Annons:
Etikettvård-skötsel
Läst 10309 ggr
Strumpan
2/7/10, 6:58 PM

Sjukdomar - Mugg

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Huden i karlederna tunn och känslig och om det blir uppstår småsår som inte hålls rena kan det bli en sårinfektion som sedan kan leda till en hudinflammation som kallas mugg.

Symtom

• Sårskorpor i karlederna
• Värme
• Rodnad
• Ömhet
• Hälta

Ett säkert tecken på mugg är sårskorpor i karleden. Det kan uppstå värme och svullnad på grund av att infektionen har spridit sig.

Orsaker

Huden fungerar som ett skydd för infektioner mot oönskade kroppar, men bryts det skyddet får fukt och bakterier tillgång och en infektion kan komma.

Vad kan hända?

Behandlas det inte i tid kan infektionen sprida sig upp på skenbenet och då kallas det för rasp. En sådan komplikation kan leda till lymfangit. Lymfangit betyder att hästens lymfkärl i benen har blivit inflammerade. Lymfkärlens uppgift är att transportera bort vätska från vävnaden. En inflammation hindrar kärlen att göra detta. Istället stannar allt i benen som då sväller ordentligt. Om det inte behandlas i tid kan det bli kroniskt. Hästen får något då som kallas elefantben.

Eftersom såren gör ont och huden spänns av svullnaden kan hästen bli halt av muggen. Om den däremot inte visar någon påverkan av det är det bara bra om den rör på sig som vanligt. Är det svullet är motion bra. Visar hästen dock smärta och måste veterinär kontaktas omgående!

Förbyggnad
Hovskägget på hästens ben är där för att skydda karlederna för smuts och väta. Vissa raser har mer skägg än andra och därmed bättre skydd. Det finns hästägare väljer att klippa bort skägget för att det ska se mer välfriserat ut. Men då är det viktigt att man ser till att det verkligen är rent. Det som även kan vara bra att veta är att vita ben är mer känsliga än mörka.

Hästens miljö

• Hästar som står i hagar som ser ut som lervälling upp på benen är utsatta för mugg. Stora hagar är mer svåra att hålla lerfria. En bra tanke är att försöka forsla bort så mycket lera som möjligt och sen lägga grus, speciellt vid öppningen där det brukar vara lerigast. Finns inte möjligheten att hålla sin häst i en lerfri hage är det viktigt att man spolar karlederna så fort som möjligt när hästen kommer in, så det får torka under natten.
• Vintertid är vägarna och ridbanan saltade vilket kan orsaka mugg. Vet du att hästen har vistats på salta underlag måste benen spolas av.
• Håll en god hygien i boxen/spiltan. Rengör bädden varje dag. En gång om dagen om hästen går i hagen på dagarna och minst två gånger om det står inne, vid till exempel ordinerad boxvila av veterinär.
• Foder - eller ströallergi kan orsaka mugg. Har hästen fått mugg av "utan anledning" kan detta vara nästa ställe att kontrollera.

Hästens användningsområde

Vad hästen arbetsuppgifter är har ingen betydelse för att den ska få mugg, eller att den rids för mycket. Det man ska tänka på däremot är om man använder boots, för att förhindra balltramp kan det orsaka mugg. Grus och sand som kommer in och skaver, det river upp sår som lätt infekteras.

Tänk på att:

• Hålla karlederna
• Spola av leriga ben
• Finns möjligheten så försök hålla hagarna lerfria
• Spola av hästen benen om den vistats på saltat underlag
• Mocka boxen minst en gång per dag
• Kontrollera karlederna så boots och benskydd inte skavt

Behandling själv

• Mjuka upp sårskorporna genom att tvätta med en mild parfymfri tvål, till exempel Lactacydtvål, låt sårskorporna trilla av så du kan tvätta under dem.
• Torka försiktigt, men noggrant med en mjuk och ren handduk.
• Håll karlederna mjuka genom att smörja dem med en mjukgörande salva, till exempel salicylsyrevaselin (finns på apoteket). Vanlig matolja kan användas också. Tänk på att det är viktigt att karlederna är torra innan du smörjer!
• Om du har behandlat men ändå inte sett resultat eller om det har blivit en försämring efter tre dagar bör du börja tvätta med Hexocil, ett desinficerande schampo. Följ förpackningens anvisning.
• Det kan vara lätt att tycka att mugg inte är en "big deal", men problemen kan bli stora om man inte tar hand om det. Om du inte ser förbättringar med din behandling inom en vecka bör du kontakta en veterinär. Får muggen rota sig för länge riskerar du att hästen får kronisk lymfangit.

Vad gör veterinären?

Har du försökt behandla muggen i en vecka utan resultat måste veterinär kontaktas. Veterinären börjar med att undersöka hästen ben och sätter sen in en antibiotikabehandling. Medicinen kan vara i form av en salva som man smörjer med. Verkar det vara mer allvarligt ges en spruta med antibiotika direkt i halsmuskeln eller i munnen. Har lymfangit uppkommit sätts antiinflammatorisk medicin in. Det kan hända att veterinären tar ett hudprov för analys för att se att man ger rätt typ av antibiotika.

Viktiga rutinförändringar

Om din häst har fått mugg är det viktigt att ta bort orsakerna. Det är lätt för muggen att återkomma om den en gång infunnit sig.

Att tänka på:

• Är du noggrann i dina karledsvisitationer varje dag?
• Kan du göra något åt dina leriga hagar?
• Spolar du av benen när din häst har gått på saltat underlag?
• Är du noggrann i din mockning?
• Kan din häst ha ätit något som har lett till en allergisk reaktion?

Källa: Agria

Mvh Jenny

Annons:
Liiniz
2/9/10, 11:23 PM
#1

Väldigt bra artikel och nyttig också, tror att det finns många som inte har fått lära sig hur mugg kan leda till ngt väldigt allvarligt och hur viktigt det är att bekämpa det så fort man lägger märke till det =) Väldigt bra att du skriver om vanliga sjukdomar som personer inte vet så jättemkt om alltid, jag har lärt mig mkt nytt utav dessa sjukdomsartiklar. Fortsätt skriva om sjukdomar, jätteintressant, nyttigt och lärorikt. Bra jobbat =D

The good days are what counts!

Sajtvärd på Galopp ifokus

Mvh LinaGlad

Strumpan
2/9/10, 11:28 PM
#2

Tack Liiniz, roligt att du gillar dem. Säg till om det är någon särskild sjukdom du vill att jag ska skriva om Glad

Mvh Jenny

Liiniz
2/9/10, 11:48 PM
#3

#2 ska se om jag kommer på någon men det är ju mest de "vanliga" som är intressant till en början då det är viktigt att veta vad tex små sår eller en liten sjukdom kan leda till och vad man ska göra för att motverka det =) Vet ej om du har skrivit om tarmvred, men kankse inte den vanligaste sk sjukdomen men kan ju vara livsfarlig och många kan tolka det som vanlig kolik om man kollar på hur hästen visar att de har ont =P Ska nog komma på lite sjukdomar som du kan skriva om =)

The good days are what counts!

Sajtvärd på Galopp ifokus

Mvh LinaGlad

Strumpan
2/9/10, 11:57 PM
#4

#3 Jag har skrivit om kolik som kan leda till tarmvred. Men tänker du en artikel om bara tarmvred och om vad som händer i kroppen?

Mvh Jenny

Liiniz
2/10/10, 12:09 AM
#5

#4 behövs inte om du har skrivit om kolik som leder till tarmvred, då det är det jag menar men jag ska kolla upp vilka du har skrivit om se om jag kan komma på någon riktigt intressant sjukdom som kan vara kul att lära sig mer om =D

The good days are what counts!

Sajtvärd på Galopp ifokus

Mvh LinaGlad

Strumpan
2/10/10, 12:16 AM
#6

#5 Det finns ju fler sjukdomar som kan leda till tarmvred. Jag tror att det endast är en följdsjukdom kommer om inte behandling sätts in snabbt och inget som hästar får direkt. Men det är något som jag kan kolla upp. Nu blir jag själv nyfiken Flört

Jag har f.ö några sjukdomar som ligger och väntar, men fyll jättegärna på Glad

Mvh Jenny

Annons:
Liiniz
2/10/10, 12:34 AM
#7

#6 kan ju definitivt vara intressant att veta vilka sjukdomar som kan leda till tarmvred om man ej behandlar det i tid, och vad som händer vid tarmvred =) Ska se om jag kommer på lite sjukdomar ;)

The good days are what counts!

Sajtvärd på Galopp ifokus

Mvh LinaGlad

KarolinaNowak
2/10/10, 11:31 AM
#8

Det här vill jag gärna läsa om:

Spatt
Hovböld
Kvarka
Ringorm
Regnskållor
Botulism
Polyneuropati
Lymfangit
Olika parasiter

Skrattande

Varma Hälsningar
Karolina - Caballos De Karo

Strumpan
2/10/10, 4:44 PM
#9

#8 Det var många bra ideér Glad

Mvh Jenny

Liiniz
2/28/10, 4:01 PM
#10

Jag hade velat läsa om osteochondros Glad Inte så mkt av en sjukdom kanske men det är ju en störning i tillväxtbrosket som kan vara ett rätt vanligt problem =P

The good days are what counts!

Sajtvärd på Galopp ifokus

Mvh LinaGlad

[Tassy]
3/17/10, 4:15 PM
#11

Väldigt bra artikel!

Jag hittade lite intressant läsning om effektiva mikroorganismer som man kan mata hästar med, som sägs ha effekt på mugg. Det finns en tråd om "EM hästar" inne på allergisajten för den som är nyfiken.

Upp till toppen
Annons: