig känsla att lyckas frysa ett action-ögonblick, "right then and there". Får tillägga att jag aldrig skulle kunna se mig själv sitta inne i en studio och ta arrangerade bilder.

Vad har du för kamerautrustning?

Jag använder en systemkamera från Canon av "medelklass". Den är snabb och klarar dåliga ljusförhållanden och passar perfekt för mig som är en något mer avancerad amatör. Till det har jag ett objektiv med stort zoom-omfång. Det är skönt att slippa byta objektiv mellan målgång och vinnarcirkel när jag är på löpen, men nackdelen är ju att bildkvalitén dras ner något. Jag är dock väldigt nöjd med det jag har.

Har du några tips till den fotointresserade?

• Ingen är expert från början och övning ger färdighet - fotografera så mycket du kan! Endast då kan du utvecklas.
• Det är ingen nackdel att vara påläst när det gäller sportfotografering. Ju bättre förståelse och större intresse du har för det du fotograferar, desto bättre blir resultatet och din möjlighet att sedan kunna berätta en intressant historia kring bilden ökar avsevärt.
• Lär dig dina kamerainställningar och låt det inte bli slumpen som avgör.
• Det låter trist, men bra utrustning gör en stor del av jobbet.

Har du någon förebild?

Förebilder har jag flera. Jag har läst några av fotografen/designern/författaren Scott Kelbys böcker. Hans kompetens går inte ifrågasätta och han delar med sig av värdefull information och tips avsedd för både nybörjare och proffs. Klart läsvärt! Om jag ska nämna någon här i Sverige så tycker jag att Sofia Nordin, fotograf på Täby galopp, är otroligt duktig.

Har du några egna hästar?

Ja, jag är stolt ägare till en fin irländare sedan 2005. Han heter BA Clubman och är en 9-årig valack. Han gick på banan fram till i våras men är numera pensionär/ridhäst.

Vad gör du på fritiden?

Förutom ridning och fotografering så pysslar jag lite med webdesign, något som jag tycker är både intressant och roligt. Ägnar mig även en del åt musik.

Vad har du för mål?

Tyvärr är förutfattade meningar om fullblod och galopp, baserade på okunskap, inte helt ovanliga. En dröm är att på allvar kunna nå ut till vanligt folk och få dem mer insatta i och intresserade av galopp. Har man inte varit på galopp så är det svårt att förstå vilken fantastisk sport det är.

Vilka är dina starka sidor?

Jag är seriös, noggrann och något av en perfektionist, strävar ständigt mot att bli bättre. När det gäller fotograferingen så tror jag att min bakgrund inom hästsporten har varit en stor fördel då kunskapen om den är något som jag fått automatiskt genom åren.

Vilka är dina svaga sidor?

Jag är fortfarande rätt grön som fotograf. Tenderar att många gånger överarbeta saker och ting och kan ibland bli alltför petig.

Vad gör du om 10 år?

Om 10 år bor jag i ett land där minusgrader inte existerar. Är kanske veterinär eller marinbiolog? Håller förhoppningsvis fortfarande på med hästar och galopp (som ägare?) och fotografering på amatörnivå.

Något annat du vill tillägga?

En gång fullblod - alltid fullblod!

Några bilder ur Ginnie Palm's galleri:

jagersro.jpg
Jägersro

klampenborg.jpg
Klampenborg

fredrik.jpg
Porträtt Fredrik Johansson

Hemsidan:

logga(1).png

Varma Hälsningar
Karolina - Caballos De Karo

Anmäl
2009-12-22 19:31 #1 av: KarolinaNowak

Tack Ginnie för att du ställde upp på en intervju! Glad
Du är en otroligt duktig fotograf, en av mina favoriter. Flört

Varma Hälsningar
Karolina - Caballos De Karo

Anmäl
2009-12-22 20:15 #2 av: ellinorrasmusson

Ginnie är superduktig ja! Heja dig Ginnie! :D

// Ellinor Rasmusson
medarbetare på
engelskt fullblod ifokus

Anmäl
2009-12-23 18:44 #3 av: Ginnie

Tack själv Karolina! Glad Tack båda två Flört

Anmäl
2009-12-26 23:53 #4 av: Strumpan

Vad roligt att få läsa intervjuer om våra medlemmar. Glad

Ginnie är en fantastisk fotograf!

Mvh JennyAnmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.