Annons:
Etikettvård-skötsel
Läst 12949 ggr
Strumpan
1/25/10, 12:46 AM

Sjukdomar - Kolik

Ordet kolik kommer från det grekiska ordet koliké som betyder smärta. Kolik är ett samlingsbegrepp för olika smärtor i mag – och tarmsystemet. Det finns även andra smärtor som problem med njurarna eller i könsorganen som kan ge liknande symtom som kolik. Hästar är de som drabbas mest av denna smärta av alla våra husdjur.

Symtom

Koliksymtomen kan visa sig på olika sätt.
• Visar brist på aptit
• De kan stå och flemma
• Står och skrapar med framhovarna
• Lägger sig och rullar kraftigt
• De flåsar och svettas mycket.
• Ofta tittar de på flankerna
• De kan ligga mycket mer än vad de brukar
• Problem med att tömma tarmarna eller har en svår diarré.
• De kan ställa sig så det ser ut som om de behöver kissa.

När hästar får ont ökar andnings - och hjärtfrekvensen, ju ondare hästen har ju högre blir pulsen.

Varför får de kolik?

Anledningen till varför hästen får koliksymtom är för att deras tarmflora är störd och tarmmotoriken dämpas och tarmarna blir stillastående. Detta leder till att ingen av näringen eller vatten tas upp av kroppen, inget maginnehåll passerar då i tarmarna och det blir istället ett tryck som leder till kramper och kolik uppstår.
Varför kolik uppstår kan orsakas av många olika anledningar, ofta vet man inte vad det var som framkallade anfallet, då det kan vara allt från gaser till tarmvridningar. Därför bör man alltid kontakta en veterinär för konsultation. Är det gaskolik kan det gå över av sig själv genom att ta en promenad. Men skulle det vara någon annan form kolik och man inte kontaktar en veterinär utsätter man hästen för onödigt lidande.

Innan man ringer till veterinären bör man:

• Ta tempen på hästen. Om hästen skulle ha en kraftig feber kan symtomen samtidigt vara tecken på bukhinneinflammation.
• Kontrollera pulsfrekvensen. Normalt har hästar en puls på 28-40 slag/minut. Lättast hittar du puls på ganaschens insida.
• Kontrollera färgen på slemhinnorna. Normalt har hästar en ljusrosa färg. Är kolikan allvarlig kan slemhinnorna vara mörkfärgade. Kontrollera genom att trycka på tandköttet, hur lång tid det tar för kapillärerna att återfyllas, ju längre tid det tar ju sämre är blodcirkulationen. Det ska normalt sätt ta < 2,5 sekunder.
• Lyssna på tarmljudet på båda sidorna runt flankerna. Normalt ljud är "kurrande". Är magen tyst är motoriken dålig.
• Har hästen tömt tarmen? Hur ser avföringen ut? Mängd (normal/mindre(mer), färg, konsistens? Luktar den annorlunda?

Har du en utförlig sjukdomshistoria tillhands om tex hästen har haft kolik förut, tidpunkt för när symtomen började och hur kraftig smärtan ser ut att vara. Det är även bra för veterinären att veta när hästen blev avmaskad senast och vilket preparat som användes.

Olika sorters kolik

Gaskolik: kan komma vid foderbyte eller dåliga foderrutiner. Gas kolik kan ge väldigt kraftiga smärtor. Hästar som krubbiter och sväljer luft kan få gaskolik
Grovtarmsförstoppning: kan uppstå när det är dålig aktivitet i tarmarna. Kan orsakas av foderbyte, dåligt vattenintag eller parasiter. Det kan uppstå när man börjar ta in hästen för vinterna och hästen direkt ska byta foder.
Förstoppning i tunntarmen: Kan uppstå om hästen drabbas av kraftig förekomst av bandmask eller unghästar som får spolmask.
Blindtarmsförstoppning: Om tarmmotoriken blir nedsatt i blindtarmen kan det leda till att det blir svårigheter med tarmtömningen. Detta kan även orsakas om det har blivit skador efter en infektion av bandmask.
Tarmvred: Om tarmarna vrider sig eller ändrar läge i buken kan det bli totalstopp i och då krävs ett kirurgiskt ingrepp.
Inflammation i Buk/tarm: Symtom kan vara diarré som då leder till uttorkning. Hästen behöver då komma in på hästsjukhus akut för att få intensivvård. Dåligt foder, parasiter eller bakterier kan vara orsaker.
Upphängning av mjält/njurliggament: Av någon anledning kan tarmen hamna på fel sida av mjälten och hänga upp sig på ett bindvävstråk som sitter mellan mjälten och ena njuren. Skulle detta hända kan det hjälpa med svält, dropp och träning, men ibland kan det även krävas operation.
Magsår: Kan ge övergående, små koliksymtom. Ofta visas det genom minskad aptit, ibland förekommer tandgnissel. Behandling av magsårsmedicin kan då hjälpa.
Pungbråck: uppstår när tarmen blir inklämd i hingsten pungsäck. Kraftiga koliksymtom uppstår tillsamman med en förstorad pung

Vad gör veterinären?

Normalt sätt börjar han/hon med att ta tempen på hästen, ta puls och andningsfrekvens och lyssna på tarmljuden. Tarmarna undersöks via ändtarmen för att ge en uppfattning om de är spända eller om det är förstoppning mm
Med hjälp av en nässvalgsond som förs ner genom näsan ner till magen kan man se om det finns något maginnehåll kvar, vilket kan ge tecken på om det finns någon störning i tarmmotoriken.
För att se om hästen har en bukhinneinflammation eller om tarmarna är utsatta för något annat tar veterinären ett prov på bukvätskan och analyserar det. Det kan även behöva göras en röntgen eller ett ultraljud av buken.
Är det en hingst undersöks även testiklar och pungsäcken för att utesluta ett pungbråck.

Hur går behandlingen till?

Behandlingen går ut på att lindra smärtan, minska uttorkningen och få igång tarmarnas motorik igen.
Med hjälp av kramplösande och smärtlindrande medicin lindras smärtan, detta hjälper även för att få ner puls och andningsfrekvensen.
För att förhindra eller minska uttorkning sätter man en permanentkanyl i halsen hästen med dropp för att återfå balansen igen. Ett stort djur som hästen krävs ofta många liter, vilket ofta gör att det kräver intensivvård dygnet runt. Genom att ge hästen paraffinolja via nässvalgsonden smörjer man tarmen och det blir lättare att tömma den.
I de fall där veterinären misstänker att det har gått för långt tid och att det inte längre räcker med endast kramp - och smärtlindring därför att tarmarna har ändrat läge kan det kräva operation eller i värsta fall avlivning.

Går kolik att förebygga?

De flesta fall där hästar drabbas av kolik är på grund av vad de äter. Förebyggnad kan ske genom att alltid fodra med bra kvalitetsfoder.
Ge aldrig mat som är angripet av mögel eller damm, det kan ge tarmstörningar. Hästar är beroende av fasta mattider. Ge gärna mindre foder flera gånger/dag istället för mycket på en gång. Var försiktig vid foderbyten och vänj magen mer successivt
Se till att avmaska din häst enligt rekommendationer och se över hästens tänder regelbundet
Rikligt och färskt vatten är viktigt. Tänk på att en häst dricker runt 30 liter varje dag. Se till att vattenkoppen har ett bra tryck. Det kan du se genom att ställa en stor hink under och hålla in ventilen under en minut. Ett bra tryck är 10 - 20 liter/ minut för stora hästar

Källa: Region Hästsjukhuset Strömsholm

Mvh Jenny

Annons:
Elshira
1/26/10, 10:34 AM
#1

Jätte bra artickel!

Tänkte bara tillägga att jag personligen tycker det är enklast att känna oulsen genom att pressa handen lite lätt under magen strax bakom frambenen lite på vänster sida. Då känner man pulsslagen! =)

En anna sag jag defentitivt kan rekomendera om man misstänker "vanlig" kolik är att ut och gå med dem. Gärna på ställen där de inte brukar vara annars så de blir lite tittiga, hingstar man man låta kika lite extra på stona. Det är bra för att få igång magen igen och hjälper många gånger nästan helt. Så att ta ut dem medan man väntar på veterinären kan vara en bra idé! Se dock till att de vilar några minuter innan veterinären kommer igen så de inte visar höjd pulls pga ansträngdhet.

Hakuna matata!

ellinorrasmusson
1/27/10, 8:26 PM
#2

jättebra artikel!

Superbra tips :)

// Ellinor Rasmusson
medarbetare på
engelskt fullblod ifokus

Strumpan
1/27/10, 8:52 PM
#3

Vad roligt att ni gillar den. Flera artiklar om sjukdomar kommer Flört

Mvh Jenny

Upp till toppen
Annons: