Annons:
Etikettvård-skötsel
Läst 11674 ggr
Strumpan
1/26/10, 12:55 AM

Sjukdomar - Fång

Varje år, vanligast under betessäsongen maj-september drabbas många hästar av sjukdomen fång. Fång är en mag –och tarmstörning där gift frigörs som gör att lamellagret i hästens hovar försvagas. Lamellagret är det lager som håller ihop hovkapseln med hovbenet. Det är också det lager som hela hästens tyngd vilar på. När detta händer får hästar en hovbensrotation eller en hovbenssänkning.

Faktorer som kan utlösa fång

• Kraftigt bete som innehåller mycket kolhydrater (socker). Även frost i gräs kan framkalla fång.
• Snabba foderbyten
• Skador med smärta eller trauman gör så hästen belastar de andra friska benen och det blir belastningsfång.
• Om ett sto inte får ut efterbörden efter en fölning kan hon bli förgiftad och då talar man om förgiftningfång eller förlossningsfång.
• Crushing Diseade - en hormonell ämnesomsättningssjukdom. Hästen börjar producera en hög mängd kortison (kortisol). Vanliga symtom är lång päls som inte lossnar, aptit och törst ökar, viktförlust, muskelförtvining. Vissa hästar får fettnacke och fettdepåer runt ögon och vid svansen. Hästar som har denna sjukdom riskerar att drabbas av fång.
• Kolik eller diarré kan ge fång på grund av den störda tarmfloran.

Hovbensrotation
För att se om det är en hovbensrotation hästen har fått kan man endast se med röntgen. Då mäter man avståndet mellan hovben och hovvägg. Om det är längre avstånd nertill än upptill får man diagnosen hovbensrotation. Vid en hovbensrotation har hovbenet släppt vid lamellagrets fäste i hovväggen. Vid behandlingen verkar man av tån på hoven och sänker ner trakterna, dvs. baksidan av hoven till den höjd där hästen verkar vara mest bekväm i.

Hovbenssänkning
Vid en hovbenssänkning har alla fästen släppt och hovbenet sjunker nedåt och bakåt i hovkapseln. Hovbenssänkningen kan förändras i alla hovar, men vanligtvis är det i framfötterna som får den största förändringen.
Att vara häst och få lägesförändringar är väldigt plågsamt. Det påminner om våra blånader vi kan på våra naglar när vi klämmer oss. Skillnaden är att hästen måste stå på sina tills en ny hovvägg har vuxit fram.

Vanligaste symtomen
• Problem med rörelser - stel, rör sig ogärna,
• Starkare digitalpuls (den hittar du om du lägger tumme och pekfinger på varsin sida av kotan. Den ska vara nästintill obefintlig om hästen är frisk)
• Förhöjd temp i hov och kronrand
• Svullen kronrand
• Hästen svettas
• Svårigheter att vända sig i liten volt
• Dubbelslående steg (sätter ner trakten först)
• Det tydligaste tecknet är den klassiska fångställningen där de lägger största vikten bak

Vad kan jag göra?

Om man misstänker att en häst har fått fång ska man hjälpa den så fort som möjligt!

Man bör:
• Ställa hästen i boxvila, gärna på en tjock spånbädd
• Kontakta veterinären så fort som möjligt, han/hon kan hjälpa dig att ställa diagnos och sätta in smärtlindrande.
• Vet man vad det är ska orsaken behandlas.
• Ge bara grovfoder. Kan det placeras högt i hönät är det att föredra. Undvik eller var försiktig vid foderbyten
• En häst med fång bör man inte transportera inom de närmsta dagarna
• Om hästen är nyskodd eller har sulor bör man ta av skorna - om det går.
• Bekvämlighet är nu viktig, försök att kyla av ben och hovar. Försök att ställa dem på skumplastdynor om det går.

Om symtomen fortfarande finns kvar efter strikt boxvila, efter 10 dagar är sannolikheten stor att det har blivit en lägesförändring av hovbenet. Man vet inte än idag vad man kan göra för att förhindra utvecklingen. Om inte problemet minskar så får hästen en lägesförändring.

Akuta skedet försvinner inte, vad kan jag göra?
Om hästen fortfarande visar symtom på fång efter 10 dagar måste hövarna röntgas. Via röntgenbilder kan en hovslagare behandla hovarna så det blir ett bra samband mellan hovben och hovkapsel.

Vad gör veterinären?

• Går igenom sjukdomshistorien
• Status kontrolleras så som puls, kronränder
• Obelgrad (rörligheten) kontrolleras. Går igenom lamellhorn och sulhorn med visiteringstång.
• Röntgar och analyserar hovbenen.
• Efter sammanställning av information skickas hästen hem på strikt boxvila
• Efter fem veckor kommer hästen på återbesök, status går igenom och eventuella åtgärder vitas.
• Efter fem ytterligare veckor får om möjligt hovslagaren komma och verka hästen
• Fem veckor senare åker hästen på ett sista återbesök och slutkontroll. Rehabilitering och igångsättning diskuteras. Hovslagaren får ta del av informationen för hur hovarna ska skötas i fortsättningen

De första fem veckorna ska hästen stå inomhus i sin boxvila, de andra tio kan den stå i utebox så länge det inte är blött och lerigt underlag.
Det har visat sig att om hästen är barfota under de fem första veckorna har risken för komplikationer och smärtor avtagit snabbare. Trots att hästen står på bärranden så får den ett bra stöd om den har ett mjukt underlag. Spånbädd torkar ut sulan på hästen, det ger ett ytterligare stöd som blir mer naturligt.

Vad kan jag göra för att undvika fång?

• Försök att basera foderstaten på mestadels grovfoder.
• Se till att hästen har ett normalt hull, dvs. inte övervikt eller undervikt
• Försök att hitta hö som är skördat sent på året. Det innehåller mer fibrer och mindre proteiner än tidigt skördat. Gör en analys
• Undvik hösilage och ensilage. Ge istället hö
• Arbetande, digivande och dräktiga hästar som behöver kraftfoder bör äta mycket fibrer. Rådfråga fodertillverkare.
• Vissa fånghästar klarar inte av gräs över huvudtaget, andra efter en lång vänjning
• Undvik nattbete då sockerhalterna blir högre i gräset
• Undvik proteinrikt bete, föredra istället långt och äldre gräs.
• Ha fodret inlåst ifall hästen rymmer ur boxen/spiltan
• Motion, motion och åter motion!

En häst som har haft fång en kommer sannolikt få det igen. Det krävs mycket skötsel och omvårdnad. Om du har en häst som tål en lite gräs kan du sätta en munkorg på, den fäster du lätt på grimman

Källor: Häst Specialisten, Allt Om Hästar

Mvh Jenny

Annons:
Elshira
1/26/10, 1:19 PM
#1

Ett tips till er med svårfödda hästar/ponnyer som haft fång är solrosfrön. De är rika på nyttiga fetter och perfekt som godis till de som annars inte får något, de innehåller itne heller. Vi gave hela (med skal) fri tillgång till 2 araber vi hade som haft fång utan reaktion och med resulterad viktuppgång. Samt att våra ponnyer som haft fång får dessa skalade (finns på granngården i hinkar).

Vi nämnde detta när vi hade en av fångponnyerna inne på Ulltuna (dock inte i fångsyfte) och de var väldigt intresserade av att vi gav dom det.

Något annat som vi fick i tipps tillbaka från Ulltuna om behandling av fång är kylning (precis som nämndes av TS) av benen med vatten. Det bästa är att ställa ner hoven i en hink med vatten som går upp till kotan ungefär, annars så kan man spola dem med vattenslangen. Hinken är dock att föredra efter som man på det viset även kyler underifrån. Detta ska göras i ca 10-20 min/dag tills dess att symptomen avtagit helt (vad det gäller hovarna).

Vi har haft relativt många fånghästar genom tiderna och de hästar som har kylts på detta viset har jag kunnat se en klart snabbare återhämtning på!

Hakuna matata!

Strumpan
1/26/10, 8:03 PM
#2

Solrosfrön till svårfödda? Vet du hur mycket man bör ge?

Mvh Jenny

Elshira
1/26/10, 10:03 PM
#3

Tja 2 araber stod på i princip fri tillgång (dock med skal) och fick nog en 2 liter om dagen, men tar man bort skalen blir det ju inte så mycket. Till våran Welsh Mointain hingst ger vi i dagsläget ca 3 dl skalade/dag.

Efter som de är i princip bara olja och protein (samt lite andra nyttigheter!) så tycker i.af jag att det är ett bra alternativ till att ge matolja på höet (som inte brukar vara uppskattat) eller andra likanade saker.

Solrosfrän : Näringsvärde/100 gram:

Energi 582,4 kcal
Protein 23 g
Fett 49,5 g
Mättade fettsyror 5,21 g
Kolhydrater 12,6 g
Fibrer 6 g
C-vitamin 2,5 mg
Folat 60 mcg
Järn 6,8 mg
Zink 5,1 mg
Kalcium 116 mg

Hakuna matata!

Strumpan
1/26/10, 10:09 PM
#4

1 liter/dag/häst? Vad blir det för kostnad varje månad?

Mvh Jenny

Elshira
1/26/10, 10:22 PM
#5

Det beror väll på om de är skalade eller inte. Men oskalade så köpte vi 25 kg säckar (vanlig fågelmat) och jag kommer inte ihåg vad den sådan går på men mellan 200-250 kr.

Men i dag finns det ju skalade så då föredrar jag det i.af och de går att köpa på granngården i hinkar som rymmer kanske 6-7 liter? Och då kostar de strax under 300.

Hakuna matata!

Strumpan
1/26/10, 10:32 PM
#6

Men då är det mer ekonomiskt att köpa oskalade. Behåller inte dessutom de oskalade mer av alla näringämnen?

Mvh Jenny

Annons:
Elshira
1/26/10, 10:47 PM
#7

#6 Ja det är det nog, anledningen att jag väljer de skalade är att min herre har väldigt dåliga tänder som grädden på moset.

Huruvida näringsämnena är bättre i de oskalade vet jag faktiskt inte (men efter som det väll främst är fettet och proteinen man vill åt så tor jag inte det är så stor skilnad), men skalen smälter de tyvärr inte så bra utan de kommer ut lika som de kom in ;) Men näringsvärdena jag nämnde ovan är från skalade.

Något "positivt" med de oskalade är att man nästa år kommer att få sig en glad överaskning på dynghögen eller som i vårat fall trädgårdslandet. Vi hade solroser lite var stans, stora och vackra! men det berodde nog på att arabhingsten var så glupsk (han älskade det) att det nog kom ner ett par frön som inte krossats. :D

Hakuna matata!

Strumpan
1/26/10, 10:55 PM
#8

Nu spinner jag vidare lite ;). Tror du att man skulle kunna skålla dem som man gör med okrossat korn? Då spricker skalet och kroppen får tag på alla näringsämnen. Jag gav min häst skållat korn och fick äta medan det fortfarande var varmt. Jag tyckte att hon verkade uppskatta det mer än "kall" mat

Ni dekorerar dynghögen blommor ;)

Mvh Jenny

Elshira
1/26/10, 11:07 PM
#9

#8 Du kan ju alltid pröva, skållr man dem så kan man ju också vara säker på att alla bakterier dör =)

Hakuna matata!

Strumpan
1/26/10, 11:21 PM
#10

#9, Jag har har ingen häst själv tyvärr men jag mina vänner har varsin (jag frågar å deras vägar) =)

Mvh Jenny

Upp till toppen
Annons: