Annons:
Etikettvård-skötsel
Läst 9936 ggr
Strumpan
2/12/10, 12:31 AM

Sjukdomar - COPD

Kronisk obstruktiv lungsjukdom (COPD) är det som tidigare kallades för kvickdrag. Sjukdomen kommer på grund av allergi mot mögel och damm. Om en häst blir utsatt av ett ämne som den inte tål, visas det genom att hästen tappar ork, får hosta, den får rinnig näsa och problem med andningen.

Symtom

• Orkeslöshet
• Hosta
• Rinnig nos
• Ökad andningsfrekvens
• Tung andning
• Viktförlust

Vad ger upphov till COPD?

Sjukdomen COPD orsakas av allergi mot damm och mögel i dåligt foder, dålig stallmiljö mm. Dammet eller möglet orsakar inflammation i hästens luftvägar, alveolerna (de små luftrören i lungorna) drar ihop sig och slem bildas. Det gör att syreupptaget minskas och hästen får svårare att andas. Det leder att hästens prestation försämras. För att försöka balansera det dåliga syreupptaget, höjs hästens andningsfrekvens. Allt slem som produceras försämrar andningen och hästen måste hosta. Oftast kommer symtomen smygandes, men det finns även de fall de där förloppen går snabbare. Det är inte ovanligt att sjukdomen för första gången framträder tillsammans med en förkylning som ett virus orsakat. Det kan se ut som en envis förkylning som inte vill gå över. Man tror att allergi är något som är ärftligt.

Konsekvenser med COPD

Det första man ser av sjukdomen är en sämre prestationskraft hos hästen, som senare leder till hosta, problem med andning, rinnig näsa. Om man inte tar bort orsakerna till allergin finns risken att hästen får permanenta skador i lungvävnaden. Lungornas försämrade funktion ger en förhöjd andningskapacitet. Pipande ljud är vanligt.

Hästar som har gått länge med COPD måste pressa muskulaturen i buken varje gång den andas ut. Hos obehandlade hästar växer muskulaturen med tiden av att den måste anstränga sig så mycket, efter en tid kommer en kvickdragsfåra bildas på buken. Kroniskt sjuka hästar magrar och blir extremt känsliga för infektioner i luftvägarna som virus och bakterier orsakat.
Hästar som är drabbade mår oftast bättre, kan vara rent av symtomfria under sommarhalvåret, men det finns även de fall de som mår sämre då. Varför vet man inte

Hur påverkas användbarheten?

När hästens lungor har skadats kommer deras förmåga att ta upp syre för alltid att vara försämrat. Det gör att deras prestationsförmåga kommer att vara nedsatt. Om din häst har fått sjukdomen är det viktigt att se över hur du har din häst, kraven på stallmiljön och fodret blir större. Det gör att stallbyte kan bli känsligt och se till att hästen äter foder av högsta kvalité och undvik att träna på dammigt underlag.

Ärftligt?

Man tror att allergier är ärftliga. Därför bör man noggrant fundera på om man vill avla på sitt sto om hon har COPD, eftersom det finns risker att fölet även drabbas. Dessutom bör man ha i åtanke att en dräktighet kan vara mer ansträngande för ett sto som har allergier, de sista månaderna speciellt.

Vad kan/bör jag göra?

Kontakta alltid en veterinär - för att komma underfund med problemet måste en veterinär kontaktas för att diskutera symtomen, diagnos och behandling. Det är viktigt att du följer veterinärens råd.

Se över miljön - se till att stallmiljön är tillfredställande. Kan den stå i en utebox eller gå i lösdrift, så är det, det bästa, ju mer utevistelse desto bättre. I stallet ska ventilationen vara bra, men det får inte vara varken dragig eller fuktig luft. För att undvika fuktig luft bör man inte ha för många hästar på en liten yta.

Statens jordbruksverk har djurskyddbestämmelser som säger vad stallets minimimått ska vara, de gäller boxarnas storlekar, vad takhöjden ska vara mm. Tror du att det verkar vara några problem med ventilationen, exempelvis att det känns fuktigt när du kommer till stallet på morgonen eller om det finns kondensbildning i stallet, bör en ventilexpert komma och kontrollera. Att täppa igen ventilen vintertid för att det ska bli varmare i stallet är ett vanligt fel man gör. Det är inte ofta som kylan är ett problem för hästarna, tvärtom, de mår oftast bättre när temperaturen är lägre i stallet. Ställ en häst med CPOD i den del av stallet där ventilationen är bäst, undvik att ställa den längst in.

Se över vad det är du ger för foder - det är oerhört viktigt att du fodrar din häst med foder av hög kvalité och dammfritt. Vill du vara på säkra sidan så kan du skicka in ett prov för analys, till ett laboratorium, ett exempel är Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, 018/ 67 40 00. Undvik att ge dammigt hö. För att vara säker kan du blötlägga det i 10-15 minuter innan det är dags att fodra. Se bara till att det inte ligger för länge då viktiga näringsämnen kan lakas ur. Tänk på att även blötlägga kraftfodret också. Förslagsvis kan du ge ensilage eller hösilage.

Motion/träning - undvik helst att rida på ett underlag som dammar, ridbana eller ridhus. Man kan minska dammet på ridbanan genom att vattna det när den är torr.

Strömaterial - Använd inte ett strömaterial som dammar eller är mögligt som till exempel rivet papper eller torv.

Stallskötsel - Att sopa stallgången bör undvikas när hästarna står inne, om man måste bör man blöta golvet för att inte sprida runt damm.

Stallbyte - om du anser att du har tagit alla åtgärder som krävs och hästen ända inte visar tecken på att bli bättre bör man överväga att byta stall. Trots att stallet ser friskt ut, kan det dock finnas något som retar hästens luftrör.

Agera snabbt - för att undvika risker med att hästen får kronisk lungförändring måste man agera snabbt genom att kontakta veterinär. Ju fortare du hittar källan till allergin desto mer positiv se prognosen ut.

Jag kan se att min häst är sjuk när den:

• Minskar i prestationsförmågan.
• Börjar hosta.
• Får rinnig näsa.
• Ökar i andningsfrekvensen. (En häst tar normalt 8-16 andetag/minut i vila.)
• Anstränger sig för att andas, speciellt i utandningen.
• Minskar i vikt.

Veterinärens arbete

För att rätt diagnos ska kunna ställas måste hästen undersökas. Misstänker man allergi går man igenom hästens sjukdomshistoria. Det är viktigt att du som ägare kan beskriva hur symtomen har visat sig.

Veterinären utreder om det är COPD eller någon annan form av infektion med virus och bakterier. Näsflödet kontrolleras, om det finns någon temperaturförhöjning, lymfkörtlarna mellan ganascherna palperas - letar efter svullnader eller ser om de är ömma. Genom att trycka över struphuvudet försöker veterinären framkalla hosta. Hjärta och lungor måste lyssnas på, kontroll på andningsfrekvensen och på hur hästen andas. Finns behov så tas blodprov för analys. Genom att använda ett fiberendoskop kan veterinären undersöka insidan av luftvägarna. Då COPD ger orsak till inflammation i luftrören, bildar slem och gör att alveolerna drar ihop sig, ger man medicin som behandlar inflammation, är slemlösande och utvidgar luftrören.

Vad ska jag göra nu när det akuta stadiet är över?

Om hästen fortfarande får medicin så se till att vara noggrann. Kontakta veterinären om du inte märker någon förbättring, så får den undersökas igen och en annan behandling sätts in. Om det skulle vara så att du se återfall måste veterinären kontaktas. För att hästen ska få så få kraftiga symtom som möjligt är det viktigt att sätta in behandling snabbt. Medicinen minskar symtomen och för att det ska bli permanent krävs en bra miljö, god ventilation i stallet, så mycket utevistelse som möjligt, fodra med bra kvalitetsfoder, blöt foder som dammar, kan du byta ut höet mot hösilage eller ensilage så är det bra, damm - och mögelfritt strö, inte torv eller rivet papper. Ser du att hästen visar symtom ska den inte ansträngas.

Källa: Agria

Mvh Jenny

Annons:
Linnea
2/22/10, 10:12 AM
#1

En tydligt symtom på COPD är att hästen hostar gult slem. Finns numera medicin man kan ge i förebyggande syfte för att kunna rida på dammiga ställen mm. Har själv en sån här häst.

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

Upp till toppen
Annons: