Vård & Skötsel

Sjukdomar - Hästinfluensa

2010-02-04 00:35 #0 av: Strumpan

Hästinfluensa är en mycket smittsam sjukdom som man kan hitta över hela världen, utom Nya Zeeland och på i Island. Varje år är det mellan 10-40 utbrott av hästinfluensa runt om i Sverige, ibland endast några hästar i stallet som får diagnosen och ibland allihop.

Symtom

Hästar som inte är vaccinerade visar de största symtomen, en hög feber och en djup och torr hosta. Smittspridningen sker på så sätt att när hästarna hostar frigörs viruset runt deras omgivning och bland de andra hästarna.

Tydliga tecken:

• Hastigt insjuknande.
• Upp till 41°C feber.
• Djup och torr hosta är vanligt.
• Till en början kraftigt näsflöde som senare kan gå över till tjockt, gulaktigt flöde.
• Ömma och stela muskler.
• Nedsatt aptit.
• I vissa fall ödem på ben och skap.

Smittovägar

Smittorisken sker via direkt kontakt, indirekt (utrustning, inredning och människor) och via luften dvs en häst som hostar.

Provtagning
Misstänker man att sin häst är smittad av influensa måste man kontakta en veterinär, som i sin tur tar ett nässvabbprov eller ett svalgprov. Detta bör göras inom 24-72 timmar efter att man har sett de första symtomen. För att ta provet använder man en steril torr svabb från näsborren eller svalget för att få med celler. Svabben läggs i ett rör som skickas till laboratoriet för analys.

Behandling

En smittad häst som är vaccinerad brukar inte behöva någon direkt behandling, endast vila. Det tar ca tio dagar för hästen att tillfriskna, men hostan kan kvarstå lite längre. Man bör hålla koll på kroppstempen och på lungljuden. Visar det sig att hästen har ett annorlunda andningsljud kan det tyda på en bakteriell infektion och antibiotika måste sättas in.
Att hästen får tid för att återhämta sig är viktigt. För att minska risken för komplikationer bör hästen få mellan några veckor upp till en månads vila efter att symtomen minskat. Att hästen får vila gör att virusutsöndringen dämpas och där med även smittspridningen till andra hästar.

Isolering

För att begränsa smittspridning är det viktigt att snabbt isolera sjuka hästar från de friska. Svenska Travsportens Centralorganisation (STC) rekommenderar att hästarna bör vara isolerade i minst tio dygn efter att man har sett den sista febertoppen.
Rengörning och desinfektion av stallet.
När alla hästar har blivit friska är det viktigt att man rengör stallet för att ta död på viruset.

Rengörning

• Ta bort strö och gödsel. Den kan brännas eller grävas ned.
• All rörlig utrustning tas bort och rengörs.
• Blötlägg med vatten och tvättmedel.
• Tvätta stallet med högtryckstvätt.
• Desinfektera ytorna när de har torkat. Var noggrann i hörn, sprickor och fogar.
• Börja behandlingen i taket och arbeta dig nedåt.
• Låt ytorna torka innan utrustning tas i stallet igen.

Vaccinera din häst

För att hästen ska ha ett så bra skydd som möjligt är det viktigt att alla hästar i stallet är vaccinerade.

Grundvaccinering

Föl vaccineras för första gången vid sex månaders ålder. Andra gången sker 1-2 månader efter och tredje sprutan ges 3-6 månader senare.

Revaccinering

Unghästar under fyra års ålder bör vaccineras varje halvår. Efter fyra år rekommenderas det att hästen bör vaccineras en gång per år, samma gäller avelston.
Inom de flesta hästraser är det krav på vaccination mot influensa för att få delta i tävlingar. Du kan kontrollera med din hästs förbund. Hästar som tävlar på internationell nivå brukar vaccineras varje halvår.
Avelston bör inte vaccineras förrän i den senaste delen av dräktigheten, dock ej heller ca två veckor innan fölning. Anledningen är för att man ska vara säker på att det inte innehåller för mycket antikroppar mot hästinfluensa i råmjölken.

Undvik komplikationer med vaccinering genom att:

• Se till att hästen är frisk, kroppstempen ska vara normal.
• Vaccinera inte samma dag som du gått igenom ett hårt träningspass eller tävlat.
• Undvik ansträngning inom en vecka som vaccinering skett, ta även lugnt de nästkommande träningspassen, dvs. inte maximal träning.

Förhindra smittspridning genom att:
• Hålla unghästar och tävlingshästar åtskilda, eftersom tävlingshästen kan ta med sig smitta hem från resorna och unghästen inte har fått tillräcklig motståndskraft än.
• Blanda inte avelston med ung - och tävlingshästar. Smittan kan ge infektioner och göra så att stoet kastar sitt föl.
• Separera stallpersonalen. Vissa sköter karantänsstall och tävlingsstall och vissa unghäst - och avelsstallet. Försök att se till att de inte springer in på varandras områden.
• Tänk på hygienen. Handtvätt med tvål och vatten. Finns handsprit är det ett stort plus.
• Om du besöker ett stall så se till att ha rena kläder och skor.
• Tvätta kläderna i 60°C. Skor mm bör sprayas med desinfektionsmedel.

Lagen säger:

att hästinfluensa är en anmälningspliktig sjukdom enligt Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS). Misstänker du att det finns influensa i ditt stall måste du kontakta en veterinär som i sin tur gör en anmälan till Jordbruksverket eller länsstyrelsen i ditt län.
Tränare och hästägare till trav - eller galopphästar och ansvariga vid stuterier måste anmäla om det finns misstanke om smittsam sjukdom till den lokala smittskyddsgruppen (epizootigruppen). Dessa finns vid alla trav - och galoppbanor.

Källa: SVA

Mvh JennyAnmäl
2010-02-04 17:59 #1 av: dijete

Bra och informativ artikel! Ska själv försöka knåda ihop några artiklar snart dock är tidsbristen stor då jag prioriterar inlämmningarna till skolan.

Anmäl
2010-02-04 21:49 #2 av: Strumpan

Tack Isabelle =). Det kommer fler ;)

Mvh JennyAnmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.